Budapest Málta Olcsó Repülőjegy

  Egy olyan dolog van, amit mindenki szeret, ez pedig az utazás. Nem hiába, hiszen olyan élményekkel gazdagodhatunk ezek által, amik semmihez nem érhetnek fel.

A tapasztalt utazók tisztában vannak azzal, hogy mik azok a feltételek amiket betartva olcsóbban juthatnak el egyes országokban. Aki nincs tisztában ezekkel a dolgokkal, azt felvilágosítanám  azzal, hogy nem mindegy mennyivel előre foglalod a repülőjegyed, ahogy az sem mindegy melyik napra, az pedig szerintem alap információ, hogy a légitársaságok között bizony kemény eltérések lehetnek. Ez mindenkinek a saját dolga, hogy eldöntse, mennyire fontos a kényelem.

Málta egy kitűnő célpont mindazok számára, akik kedvelik az aktív pihenést. Málta télen is tökéletes úti cél, ráadásul sokkal olcsóbb is, mint nyáron. Ilyenkor kicsit álmos hangulata lehet a szigetnek, de ez nem lehet kizáró ok egy tökéletes kiránduláshoz. Nyáron nagy a hőség elérheti a harminc, akár negyven fokot is, legtöbbször hetekig tartósan. Hatalmas a tömeg, sok a bulizós fiatal. A főszezon a többi szigethez hasonlóan júniustól szeptember közepéig tart. A tengeri fürdőzés áprilistól októberig megvalósítható. A legajánlatosabb tavasszal, március, április, május és szeptemberben környékén utazni. Ilyenkor olcsóbban juthatunk a hotelszobákhoz is. Október azért nem ajánlatos, mert elég esősre fordulhat az időjárás. Ami még fontos időjárás lehet, hogy tavasszal zöld tájra nem nagyon érdemes számítani. Általánosságban a Máltára utazó magyar embereknek a nagy része örül neki, hogy megismerhette Máltát, de nem tervez további látogatást, mert annyira nem szeretett bele az országba. Van, akit Málta teljesen elbűvöl, és aki mindenképpen tervez újabb ideutazást, de ezek az emberek a kisebb körbe tartoznak. Akad azonban olyan is, akinek egyáltalán nem jött be Málta, mert nem erre számított, hanem például egy máshol megszokott nyaralásra.

Repülőjegyek szempontjából abszolút pozitívnak mondanám a kis szigetet, hiszen, ha az ember időben kitalálja, hogy meg szeretné látogatni, és időben lefoglalja, akkor meglepően olcsón el tud jutni. Az átlagos repülőjegyek tizenötezer forinttól kezdődnek, persze akad, hogy ennél olcsóbban is ki lehet fogni. Budapestről viszonylag gyorsan, mindössze két és fél óra alatt megérkezhetünk, ha közvetlen járatot foglalni. Fontos tudni, hogy magyar állampolgároknak érvényes útlevél vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, amely a visszaúttól számítva még 1 hónapig érvényes. Magyar állampolgárok más uniós tagállamban hazai társadalom biztosításuk terhére is igénybe vehetik az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat (nem csak a sürgősségi ellátást). Ehhez nem kell mást tenni, mint utazás előtt kiváltani a jogosultságukat igazoló Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ennek az információnak tudatában, mindenképp ajánlott az utazás előtt, ezt időben elintézni.

Rengeteg látnivalóval rendelkezik az apró kis ország, az én személyes kedvencem az egyik legszebb természeti látványosság Máltán, a Földközi tengerről, hajóval megközelíthető Blue Grotto. Páratlan látványt nyújt, ahogy a tenger ezerféle színével játszadozik a szikláknál. Ha másért nem is, ezért biztosan érdemes idelátogatni.  Nem érdemes megfeledkezni a Dingli sziklákról se, amik 220 méter magasan emelkednek ki a csodálatos tenger vizéből. Mdina, várfallal körülvett, arab építészeti stílust kölcsönöz, aki rajong az ilyenfajta építészeti csodákért, annak kötelező program. A várfalakon belül különleges éttermeket is találhatunk, szóval a kirándulás után, megtöltött hassal, elégedetten indulhatunk a következő csoda után.

Málta egyébként csak repülővel vagy komppal megközelíthető. Egyetlen nemzetközi repülőtere van, ez pedig a Malta International Airport Luqában, ide hetente többször jár repülő Budapestről. Komp a szicíliai Pozzalloból jár, ezért könnyen beilleszthető ez a sziget egy szicíliai nyaralásba is.Máltán belül tudunk buszokkal közlekedni, illetve akitől nem áll távol a baloldali közlekedés, annak érdemes lehet autót bérelni. Ügyeljünk, hogy a parkolásért nagyon kevés, de táblával jelzett helyen igenis kell fizetni, mindenhol máshol elkerülhetjük ezeknek a díját. Érdekesség, hogy a tömegközlekedéshez tartozik még az öblökben néhány csónak járat Valletta–Birgu/Bormla, Valletta–Sliema irányában. A szigetek között a Gozo Channel által működtetett komp közlekedik.

A máltai konyha leginkább az olasz, angol és arab ételek keveréke. A leggyakoribb ételek a halak, tenger gyümölcsei, amiket frissen szoktak készíteni. Ízletes lehet náluk a kecskesajt, húsfélékből a nyúl, növényekből az olíva, kaktuszfüge és citrusfélék. Helyi sör a Cisk, helyi borok is vannak, leginkább a vörösborokból van több.

  Egy úti célnak mindenképp ajánlanám, hiszen látnivaló bőven akad az országban. Egy hét pedig bőven elég lehet arra, hogy a legfontosabb helyszíneket végig járhassuk. Tökéletes időtöltés lehet a kirándulás, és a sós víz általi levegő, valami összehasonlíthatatlan itt. Ahogy már említettem, megfelelő utánajárással roppant olcsón kihozható az egész.