Málta állás

Málta egy csodálatos mediterrán szigetcsoport, amely a Földközi-tenger szívében helyezkedik el. Nem azért jó Máltán élni, mert annyira magasak lennének a fizetések, mint jóval északabbra, vagy akár a többi Uniós országhoz mérten, hanem azért, mert abból a fizetésből, amit itt megkeresnek, abból nyugodt körülmények között meg lehet élni. Ráadásul rengeteget süt a nap, mindenhol tenger, pálmafák, szép virágok, nincs túlzottan hideg tél, és az életminőség meg jó magas. Amiket most leírok, azok tájékoztató jellegű információk, esetekben kevésbé eltérhetnek a kinti valóságtól, mert én nem élek kint, és az életkörülmények, a lehetőségek pedig folyamatosan változnak.

A máltai fizetések alacsonyabbak, mint az Európai Unióban átlagosan, de a fizetéseket terhelő adók viszont alacsonyabbak, mint máshol, éppen ezért lehet nyugodt szívvel a munka mellett még néha élvezni a kinti életet lent a tengerparton, lelkiismeret furdalás nélkül. Sok különböző szakmáról, munkáról, és azok fizetéseiről kapok információkat, és megpróbálok néhány pontos és fontos adatot is megosztani önökkel.

A munka lehetőségek adottak Máltán ahhoz, hogy egy magasabb életszínvonalat elérjenek. Az átlagfizetések nagyságrendileg 2000 euró körül mozognak, persze ezt egy frissen kikerült magyar munkavállaló nem kapja meg egyből. A hivatalosan elismert átlagbér 1700-1800 Euró között vannak, a minimum fizetéseket pedig körülbelül 700 euróra becsülik. Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy valaki még ennél is kevesebbet keres, de ez nem jellemző. A téli időszakban megeshet, leginkább vendéglátás területén dolgozókkal valami hasonló, esetleg a kevesebb turista miatt visszaesik a fizetés, leginkább a borravaló része.

Nézzünk szét egy picit milyen álláslehetőségeket kínál egy külföldi munkavállaló számára a máltai munkaerőpiac a fizetésekkel egyetemben. Sok szakma nem is létezik a szigeten, leginkább a sziget kisebb méretéből adódóan, és több olyan terület is akad, ahová csak a helyiek kerülhetnek be, leginkább protekció által. Ez a szituáció amiatt is előfordulhat, ha valaki nem beszéli a helyi, máltai anyanyelvet.

Egy sofőr vagy futár átlagosan 1000 eurót keres, ellenben, ha címeket kell felvenni vagy kommunikálni kell a helyiekkel, azt leginkább máltai nyelven kell, így ez csak leginkább az itt élők számára lehet vonzó munka. Egy betanított munkás, aki például a gozói ablaktörlő gumi-gyárban dolgozik, óránként körülbelül 3 Eurót kap, ami majdnem megegyezik az itthoni átlag órabérekkel. Aki viszont profi takarítónőként dolgozik, akár a 7 eurós órabért megkeresheti. Akik az ipari takarítás területén dolgoznak, akár 10-12 Eurót is megkereshetnek óradíjként. Aki szeret gyerekekre vigyázni, szinte a világ bármely részén tud munkát találni, Máltán sincs ez másképp, egy jó babysitter szintén 7-8 Eurós órabérre számíthat, persze itt is nagy előny a máltai nyelvismeret.

Természetesen a vendéglátás az a terület, ahol a legtöbb lehetőség van elhelyezkedni, és szinte azonnal munkába is lehet állni, hiszen, mindig van felvétel kisebb vagy nagyobb bárokba, Night klubokba, éttermekbe felszolgálóknak, csaposoknak, bárosoknak, pultosoknak, mixereknek, szakácsoknak, mosogatóknak, de akár még vezető pozícióban Managereknek is. Itt a fizetések rendkívül széles skálán mozognak, sok minden befolyásolhatja a bérezést. Természetesen az angol nyelv ismerete alap elvárás és a gyakorlat is sokat dob az elbírálásban. Átlagosan 700-800 Eurótól indul a kezdő fizetés, de akár 1300-1700 Euróig is lehet keresni havonta. Az éjszakai bárokban a nagyobb borravalónak köszönhetően ez még több is lehet, de persze nem mindenki bírja az éjszakázást és a vele járó pörgést. Megkülönböztetés nagyon ritka esetben fordul elő helyi és külföldi munkavállaló között, de néha előfordulhat, hogy egy ott élő valamivel több fizetést kap. Recepciós munkakörben is találhatnak kint munkát, az adott munkahelytől függően 1000-1300 Eurós fizetésre számíthatnak. Azt hallottam, hogy a szerencsejáték iparágának a területén lehet az egyik legjobban keresni, de oda elég nehéz bejutni külföldiként. Aki bekerül, szerencsés lehet.

A pénzügyi terület és az IT részlegeknél 2000 euró körüli a fizetés, de ez függ az iparágtól, viszont a digitális szerencsejáték iparban jobban keresnek az IT szakemberek. A kreatív munkakörökben is van potenciál, és körülbelül 2500-3500 Euro között lehet keresni. Angol vagy német nyelvtudással még egy nagy multicégnél is el lehet helyezkedni kellő protekcióval, és 2000 Euro feletti pénzt is megkereshetnek. Egyre több magyar ingatlanos is dolgozik kint Máltán, ők ugye nem fix bérezést kapnak, hanem attól függően keresnek, hogy hány lakást adnak ki vagy adnak el. Persze ehhez a munkához sem árt beszélni a máltai nyelvet, de sok esetben külföldiek vesznek itt lakást vagy házat, így angol nyelvtudással el lehet indulni, bár azért azt gondolom, hogy ehhez a területhez kell a kinti kapcsolatrendszer. Ha egy franchise cégnél lesz munkavállaló valaki, akkor százalékos arányban kapja a fizetést az értékesítés után, ahogy itthon is. Ingatlanozni Máltán azért jó mindig, mert az árak csak nőni tudnak, mivel Málta, egy sziget, így a beépíthető telkek száma véges. Túl van építve a város, de még így sincs elég lakás, pedig ingatlan van bőven. Szóval az árak nőhetnek, és kereslet-kínálat mindig lesz, így ez is jó lehetőséget kínálhat a bátrabbaknak.

Szezonális munkákra is van kereslet Máltán, hiszen a nyári melegben rengeteg turista érkezik a szigetekre. A vendéglátás ilyenkor felélénkül, de az olyan munkák, mint a kajaktúra kisérő, igen vonzó lehet a tengert szeretők számára, és körülbelül 10 Eurót kínálhat óránként. Gozo szigetén például egy dzsip túra vezetője 25 Euro körül kap egy napra, de viszont alkalmuk nyílik kis magántúrák szervezésére is, ami egyből zsebbe megy.

Azt nem lehet mondani, hogy ne lenne lehetőség Máltán magyarként vagy külföldiként munkát találni és vállalni, de mindenképpen jól járják körül a lehetőségeket, mielőtt belevágnak egy külföldi munkavállalásba.