Málta étel árak

A máltai gasztronómia igen széles körben kínál nemzetközi és helyi specialitásokat is egyaránt. Megtalálható az olasz, az arab és az angol konyha jellegzetessége is ételekben, de mégis leginkább a helyi, hazai hagyományokra és ízvilágra koncentrálnak. A máltai konyha jellegzetességét a sok évszázadokon át a szigeten megforduló hódítóknak köszönhetik. A különböző kultúrából érkező hódítók ételeinek és azok ízeinek házasításából keletkezett a mai máltai mediterrán stílusú konyhaművészet. A máltai konyha hagyományos íz világához hozzátartozik az olajbogyóból, gbejnietből, (amely egy helyi juhsajt), zalzettből, (a máltaiak helyi finom korianderrel fűszerezett kolbász különlegessége), a némi bigillából (disznóbab pástétom) készült, friss máltai kenyérrel és olíva olajjal felszolgált specialitás. A pastizzi, egy pikáns túróval töltött tészta vagy az igazi máltai halleves, az aljotta, valamint sült rizs, a sült makaróni és a zöldségekkel megspékelt nyúl is nagyon népszerű ételek. Természetesen a tenger közelsége rengeteg friss hal vagy tengeri herkentyű elkészítését teszi lehetővé, de leveseket, tésztákat, húsokból készült fő ételeket egyaránt találnak a választékban. A helyi hagyományos desszertekről más nem is beszélve. Szinte minden helynek megvan a saját receptje a hagyományos ételek egyedi, házias vagy picit modernizált elkészítésére. Az éttermek kínálata mindenhol más, attól függően, milyen stílusú konyha szerint választanak ételeket. A mediterrán konyhától a nemzetközi fúziós konyhán át, az európai, és a kortárs konyhaművészet kedvelői is megtalálják kedvenc helyüket és ételeiket is. Ma már szinte mindegyik étteremben rendelhetnek speciális ételeket is, gondolok itt a vegetáriánus barát, a gluténmentes vagy éppen a vegán táplálkozást előnyben részesítő vendégekre.

A turistákra specializálódva ma már több helyen is különleges szolgáltatásokkal készülnek. Van olyan étterem, amely kifejezetten kutyabarátoknak szól, Gozo szigetén. A romantikát kedvelő párok is találnak maguknak hangulatos éttermet, de kifejezetten vegetáriánus barát vagy a máltai helyi támogatásra leginkább elkötelezett éttermeket is találhatnak. Akik a hónap séfje főztjét és különlegességeit kóstolnák meg, ők sem maradnak étterem nélkül Málta szigetén. Ott vannak még a gasztropubok vagy a borbárok is, ahol kellemes hangulatban, zene mellett fogyaszthatják a helyi és a nemzetközi specialitásokat. Az ételek mellé szinte mindenhol megjelenik egy jó pohár, selymes, kifejezetten kellemes helyi bor.

Nézzük meg milyen különböző árfekvésben találhatják meg kedvenc ételeiket. Kezdjük talán a legolcsóbbakkal. Az olcsó kifejezésnél mindig egy picit szkeptikus az ember, hiszen hozzá van szokva, hogy a jó minőségért ma már sok helyen igen borsos árat kell fizetni. Főleg, ha az ember turista éppen egy idegen országban. Általában a kisebb kávézók, pubok, büfék vagy bárok kínálatát találhatják meg ebben a kategóriában. Van, ahol tudnak reggelizni is, ebédelni, de van olyan hely is, amelyik kifejezetten az esti és éjszakai vendéglátást helyezi előtérbe. Egy kulturált helyen egy jó angol villásreggelit már pár ezer forintnak megfelelő euróért fogyaszthatnak. Snackeket vagy Tapas-okat pedig még kevesebbért számítanak fel, persze ez attól is függ, hogy mit tartalmaz az ár, milyen feltétekkel kérik az ételeket. Átlagosan egy laza ebédért vagy egy könnyebb vacsoráért ezeken a helyeken 1500 – 4000 forint közötti költséggel kell számolni, persze ez nagyon függ attól is, hogy mit esznek és mennyire éhesek. Túl nagy választékra ne számítsanak, de van több olyan kis kellemes hangulatú bár vagy pub, ahol egy kellemes ital mellett, finom ételeket is el fogyaszthatnak.

A közepes árfekvéssel dolgozó éttermek leginkább a hazai árkategóriának felelnek meg. Itt már kifejezetten jó választékkal találkozhatnak, attól is függően, hogy milyen stílusú konyhaművészet ízvilágába szeretnének belekóstolni. Egy finom házias, máltai mediterrán ebédet már 3-4000 forinttól ízletesen megehetnek. Két fogás esetén 5-6000 forinttól találhatnak maguknak ínyencségeket. Ezek az árak az ételekre vonatkoznak, az italokat nem tartalmazzák, azok még plusz költséget jelentenek. A határ itt elérheti akár a 20000 forintot is, hiszen mégiscsak a tenger közelében vannak, ezért olyan specialitásokat is kipróbálhatnak, amelyeket biztos, hogy a legfrissebb alapanyagokból készítik el önöknek, akár a szemük előtt. Egy pohár vörösbort vagy egy jó száraz proseccot már 5 euro körüli összegért rendelhetnek. Minőségtől függően az ár itt is változhat, leginkább felfelé. Egy pohár jobb minőségű italért akár tíz eurónál is többet fizethetnek. Röviditalok átlagosan 3 eurótól rendelhetőek, ahogy az üdítők, alkoholmentes frissítők is.

Az igazi ínyenceknek vagy akik nagyon elegáns étterembe vágynak már egy kicsit mélyebben zsebbe kell nyúlni. Egy levest vagy egy finom előételt átlagosan tíz eurótól akár 30-40 euróig is tudnak rendelni, persze itt sem mindegy, hogy miből készül maga az előétel. A főételek átlagosan 20-40 eurótól kérhetőek, de a különleges fogások akár a duplájába is kerülhetnek. A desszertek is 5-6 euró felett kóstolhatóak. Egy ilyen vacsorára legkevesebb 15-20 ezer forintot rá kell szánni, de inkább még többet, ha az italokat is beleszámítják.

Természetesen a gyermekekre is gondolni kell egy utazás alkalmával. Máltán is figyelnek erre, így a gyermekek sem maradnak éhesen. Több étterem is készül kifejezetten gyermek menüvel, van, ahol hamburgereket lehet kapni, de a Fish&Chips is megtalálható némelyik étterem étlapján. Átlagosan 1200 forinttól találhatnak gyermekeik számára is kedvenc ételeket.

A máltai gasztronómia szorosan összekapcsolódik a turizmus igényeivel, így minden idelátogató élvezheti a helyi ízek mellett a nemzetközi konyhaművészet remekbe szabott ételkülönlegességeit egyaránt. Ha már ellátogatnak Máltára, kóstolják meg a helyi hagyományos ételeket is.

Jó étvágyat mindenkinek.