Budavár tours Málta

Málta a mediterrán térség központjában, Európa és Afrika között található. A kis sziget mindössze 93 kilométerre helyezkedik el Szicíliától. Régen a sziget fölötti uralomért sok nagyhatalom harcolt. Ez a kifejezetten különleges mediterrán szigetcsoport a kristálytiszta tenger, a ragyogó napsütés és az élő történelem szigete.

Kevés ilyen hely található a Földön, ahol ilyen kis területen ennyi kultúrtörténeti műemlék, emléktárgy és az emberiség valamennyi korszakából származó egyéb műalkotás maradt volna fent. Málta történelmi városaival, szűk macskaköves utcáival, katedrálisaival és barokk palotáival egy elképesztő utazás részei lehetünk.

A remek strandok mellett a kulturális sokszínűség miatt érdemes Máltát választani utazásunk célpontjából. 

A 136 kilométer hosszú partszakán aprócska kikötőket, izgalmas barlangokat, toronymagasságú sziklafalakat és nagyszerű homokos tengerpartokat találhatunk. A sziget tipikusan az aktív mozgásra és kikapcsolódásra vágyók paradicsoma. Ezalatt természetesen nem csak azokat értjük, akik a sportokat részesítik előnyben, hanem minden olyan utazót, akik a tengerparti nyaralás mellett érdeklődnek az ott élő emberek és a helyi történelem iránt.

Mint tudjuk, Málta igen kellemes időjárással büszkélkedhet. A forró nyár napimádóknak szinte a legjobb választás. A leghidegebb napokon sem megy 15 fok alá a hőmérséklet. A máltai utazásokat ajánlott a szeptemberi és októberi időszakra időzíteni, hiszen ilyenkor már nincs kánikula és akkora tömeg sem. Emellett az árak is alacsonyabbak, mint főszezonban.

Málta fővárosa, Valetta a világörökség részét jelképezi. Sokszor nevezik akár „szabadtéri múzeumnak” vagy „a világ legtörténelmibb városának”. Valettát a máltai lovagrend építette fel, miután az 1565-ös nagy ostromból győztesen jött ki Málta. A város tele van jobbnál jobb éttermekkel, vendéglőkkel és kávézókkal. Érdemes ezek mellett megnézni a Szent János-társkatedrálist is, melyben olyan felbecsülhetetlen értékű festményeket is őriznek, mint például Keresztelő Szent János lefejezése Caravaggiótól.

Tengerpartjai csodálatosak.

A déli városok szikláitól is indulhatunk a mély vízbe, de északon és délen is találhatunk homokos partokat. A horgászat szerelmesei is megtalálhatják a helyüket Máltán, hiszen a Földközi-tenger olyan gyorsan mélyül, hogy nem kell messzire menni mélytengeri horgászat céljából.

A Mellieha-öböl a leghíresebb homokos tengerpart a szigeten. A megszakítás nélküli pihenést a kávézók is biztosítják. 15 perc sétával elérhetjük a Mellieha-t, ami egy gyorsan fejlődő kis falu, ahol festői korall található a hegy gerincében. Olyan közeli látnivalókat fedezhetünk fel a közelben, mint a Popeye-falu, mely az 1980-ban készült film díszletfaluja, valamint a helyreállított Szent Agatha Tornyot a 17.századból.

Egy másik, gyönyörű természeti képződményt is, ha tehetünk látogassunk meg. Ez pedig nem más, mint a Blue Grotto, amely Dél-Máltán található. A barlangokat csónakos kirándulás alkalmával közelíthetjük meg a legegyszerűbben. A délelőtti órákban érdemes ide ellátogatni, hiszen ekkor a napfény tükröződésének köszönhetően a kék szinte minden árnyalatát megfigyelhetjük majd a vízen, miközben medúzák úszkálnak a csónak körül.

Mdina egy masszív, arany színű kőfallal körülvett város, amely a középkorban az ország fővárosa volt. Az ide látogatók biztosan vissza fognak csöppenni az időben, a hangulatos szűk kis utcák és kőépületek miatt. Mdinát Málta egyik legcsendesebb városának is nevezik, hiszen a helyieken kívül senki más nem mehet be autóval. Ezek mellett pedig Málta legszebb panorámájában lehet részünk, hiszen a város a sziget legmagasabb pontján fekszik.

Ha egy máltai halászfalura is kíváncsiak vagyunk, látogassunk el a sziget dél-keleti részére, Marsaxlokkba. Érdekes tény erről a faluról, hogy az ország szinte teljes halellátmányát a város kikötőjéből induló halászok szolgáltatják. A kifogott halak a hét közben pedig a vellettai halpiacra kerülnek. Vasárnaponként viszont Marsaxlokkban rendezik Málta legnagyobb halpiacát, ahol a bébi cápától kezdve a tonhalig mindent megtalálhatunk.