Málta all inclusive nyaralás

   Minden évben a kedvenc részem a nyaralás, gondolom, ezzel nem csak én vagyok így. Egyszerűen szerelmes vagyok a sós levegő illatába, és magába a hangulatba, ami ilyenkor átjár.

Málta az egyik kedvenc nyaraló helyem. Az egyik legérdekesebb számomra, hogy a Gozo-szigetén élő emberek a bejárati ajtón hagyják kulcsaikat. Ez a szokás az 50-es évekből maradt fenn, amikor rengeteg férfi hagyta el a szigetet, hogy Ausztráliába emigráljon. A nők az ajtón hagyták a kulcsokat arra az esetre, ha férjeik visszatérnének. Azt, hogy mennyire nyugodtak és bizalmasak az itt élő emberek, az mutatja, hogy még a kocsijukat sem zárják le. Ez itt hazánkban elképzelhetetlennek tűnik, de amikor Máltára látogatók valahogy, minden más lesz.

Xlendi egy kicsi üdülőhely Gozo szigetének délnyugati részén. Az egykori halászfalut és csodás kis öblét magas sziklák veszik körül. A hangulatos kisváros vonzza a turistákat az év bármely részében. A 17. században egy tornyot építettek a magas sziklák tetejére, ami különleges bájt kölcsönöz a városnak. A várost körülvevő gyönyörű, zöld növények között egy igazán kellemes délutánt tölthetünk el egy nyugodt sétatúra során. A festői zöld völgy ad otthont néhány igen ritka növény- és életfajnak, mint például a sirályoknak, a máltai édesvízi ráknak és a nemzeti növénynek, az úgy nevezett “Widnet il-Bahar”-nak. A Xlendi öböl egy igazán népszerű hely, ahol az idelátogatók úszhatnak, búvárkodhatnak, vagy csak napozás közben élvezhetik a forró napsütést, de a párok akár egy romantikus tengerparti sétát is megejthetnek. Tényleg lenyűgöző, amolyan bakancslistás hely.

A szikla jobb oldalában kis barlangokat találhatunk, melyek közül a leghíresebb a Caroline’s Cave, amelyhez lépcsőkön át juthatunk el. Caroline egy Rabat-ból származó, gazdag hölgy volt, aki megalapította az Ágoston-nővérek zárdáját, amelyre minden birtokát hagyta, beleértve ezt a barlangot is. A nővérek a barlangot búvóhelyként használták arra, hogy nyugodtan úszhassanak az öbölben anélkül, hogy más emberek megláthassák őket. A Catherine of Siena Cave nevű barlang szintén az öböl jobb oldalán található, ami a kristálytiszta, kék vizéről híres. A 17. században a barlang környékén élő emberek egy templomot építettek a tetejére St. Cathrine emlékére, s innen kapta a barlang a nevét.Az aktív nyaralás kedvelőinek mindenképp nagyszerű program lehet ezekre a magas sziklákra felmászni, ahonnan hihetetlen csodás kilátás tárul elénk.

Málta szigetén azonban mégis a legjobb véleményem szerint, az all inclusive ellátás.  Európaszerte évtizedek óta kínálják az utazási irodák és a szállodásk utazási csomagjaikat all inclusive ellátással, Magyarországon csak az utóbbi időszakban vált széles körben hozzáférhető ez a szolgáltatás.Az all inclusive ellátási forma azt jelenti, hogy a szálás árába beletartozik a napi legalább hásomszori étkezés – sok helyen ez egész nap folyamatos terített asztalt jelent – valamint a helyi alkoholos és üdítő italokat korlátozás nélkül. Jellemzően a magassabb kategóriájú – négy és ötcsillagos – szállodák üdülőprogramjai rendelhetőek meg all inclusive ellátással. Az all inclusive ellátás alapvetően az üdülőprogramok része, ahol az utas ideje túlnyomó részét  a szálloda közelében tölti. Mint ilyenek az all inclusive ellátás egyben jelenti azt is, hogy nagyobb díj fejében, magasabb szintű szolgáltatást nyújt a szálláshely igényesebb, vagy akár speciális igényekkel érkező vendégeik számára.

Azért fontos ez az ellátás típus számomra, mert a Máltai nyaralás úgy az igazi, ha nem kell alatta főzni, illetve olyan dolgokat csinálni, ami az otthoni feladataink közé tartozik. Mivel Máltán nagyon népszerűek a tengeri ételek, ezért a hotelek all inclusive elátásában elég nagy szerepe lehet, ami azért is nagyon jó, mert hihetetlenül friss. Érdemes tudni, hogy a hoteleken jelzett csillagok száma nem minden esetben egyezik meg a Magyarországon lévőkkel, ezért érdemes minél jobb szállást választani a csalódások elkerülése érdekében.

A legszebb látnivaló Málta szigetén kétségkívül Gozó. De ez a rész nem csak a természetes és mulandó szépségek szigete, hanem az ősi épített látnivalóké is. Ilyen a méltán híres és rettentően öreg, Krisztus előtt 3700-ban létrejött Ggantija, mely egy neolitikus hatalmas kövekből emelt szentélykomplexum. Ezek a szent termek Málta legősibb megalitikus építményei közé tartoznak és öregebbnek számítanak, mint maguk a piramisok Egyiptomban. A Ggantija szentélyek egyébként az UNESCO Világörökségi Listájának a részét képezik, és egynek számítanak Málta három UNESCO által védett látnivalója közül.

  Ha Máltát választjuk úti célul a nyárra, biztosan nem fogunk csalódni, hiszen elképesztő látnivalók és programok vesznek körül, amik közül sokszor túl nehéz is a választás. Egy igazi gyöngyszem tele csodákkal. Gyerekes családoknak is megfelelő választás lehet, hiszen az alig két órás repülőutat a legkisebbek is kibírják, amire megunnák, addigra meg is érkezünk életünk egyik legnagyobb kalandjának helyszínére, erre a szuper szigetre.

>