MÁLTA ÚTLEÍRÁS

Málta (hivatalos nevén Máltai Köztársaság; máltaiul: Repubblika ta’ Malta) szigetország, törpeállam Dél-Európában.  A Földközi-tenger középső részén, stratégiai pozícióban elhelyezkedő szigetek fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. Málta az Európai Unió tagállama. A világ kilencedik, és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa, az EU legkisebb tagállama.

Ha Máltát válasszuk úticélunkul, akkor érdemes szem előtt tartanunk, hogy Málta nem a szokványos tengerparti üdülős, strandolós úti cél. Ez a sziget inkább az aktív kikapcsolódásra vágyó embereknek a tökéletes választása. Azoké akik a vízparti nyaralások mellett érdeklődnek a helyi történelem  és a kulturális örökségek iránt. A történelmi városok zegzugos utcácskái, a katedrálisok, a barokk és reneszánsz paloták tündökölnek a mediterrán napsütésben. Hosszú, szabdalt partszakaszán hangulatos kikötők, csodás barlangok, égbe szökő sziklafalak mellett persze szuper tengerpartok is találhatók.

A máltai szigetcsoport három lakott (Málta, Gozo és Comino) és két lakatlan (Szent Pál és Manoel) szigetének fővárosa Valletta. A belső területeket jobb gyalog vagy carrozzi nevű lovaskocsival bejárni. Málta legforgalmasabb utcája, a Szabadság út a városkaputól indul. Régebben az itt álló Nagymesterek Palotájának reneszánsz épülete a nagymesterek hivatala és rezidenciája is volt. Ma már  elnöki palota és a képviselőház üléshelyeként funkcionál. A közelében található Szent János társkatedrális, fura neve arra utal, hogy mdinai társával közösen kapta a pápától a katedrálisi státuszt. Az épület klasszikus bizánci bazilikát idéz; kívül egyszerű, tiszta formákkal, belül gazdag barokkos díszítéssekkel. Egykor itt tartották a lovagrend nagygyűléseit. A katedrális múzeumában van kiállítva Caravaggio Szent János fejevétele című híres festménye is, amit bármikor megtekinthetünk.  Sajátságos a mester aláírása, mely a levágott fejből kifolyó vér folytatása.

A Szabadság úttal párhuzamos Triq Id-Dejqa volt az egyetlen vallettai utca, ahol a lovagok párbajozhattak. A közelben van a játékmúzeum és egy kis magánpalota, a Casa Rocca della Piccola, ahol 16. és 17. századi festményeket állítottak ki, ha tehetjük térjünk be megcsodálni ezeket a remekműveket.

A tengerparti Fort Szt.Elmo csillag alakú erődítményét egy korábbi őrtorony helyére építették. Érdekesség, hogy  itt forgatták a Gladiátor című Oscar-díjas film néhány jelenetét. Ami nem meglepő, hiszen tökéletesen passzolt a film stílusához.  Bent egy II. világháborús múzeumot találunk, amelyet a brit légvédelem parancsnoki központjából alakítottak ki. A hadtörténet iránt csak egy kicsit is érdeklődők tanulságos órákat tölthetnek itt. Az Auberge de Castille et Leon volt az angol hadisereg főhadiszállása. Ma ez a gyönyörű palota a máltai miniszterelnök rezidenciája és a főváros egyik legtöbbet fényképezett látványossága. Egészen gyönyörű:

A palotától mindössze pár száz méterre található Felső Barakka kertek a mintegy 50 méteres várfal tetejéről nyújtanak elképesztő kilátást a kikötőre. A lovagok a régi időkben szerettek itt találkozni, sétálni, eszmét cserélni, terveket szövögetni. Tökéletes hely az inspirálódáshoz.

Természetesen ehhez az országhoz is, úgy, mint minden országhoz, városhoz társul valamilyen kép. Ez a  sztereotípia itt a máltai lovagrend, a máltai szeretetszolgálat, a máltai sólyom és a máltai kereszt. Ezek a fogalmak mind szorosan összefonódnak egymással és a sziget múltjával. A Szent János lovagrendet a 11. században alapították, még  Jeruzsálemben. Legfőbb céljuk a keresztes hadjáratokban részt vevők segítése volt, és ennek megfelelően rendelkeztek papi, harcos és gyógyító tagozatokkal.

Itt jön képbe a máltai sólyom, bár lehet ezt a madarat, többen ismerik Hammett klasszikus krimijéből, mint a történelemkönyvekből. A lovagoknak évente egy sólymot kellett, oda ajándékozzanak a szicíliai kormányzónak, ezért átengedték nekik Málta pici, kopár szigetét, ami korábban Szicília birtokában volt.

A sziget egykori fővárosa, Mdina bűbájos hely kicsinyke utcácskáival, történelmi épületeivel, múzeumaival és templomaival. Mdinát csendes városnak is nevezik,  ami igaz, mert a várost körülvevő falakon belül nincs is gépkocsi forgalom. Ma már a legtöbb szépen felújított palota az egykori arisztokrácia tulajdonában van, a turisták pedig rendre fellendítik és életet lehelnek a helybe, mivel már csak 300 lakosa van a városnak.
A városkapu folytatásában, az utca mindkét oldalán épült gyönyörű paloták és templomok igazi építészeti ritkaságok. Kifelé nem voltak ablakaik, de belső udvaraik felé nyitottak voltak. Külső, kettős falaik közét kaviccsal töltötték fel, ez a szobák hűvösen tartása miatt volt szükséges.

A Vallettától északra fekvő Sliema Málta legmodernebb és egyik legdivatosabb üdülőhelye. A kis sziklás öblökben fürdeni is tudunk, bár ezt a strandot nehéz lenne összetéveszteni a Copacabanaval. A kanyargós parti sétányon szállodák és luxus apartmanok épültek, az utat üzletek és vendéglátóhelyek veszik körbe.

A St. Julian-öböl teljesen más napközben, mint éjszakai kivilágításban. A turisták esténként tömegesen jelennek meg az öböl diszkóiban, éttermeiben, fagylaltozóiban. Az egész szigeten itt a legnagyobb az éjszakai élet. A legkülönbözőbb kategóriájú és nemzetiségű éttermek sorakoznak itt és itt van a sziget legnagyobb bevásárlóközpontja is.

A Mellieha-nál lévő Golden Bay az egyik leghíresebb kis homokos tengerpart Málta partján. A strandon napozóágyak és napernyők bérelhetők, így biztosítva, hogy pihentetően tudjuk eltölteni a napot a tengerparton.

Mint minden tengerparti városban vagy szigeten, Máltán is sok lehetőségünk adatik hajókázni. Van olyan program is, ami Vallettából kiindulva körbehajózza az egész szigetet. Manapság nagyon elterjedtek a „yellow fun”-nak nevezett nagyteljesítményű motorcsónakok, melyek a helyi kék barlangokat, sziklatömböket mutatják meg és közben nagy sebességgel kanyarognak a vízen, szándékosan vízpermettel borítva be az utasokat. Ezt ha arra járunk, mindenképp ki kell próbálni!

A Máltától távolabb eső Gozóra komppal vagy kisebb hajókkal lehet átjutni. Az egész sziget rendkívül zöld, ritkábban lakott, nyugodtabb. A vízi sportok szerelmesei itt is számos lehetőség közül válogathatnak és búvártanfolyamokat is vehetnek.

Ez lett volna Málta útleírása, reméljük tetszett a bejegyzésünk.