Málta időjárás május

    Ha olyan helyet keresünk úti célnak, ahol lehet strandolni, kirándulni, tanulni, és ráadásul az év legtöbb napján verőfényes napsütésre számíthatunk, akkor nem kell tovább kutakodni, irány Málta.

Az egyik Európai kedvencem, az mindenképp Málta. Könnyű dolga van az embernek itt, hiszen Málta parányi, mindössze 27×15 kilométer. Összterülete alig több mint Budapest területének fele. Máltán és a kisebbik szigeten, Gozon együttvéve csak 400.000 ember lakik. A hivatalos nyelv a máltai és az angol. A sziget éghajlata mediterrán. A nyár forró, télen ritkán süllyed a hőmérő higanyszála 10 fok alá, és sokat esik az eső. Málta az EU tagja, így akár személyi igazolvánnyal is beléphetünk az országba. Málta szigete annyira sűrűn lakott, hogy észre sem fogják venni, ahogy egyik településről a másikra érnek. Vannak városok, amelyek elsősorban nem látnivalóikról, hanem pl. bárjaikról vagy éttermeikről híresek. Ilyen pl. San Giljan. A máltai konyhára nagyon nagy hatást gyakorolt az olasz konyha, ezért egy csomó szicíliai ételt ők máltainak tartanak. Ja és egy plusz pozitívum, hogy mivel Szicília mindössze körülbelül kilencven kilométerre helyezkedik el, ezért az utazásba bele tervezhetjük annak meglátogatását is.

Ami számomra megfogó a szigetben, hogy elállt a lélegzetem a tipikus építészeti elemeitől, a zárt, színes fabalkonoktól. Ha órákon át csak sétálunk, még az sem lehet unalmas. Amit érdemes megnézni az a Városkapu, Szent Jakab-erőd és a Szent János-bástya, Lovagok szállása, Régészeti Múzeum és a Szent János-katedrális a csodálatos Caravaggio-festményekkel. Mindenképp ajánlatos a sziget minden olyan embernek, aki odavan az építészetért, esetleg a történelemért, hiszen bőven ismerkedhetünk ezekkel. Ha valaki nyaralást tervez ide, azzal érdemes tisztába lennie, hogy a sziget nem éppen tipikus strandolós tengerpartokból áll. Leginkább sziklás partok, amik jellemzik, és nyáron leginkább tömve vannak turistákkal. Ettől független gyönyörűek a partjai, olyan színekben pompáznak, amit máshol nem igazán láthat az ember. Inkább az aktív pihenést kedvelő embereknek praktikus, hiszen annyi, de annyi csodálatos látnivaló van, hogy csak pihenni felesleges ideérkezni.

Az én egyik legnagyobb kedvencem a főváros, Valletta utcáin sétálva megismerhetjük a szigetország olaszos, mediterrán hangulatát. A szűk, öreg épületekkel határolt utcákról lekanyarodva az elképesztően tiszta, azúrkék tenger látványa fogad minket. Valletta tele van kávézóval, éttermekkel, régies boltokkal, piacokkal ezért biztosan nem lehet unatkozni, a történelmi emlékek pedig szinte minden sarkon felfedezhetőek, ahogy már említettem.

Ne felejtsük el megnézni a csodálatos Gozót sem, ahol akad lehetőségünk vitorlázni, szörfözni, búvár pipázni, kajakozni, horgászni és búvárkodni is egyaránt. Az egyik legszebb sziklaképződményt is itt találhatjuk, amitől garantáltan eláll majd nem csak szavunk, de a lélegzetünk is. Ez nem más, mint a Dwejra.  Comino szigete is mindenképpen bakancslistás. Ez a hely a könnyűbúvárok, búvárok, szörfözők és kirándulók legkedveltebb része.  A pöttöm sziget mindössze 3,5 km2-es, érdekessége pedig, hogy autómentes és egy hotel kivételével teljesen lakatlan. A szigeten megtalálható egy úgynevezett Kék Lagúna, aminek már a neve is elég árulkodó arra, hogy egy nem mindennapi helyszínről van szó. A türkiz kék színben pompázó öböl, olyan, akár a mennyországba kerültünk volna hirtelenjében

Időjárás szempontjából szinte egész évben élvezhetjük a szigetet, ám május az egyik legjobb időpont az indulásra. Májusban az átlagos középhőmérséklet 20 fok körül mozog. Az átlagos legmagasabb hőmérséklet 24 fok, a legalacsonyabb (éjjel) 16 fok.

Áprilishoz képest jelentősen csökken a csapadékosság kockázata. A sokéves statisztika szerint legfeljebb három esős nap lehet a hónapban, de ez sem jelent egész napos esőt, ami elrontja a turista programját. A klíma hatását fokozza a domborzata is: kopár szikla tömbök, gyér növényzet miatt nyáron még a lakásokba behúzódva is légkondicionáló nélkül elviselhetetlenül forró, száraz fojtogató levegő és perzselő napsütés, míg télen monszunszerűen lezúduló viharos esőzések, gyakran változó időjárás, rendkívül erős szelek jellemzik. Ez is bizonyítja, hogy a tavaszi hónapok jó választások lehetnek.

Egy úti célnak mindenképp ajánlanám, hiszen látnivaló bőven akad az országban. Egy hét pedig bőven elég lehet arra, hogy a legfontosabb helyszíneket végigjárhassuk. Tökéletes időtöltés lehet a kirándulás, és a sós víz általi levegő, valami összehasonlíthatatlan itt. Ahogy már említettem, megfelelő utánajárással roppant olcsón kihozható az egész.

Plusz érdekességként, máltai konyha leginkább az olasz, angol és arab ételek keveréke. A leggyakoribb ételek a halak, tenger gyümölcsei, amiket frissen szoktak készíteni. Ízletes lehet náluk a kecskesajt, húsfélékből a nyúl, növényekből az olíva, kaktuszfüge és citrusfélék. Helyi sör a Cisk, helyi borok is vannak, leginkább a vörösborokból van több.

   Málta egyébként csak repülővel vagy komppal megközelíthető. Egyetlen nemzetközi repülőtere van, ez pedig a Malta International Airport Luqában, ide hetente többször jár repülő Budapestről. Komp a szicíliai Pozzalloból jár, ezért könnyen beilleszthető ez a sziget egy szicíliai nyaralásba is.