Málta Gozo

A Máltai-szigetek már önmagában is lenyűgözőek. A szigeteknek hihetetlen történelmi múltjuk van, aminek a régi épületek romjai is bizonyítékul szolgálhatnak. Fontos tudnunk, hogy egy Tunéziához közeli országról beszélünk, aminek köszönhetően az észak-afrikai vonás is megmutatkozik. 

A legjobb választás egy csodálatos tengerparti pihenéshez és búvárkodáshoz Gozo. Ez Málta második legnagyobb szigete. Gozo nagy részét nem homokkő borítja, hanem a sokkal termékenyebb kék agyag. A partvonal legtöbb része sziklás, de ennek ellenére találhatunk jó néhány kellemes, öblökkel tarkított tengerparti részt is.


Ezen a helyen annyi látványosság várja a turistákat, hogy egy-két nap, de még egy hét is kevés lehet megnézni őket. Habár Gozo annyira nem fejlett, mint Málta, de ezen a szigeten van egy erődített, középkori város, Victoria, egy nyüzsgő tengerparti üdülőhely, Marsalforn, valamint a Máltai-szigetek egyik legfontosabb régészeti helye, a Ggantija templomromjai, ami a Kr. e. 3500-as évekig nyúlik vissza.


Gozo emellett híres az úgynevezett Azúr ablakról is. A feltűnő tengerparti képződmény szépségével minden látogatott lenyűgözött, de sajnos 2017. március 8-án a természetesen erózió és viharos tenger hatására összeomlott.

A sziget legtöbb része dimbes-dombos, apró falvakkal borítva, a domboldalak pedig egyenesen a védett strandokhoz és halászfalvakhoz vezetnek minket. Az egyik leghíresebb strand a Ramla-öböl, ahol a partot finom homok borítja és nyugodt vizének köszönhetően pedig abszolút biztonságban érezhetjük magunkat. Gozo szigetére Máltáról, Cirkewwa városából induló komppal juthatunk el.

A legnépszerűbb látványosságok Gozo szigetén

  • Mgarr ix-Xini

Ez egy elhagyatott, kicsi stand egy festői öbölben, meredek sziklákkal és természetes völggyel körbevéve. Búvárok és úszók körében igen népszerű hely, hiszen a kavicsos stand lehetővé teszi, hogy felfedezzék a virágzó tengeri életet. A völgy körül túraútvonalat is szervezhetünk, melynek során elképesztő látvány tárul elénk.

  • A Ta’Cenc sziklák

A Ta’Cenc sziklák Gozo legmagasabb sziklái. Ezek még régebben, a máltai lovagok számára voltak igen fontosak, ugyanis ez volt a Máltai Sólymok párzási helye, de ez a madárfaj sajnos a Máltai-szigeteken már kihalt. A sziklák tetejéről megcsodálhatóak a Földközi-tenger és Gozo zöldellő völgyeinek elképesztő látványát. A Ta’Cenc Plateau közepén áll egy titokzatos emlékmű is, mely a Kr. e. 4100 és Kr.3000 közötti időkből származik.

  • Sannat

Érdemes megemlíteni, hogy Gozo híres a kézzel készített csipkéiről. Ez a Sannat nevezetű falu a sziget csipkeverő iparának hagyományos központja. Sannat Gozo szigetének déli részén található, 8 kilométerre Mgarr-tól. 

  • Xlendi

Gozo sziget délnyugati partvidéken fekszik egy régi halászfalu, Xlendi. Mára már a sziget egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőjévé nőtte ki magát. A tipikus gozói faluban mára már több tengerparti szálláshely és modern hotel is épült a meredek domboldalakra az öböl köré. A vízpart mentén és a kis falu utcáin több étterem és kávézó várja az idelátogatókat. A strandnak homokos partja és nyugodt vize van, aminek köszönhetően tökéletes az úszásra és lubickolásra. A strand körüli barlangok pedig ideálisak búvárkodáshoz.

  • Nadur

A hagyományos tengerparti falunak hihetetlen történelme van. A máltai lovagok innen figyelték a Málta és Gozo közötti csatornát. A termékeny zöld völgyek idillikus tájával körülvett Nadur dombtetejéről hosszan belátni a Földközi-tengert. A falu egyik büszkesége a barokk stílusú, Giuseppe Bonnici által tervezett plébániatemplom is. A tengerpart mentén pedig három békés, nyugodt öböl található kiváló standokkal. Gozo egyik legnépszerűbb homokos partja a Ramla-öbölben kevesebb, mint három kilométerre fekszik a várostól. 

  • Ir-Ramla il-Hamra

Gozo szigetének legnagyobb és leghomokosabb strandja a védett öbölben eldugott, meredek sziklákkal körülvett Ir-Ramla il-Hamra. A Ramla öblöt finom, vöröses homok borítja. A kis elrejtett helyen a víz sekély és nyugodt, így tökéletes az úszásra. Népszerű a napozók és a nyaralók körében is, akik kikapcsolódásra vágynak. A strand jól felszerelt, találhatunk nyilvános mosdókat, öltözőket, zuhanyzókat, büféket és fagyizókat is. Innen vezet egy tengerparti út is a Taht-I-Irdum nevű területhez, ahol a víz mélyebb, mint máshol.