Budapest és Málta távolsága repülővel

Ma Málta nagyon kedvelt nyaralóhelynek és turisztikai középpontnak számít a magyarországi lakosság körében. A máltai lakosság között is sok magyarral találkozhatunk, akik az ottani életet és munkát választották.

Valóban elbűvölő helyről beszélünk, de mindenkit más vonz a máltai utazásban. Sokak szerint a földközi-tengeri térségben Málta az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb úti cél. Az apró, szinte mindig napsütéses szigetország vonzerejét elsősorban a jellemző egyediségében kell keresni. Nagyon jó célpont az utazásra mind az aktív kikapcsolódásra vágyók számára, mind a homokos tengerparti sütkérezésre, fürdőzésre vágyóknak. Különösen szeretni fogják azok, akik kellő érdeklődést mutatnak más országok és népek történelme, kultúrája, jellegzetességei iránt.

Többek között Málta hatalmas előnye az is, hogy nincs nagy távolság közte és Budapest között, legalábbis repülővel. Általában a turisták inkább a repülőt, mint utazási módot szokták választani Máltára – lévén, hogy szigetről beszélünk. Kevesebben választják ide az autót és az autóbuszt, mint közlekedési eszközt.

Málta Magyarországtól körülbelül 1350 km-re fekszik, a Földközi-tenger középső szakaszán. Majdnem egy vonalban található a tunéziai kedvelt nyaralóhelyektől, Szicíliától délre.

Ez a távolság körülbelül két és fél óra repülési időt jelent közvetlen repülőjáratok esetén. Több megkérdezett, kisgyermekes család épp ezért választja Máltát, mert ez a repülési idő még pont vállalható egy picivel is és mégis már egy igazi egzotikumokat rejtő országba juthatnak el rövid idő alatt. 

Bár Máltán nagyon sok a látnivaló, ha valaki csak rövid időre vágyik elutazni, illetve csak ennyit engedhet meg magának, akkor is kitűnő úti cél lehet a sziget, hiszen hamar megtehető az út repülővel. Tehát akár egy hosszúhétvégére is kitűnő, ha már elfogyott például a szabadságunk.

Azok számára viszont, akik szeretnének minden látnivalót és a sziget csoportból több szigetet megtekinteni, érdemes legalább egy hetet, vagy akár többet is eltöltenie Máltán. A történelmi főváros, Valletta nagyon érdekes és érdemes itt egy fél napot eltölteni legalább. Különleges és kötelező minden Máltára látogató számára a Gozo-sziget a természeti kincsei, szépsége miatt. Nagyon népszerűek még a buszos szigettúrák és a hajókirándulások is. Medinát egy kellemes sétával a középkori várfalak között is vétek lenne kihagyni, a Kék-lagúna pedig szintén gyönyörű és romantikus.

Ha Budapest és Málta közötti repülővel való távolságra vagyunk kíváncsiak, akkor Máltán belül Valletta városközpontját szoktuk figyelembe venni, mivel itt található a sziget La Valletta repülőtere.

Mennyi a vezetési és légvonalban mért távolság Magyarország budapesti Liszt Ferenc repülőtere és Málta II-Belt Valletta repülőtere közötti távolság?

A légvonalban mért távolság Budapest és Valletta között 1342,6 km (vagyis 834,2 mérföld) 196°-os irányban. Ez repülési időben repülővel becsülve 1 óra és 41 percet jelent. (Helikopterrel 6 óra 6 perc, a galambok pedig 19 óra 11 perc alatt teszik meg ezt a távolságot.) Budapest és Málta között az időzóna azonos, nincsen időeltolódás.

Az egyenlítőtől való távolsága Budapestnek északi irányban 5281,3 kilométer, Vallettának 3991,7 kilométer. A különbségük déli irányban 1289,6 kilométer.

Budapest távolsága az északi sarktól 4725,8 kilométer, Valletta távolsága az északi sarktól pedig 6015,4 kilométer.

A megjelölt repülési időt természetesen befolyásolhatják egyéb tényezők. Ilyenek az időjárási körülmények és a légtér telítettségéből származó, az optimálistól eltérő útvonal.

>