Kell-e útlevél Máltára?

Málta az Európai Unió legkisebb tagállama, Európa ötödik legkisebb független országa. Államformáját tekintve köztársaság, hivatalos nyelve a máltai és az angol, pénzneme az euró. A Földközi-tenger egyik gyöngyszeme. Az országhoz több ki sziget is tartozik, de kettő lakott közülük: Comino és Gozo.  Tipikus mediterrán ország enyhe esős telekkel, száraz, forró nyarakkal. A nyári meleget enyhíti a szinte mindig jelen lévő északnyugati szél. Alapvetően biztonságos ország, a turisták körében nagyon népszerű és kedvelt úti cél. A közegészségügyi helyzet jó, védőoltás nem kötelező az országba utazáskor. A csapvíz iható, de érdemesebb palackozott vizet fogyasztani. Az Európai Egészségbiztosítási kártya csak indokolt alap orvosi ellátásra, és sürgősségi beavatkozásra biztosít ingyenességet, ezért ajánlott teljes körű utas- és balesetbiztosítás kötése.

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal (mely lehet ideiglenes is) utazhatnak az országba. Ha valaki az ott tartózkodása során elveszti, vagy ellopják az okmányait, ideiglenes úti okmányokat (Emergency Travel Document) kérhet a Konzulátuson. A tiszteletbeli konzul egy igazolást állít, amivel el kell menni a rendőrségre, ott jegyzőkönyvet vesznek fel a történtekről, majd a kitöltött, lebélyegzett és aláírt igénylő lappal lehet a máltai útlevél hatósághoz fordulni (Passport Office).

Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélkül nem tartózkodhat az országban. A kísérőjének rendelkeznie kell a szülők által aláírt nyilatkozattal, melyben rögzítik az utazás időtartamát és célját.

Ha valaki munkavállalás vagy 90 napnál hosszabb tartózkodás miatt (pl. tanulás) megy Máltára az idegenrendészeti hatóságnál kell kérvényeznie az EU polgárok részére bevezetett tartózkodási kártyát. Munkavállaláshoz engedély kell, az illegális munkavállalást szigorúan büntetik. A munkavállalási engedélyt a munkáltatónak kell az illetékes hatósághoz benyújtania. Vízum nem szükséges a 3 hónapnál rövidebb tartózkodásnál.

Ha valaki házasságot megy kötni a szigetországba az alábbi dokumentumokra lesz szüksége:
  • érkezés után még legalább fél évig érvényes útlevél vagy személyigazolvány
  • háromnyelvű, 3 hónapnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonat
  • hivatalos fordításban készült, angol nyelvű, 3 hónapnál nem régebbi családi állapot igazolás, melyet a lakhely szerinti anyakönyvi hivatalban kell kérvényezni. Ez igazolja, hogy a házasságkötésnek magyar törvényi akadálya nincsen.
  • Apostil pecsét – nemzetközi hitelesítő pecsét, mely a külföldre szánt okmányok hitelesítésére szolgál.
  • RZ1 és RZ2 dokumentumok – máltai házasságkötési dokumentumok

Ez a csodálatos kis ország sokszínű kultúrával, gyönyörű természeti értékekkel és történelmi múlttal rendelkezik. A helyiek barátságosak, vidámak, szívesen látják a turistákat, igazi vendéglátók.  Fővárosa Valletta, az ország kulturális központja. Számos barokk múzeum, épület található itt, ráadásul a UNESCO felvette a világörökségi listára is. A szigeten időszámításunk előttről (a 3600-as és 2500-as évekből) 14 megalitikus kőből épült templomot is találunk, melyből 7 szintén a világörökség része. Valóban egyedülállóak a világon.

Ami még egyedivé teszi, az a Comino szigetén található Kék Lagúna. Mintha egy festmény elevenedne meg előttünk. Hófehér homokos tengerpart, azúrkék öböl, kristálytiszta víz, hatalmas sziklák, egyszerűen fantasztikus látvány, mesebeli, semmihez sem fogható. Természetesen természetvédelmi terület, ennek ellenére két szálloda épült a szigetre, a turisták legnagyobb örömére. Ez a csodálatos sziget igazi paradicsomi hely a búvárkodás szerelmeseinek. A tökéletesen tiszta vízben az élővilág felfedezése, a strandolás igazi felüdülés. Itt valóban távol lehetünk a város zajától, hiszen nincsenek autók a szigeten.

A másik kötelező helyszín, amit látni kell, Gozo szigete. Komppal pikk-pakk át lehet menni, és ami ott tárul elénk, biztos hogy minden képzeletünket felül múlja. Csodálatos halász falvakat, öblöket, szirteket találunk itt. Ggantija templomromjai igazi régészeti kincs, nem véletlen, hogy ez is a világörökség részét képezi. Itt volt a híres Azúr-ablak, egy igazi természeti csoda, egy „ablak” a sziklában, mely egy meredek mészkő sziklából alakult ki. Turisták kedvelt helye volt, azonban 2017-ben egy vihar ledöntötte.

Egy-két hasznos infó a Máltán turistáskodáshoz. A szállodai besorolás európai, viszont a szolgáltatások miatt egy csillagot simán levehetsz a feltüntetettből. Tehát ha egy 4 csillagos hotelben foglaltál szállást, az egy itthoni 3 csillagosnak felel meg. A helyi tömegközlekedés iszonyatosan olcsó, ülj fel a buszra, és járd be azzal a várost. Ha a hop-on/hopp off buszt választod, biztos 3-4 x többet fogsz fizetni. Azzal azért számolj, hogy rengeteg a dugó, az utcák szűkek, zsúfoltak. Ha kempingezni szeretnél, irány a tengerpart, gond nélkül megteheted. Ha nyugisabb helyrevágytok, keressetek sziklás, eldugott helyeket.

Egy biztos, Máltára utazni jó döntés, csupán 2 órányi repülőútra van Budapesttől, európai, de mégis egy kicsit más. Itt átélhetitek az olasz dolce vitát.