Málta időjárás április

   Európán belül rengeteg gyönyörű helyet és szigetet tudnánk felsorolni, hiszen bőven van belőlük, viszont az én egyik személyes kedvencem az nem más, mint az aprócska Málta.

Elképesztően tiszta tengervíz, ez az, ami igazán lenyűgözött.  Ami hatalmas nagy előnye az országnak, az az talán, hogy nagyon pici, ez pedig azért jó nekünk, turistáknak, mert egy hét ténylegesen elég arra, hogy megismerhessük, körbejárhassuk minden apró kis zegét-zugát. Nem kell egyébként hinni az idegenvezetőknek és a helyi utazási irodáknak, nem kell felülnünk a méregdrága hop on/hop off turistabuszokra, ha szeretnénk bejárni a szigetet. A helyi buszközlekedés épp olyan megfelelő erre a célra, és elképesztően olcsó, lehetővé teszi, szinte mindenhová könnyedén el tudjunk így jutni, kivétel persze a szomszédos kis szigetek Gozo és Comino, ez egy kicsit bonyolultabb, de korántsem lehetetlen.

Málta amennyire pici, annyira sok látnivalóval büszkélkedhet. Az egy hét alatt, amit ott eltölthet az ember, beutazható az egész sziget. Nem igazán emelhető ki olyan, ami nem tetszett volna. Véleményem szerint leginkább: Valletta, Marsaxlokk – a kis halászfalu, Popeye Village, Marine park, a Kék lagúna és Gozo szigete a legérdekesebb, az Azúr ablakkal, Citadella, világörökség részét képező megalitikus templomokkal. A tömegközlekedésben a heti jegy körülbelül 6 euró és mindenhova el lehet jutni. Számolni kell azonban azzal, hogy néha kiszámíthatatlan mikor jön busz és mikor nem. A közbiztonság miatt sem kell aggódni, és ez megnyugtató.

A sziklás partok mellett kristálytiszta és gyönyörű színekben pompázik a tenger. A szigeten gyér a növényzet, sok a pálma és a kaktusz, és a leander, de azok nem adnak árnyékot. Máltán és Gozó szigetén is sok parti sziklás érdekes képződmény található, amiket érdemes felkeresni. Ezzel szemben rengeteg a természeti és történelmi látnivaló. Itt már 6000 évvel ezelőtti kultúra (Stonehenge-nél is jóval idősebb) templom maradványai is megtalálhatók, de a görög, római és középkori építészet széles kavalkádját vonultatja fel a sziget. Aki a templomokat látogatja szívesen, itt nagyon sok érdekes és szép célpontot talál.

  Málta nem a klasszikus értelembe vett mediterrán fürdőzős nyaralásra való hely, de minden tekintetben bakancslistára való. Közel van, mindenhol beszélik az angolt és az egész sziget hamar bejárható – tökéletes helyszín egy hosszú hétvégére! A fapadosok egész évben nagyon kedvező áron visznek a szigetre, ezért tényleg kár lenne kihagyni egy olyan ország meglátogatását, amit egy hét alatt bőven felfedezhető. Akár baráti társasággal, akár családdal kitűnő választás, és mivel körülbelül két óra az út, a kicsik is kibírják ezt az időtartamot. Mindenkinek nagyon jó szívvel ajánlom, egy szóval az egész lélegzetelállító.

Alapvetően megállapítható, hogy az időjárás vonatkozásában kellemes Máltán az április. Áprilisban a hőmérséklet jelentősen melegedik az előző hónapokhoz képest. A sokéves statisztika alapján megállapítható, hogy a hónap elején az átlaghőmérséklet 15 fok körül mozog, a hónap végén a 17 fok körül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 20 fok között mozog, a legalacsonyabb pedig, 12 és 14 között. Szélsőséges elmozdulások persze akadnak. Akadt olyan például 2008-ban, hogy mértek áprilisban 31 fokot is. Volt év, amikor éjszaka 6-7 fokra hűlt le a levegő ebben a hónapban.

Áprilisban a tengervíz hőmérséklete 17 fok körül van, azaz tanácsos tájékozódni, hogy a kiválasztott szálloda medencéjének vizét temperálják-e.

Ebben a hónapban általában csekély a csapadékosság, de azért van esély, hogy néhány nap esik valamicskét. A statisztikák szerint például áprilisban átlagosan 7 olyan nap van, amikor valamennyi eső esik. Érdemes vinni esernyőt, esőkabátot, de ha esik, akkor sincs nagy eső. Inkább a hónap elején esélyesebb a csapadék, április utolsó harmadában kisebb a kockázat.  Napos órákból sok van áprilisban, átlagban napi 8 óra. A levegő páratartalma viszont elég nagy.

Ami még fontos lehet, hogy nem mindenhol egyformán alkalmas a part és a víz a fürdésre. Málta strandjai közül viszonylag kevés a homokos, csak az északi öblökben és Gozo partjain találni ilyesmit  például, Mellieħa Bay, Mixquqa/Golden Bay, Ġnejna Bay, Ramla Bay, Ħondoq ir-Rummien, San Blas. Egyébként sziklákon, létrákon, jobb esetben kavicsos lankán keresztül lehet a tengert megközelíteni.

Amiért érdemes áprilisban látogatni a szigetet, hogy a nyári időpontokat tekintve, elképesztően nagy dugókkal találkozhatunk, éppen ezért a buszos utazások ideje is a duplájára, rosszabb esetben akár a triplájára is nőhet, ez pedig abban a hőségben, amivel ott találkozhatunk, egyenesen felér a kínzással. Ha mégis nyáron látogatnánk a szigetet, érdemes ezzel az információval is tisztában lenni.

Ha Málta közlekedését nézzük, akadnak meglepő dolgok.  Az első legmegdöbbentőbb tény, hogy Angliához hasonlóan a közlekedés velünk ellentétben a baloldalon történik, tehát ha busszal szeretnénk közlekedni, ne felejtsük el, hogy az út túlsó oldalán próbálkozzunk ezzel, mert könnyen az ellenkező irányban köthetünk ki.

 Málta egyszerűen csodálatos, bármely hónapban!