Bécs Málta Repülőjegy

A repülésről szerintem kétféle vélemény létezik, valaki vagy imádja, és minél többször menne, ha tehetné, vagy utálja, és még a gondolatától is elborzong. Én személy szerint az első típusba tartozom, és bármilyen úti cél szóba jöhet, mert imádok utazni.

Málta egy elég érdekes kis szigetország, tele történelmi látnivalókkal és csodálatos part szakaszokkal. Kitűnő célpont akár egy hétvégi kiránduláshoz, akár egy hetes időtöltéshez egyaránt. Málta a Földközi-tenger szívében található, közel egyébként az Észak-Afrika partjaihoz és körülbelül kilencven kilométernyire fekszik Szicíliától. A piciny ország a brit nemzetközösség tagja, ebből kifolyólag a sok egyéb mellett arab, olasz és angol behatások is érték. Az itt élők életstílusa és mentalitása teljesen más, mint azt elképzelni tudnánk, persze pozitív értelemben. Azoknak, akik ide terveznek utazni, fontos tudni, hogy Málta nem sorolható a szokványos, tengerparti üdülős, strandolós úti célok közé. Elképesztően hosszú, és páratlan partszakaszai, a hangulatos kikötők, csodálatos barlangok, felejthetetlen túraútvonalak mellett nagyszerű tengerpartokkal is találkozhatunk, de nem kifejezetten a passzív pihenésre ajánlott. A sziget inkább kedvez az aktív kikapcsolódásra vágyók számára, tökéletes választás azoknak, akik nem a vízparti nyaralást tervezik első körben. Azoknak a legaktuálisabb, akik a kulturális örökségek és a helyi történelem iránt érdeklődnek.

Bécsből viszonylag sok járatot indítanak, aminek nagy előnye, hogy egyébként roppant gyorsan, körülbelül két óra pár perc alatt meg is érkezhetünk a kis szigetre. Ez több szempontból is jó, hiszen, aki nem igazán kedveli a repülőgéppel való közlekedést, még annak is roppant hamar, szinte észrevétlenül eltelik ez a kis idő. Sok család ezért is választja ezt nyáron, mert tényleg olyan távolságra található, hogy még a legkisebbek is képesek végigutazni, és mire megunnák, addigra már meg is érkeznek. Árban is elég barátságos összegekből megúszhatjuk, bár ez rengeteg tényezőtől függ. Aki sokat utazik, az biztosan tisztában van azzal, hogy minél előbb lecsapunk egy járatra, általában annál olcsóbban mondhatjuk magunkénak. Persze ezek az árak még attól is függenek, hogy melyik nap, melyik órában és legfőképpen melyik hónapban szeretnénk utazni. Értelemszerűen, ugyanúgy, ahogy minden más tengerparti városban, szigeten, sokkal drágábban juthatunk el szezonban, mint azon kívül. Ez általában júniustól egészen úgy szeptember közepéig tart, de jó tanácsként mondom, hogy nem is érdemes ezekben az időszakokban a strandokon próbálkozni Máltán, mert szó szerint tömve van.

Azért is érdekes és egyben csalogató a sziget, mert ugyanolyan érdekes tud lenni kora tavasszal, mint nyár közepén. Véleményem szerint ezer arccal rendelkezik, és az emberben egy olyan megmagyarázhatatlanul jó érzést kelt, ha minél több arcát megismerheti. Ahány napot töltök el, annyi újjal gazdagodom, akármikor Máltára érkezem. Szerintem kétféle embertípus létezik, aki szerelembe esik ezzel a településsel, és mindenképp vissza szeretne látogatni, és akinek akkora csalódást okozott, hogy ha ingyen tehetné, akkor sem menne. Ez természetesen mindenkinek a saját véleménye, gondolata, ezt befolyásolni nem lehet és nem is érdemes.

Az én személyes kedvencem egyébként Gozo, ahol találhatunk különféle ókori látnivalókat, de a legvonzóbbak, Ggantija, a világ legrégebbi szabadon álló templomai. Az UNESCO világörökség részét képezik, ezért érdemes legalább egyszer meglátogatni, hiszen ezt a címet nem kapja meg akármi.

Ha Málta közlekedését nézzük, akadnak meglepő dolgok.  Az első legmegdöbbentőbb tény, hogy Angliához hasonlóan a közlekedés velünk ellentétben a baloldalon történik, tehát ha busszal szeretnénk közlekedni, ne felejtsük el, hogy az út túlsó oldalán próbálkozzunk ezzel, mert könnyen az ellenkező irányban köthetünk ki, mint ahol eredetileg szerettünk volna, higgyétek el, tapasztalat. Azóta ezt, amikor csak alkalmam adódik, elmondom, hiszen számára még mindig nagyon vicces az egész.  Nálunk már teljesen természetes, hogy ha várakozunk a buszmegállóban, a sofőr lehúzódik és várja, hogy végre felszálljunk. Nos, ez Máltán teljesen másképp lesz, erre számítsunk inkább, mert, ha szeretnénk egy adott járatra felszállni, le kell intenünk azt, máskülönben lelkiismeret furdalás nélkül tovább hajt, mert azt hiszi, hogy másik járatra várunk.

Ami szintén kizáró ok lehet a nyári időpontot tekintve, hogy elképesztően nagy dugókkal találkozhatunk, éppen ezért a buszos utazások ideje is a duplájára, rosszabb esetben akár a triplájára is nőhet, ez pedig abban a hőségben, amivel ott találkozhatunk, egyenesen felér a kínzással. Ha mégis nyáron látogatnánk a szigetet, érdemes ezzel az információval is tisztában lenni.

   Mindenesetre én imádom az országot, és úgy gondolom a nyitott emberek szintén hasonlóan fognak vélekedni róla, hiszen kellő utána járással, minden hasznos információt megtudhatunk, ezáltal tanulhatunk azoknak az esetéből, akik utólag már másképp csinálták volna.