Málta, időjárás, május

Miután egész évben dolgozunk és szinte minden nap, minden héten ugyan az játszódik le körbe- körbe, mindenki megérdemel legalább egyszer egy évben pár nap kikapcsolódást, amikor végre kiszabadulhat a szürke hétköznapok körforgásából. Ilyenkor érdemes elmenni olyan helyre, ami igazi kikapcsolódást nyújt, ahol feltöltődhetünk. Mivel mindenkinek más- más az ízlése, ezért jóval az utazás előtt érdemes alaposan körülnézni a kínálatok közt, hogy minden igényünknek és elvárásoknak megfelelő úticélt tudjunk választani. Átnézni, hogy melyik utazás során mire számíthatunk és az adott helyeken az évnek melyik szakában, milyen lehetőségeink vannak. Az utazási irodákban minden kérdésünkre választ kaphatunk, vagy akár a világhálón is böngészhetünk, hogy megkapjuk a kirándulással kapcsolatos információkat.

Minden esetre, ha arra vágyunk, hogy egy kicsit pihenjünk és semmiféle különleges elvárásaink nincsenek, akkor egy ilyen kirándulásra tökéletesen megfelel Máltán eltöltött pár nap. Ennek a Földközi- tengerben elhelyezkedő sziget országnak három lakott szigete van: Málta, Comino és Gozo. Nem bővelkedik túl sok látnivalóval, de nem is nagy az összterülete, mindössze 316 négyzetkilométer. Hogy legyen mihez viszonyítani, itt megemlíteném, hogy Budapest területe 525 négyzetkilométer. Szóval, ez a „ kis “ szigetország azoknak kedvez, akik a nyaralást nem a természet csodáiban gyönyörködve szeretnék eltölteni, hanem inkább a tengerparton sütkérezve, vagy a sziget kultúráját és történelmi helyeit felfedezve töltődnének fel. Erre a legalkalmasabb időszak a turistaszezon eleje, vagyis tavasszal. Ilyenkor az utazások még kedvező áron érhetőek el és a szálláshelyek, hotelek közt is még jócskán van választási lehetőség. Mivel általában az emberek zöme a nyári hónapokra tervezi a kirándulást, így a tavaszi utazás alatt a tengerpartok sem annyira zsúfoltak, szóval olyan partszakaszt kereshetünk a sütkérezéshez, illetve a fürdőzéshez, ami nekünk megfelel és nem kell megelégednünk azzal, ami éppen szabadon maradt.

Ha az időjárást nézzük, akkor Máltán a május az a hónap, amikor valóban egy kellemes időben lehet részünk a nyaralás során. Ekkorra a téli esőzések már megszűnnek, de még a rekkenő hőségnek nem jött el az ideje, ugyanis a nyári hónapokban a magas páratartalom miatt még forróbbnak érződik a levegő, emiatt nem is tudnánk hosszú időt eltölteni a napon. Májusban a levegő hőmérséklete eléri a 23- 24 fokot, a tenger pedig 20 fok körüli, ami pont egy kellemes strandolást eredményez, vagy ha városnézésre mennénk, akkor is kedvez ez az időjárás. Máltán kevés a homokos partszakasz, de ha ilyenre vágyunk, akkor azért csak találunk. Ilyen például a képeslapokról viszont látott Blue Lagun, ami Málta, jobban mondva Comino legszebb strandja.A sekély és kristálytiszta vize miatt sokan látogatják. Két kisebb strandja van, a másik inkább sziklás, ahonnan a tengerbe lehet ugrálni, vagy éppen napozhatunk. A másik legnépszerűbb strand Máltán a Golden Bay. Ez a sziget nyugati részén található. Rengetegen járnak ide is strandolni, pipával búvárkodni és még grillezni is. A legnagyobb és az emberek többsége szerint a legnépszerűbb strand Mellieha Bay, amely a sziget északi részén fekszik. Kisgyerekes családok kedvelt helye, ugyanis itt a víz kb. 50 méteren keresztül is csak bokáig ér, így biztonságosan strandolhatnak. A partszakasz három részre oszlik, mely közül mindenki megtalálhatja a megfelelőt. A part egy része csendes, ami alkalmas a nyugodt pihenésre. A többi részén különféle vízi sportokat lehet kipróbálni, mint pl. a szörfözés, kajakozás, vízisí. A különböző sportokhoz a megfelelő eszközök bérlésére is van itt lehetőség.

A sziget strandjai túlnyomórészt kavicsos, vagy sziklás , de ez nem jelenti azt, hogy látványban szegényebbek, ugyanis ezek is igazán szemet gyönyörködtető élményt nyújtanak. Itt további élményekkel gazdagodhatunk, mint pl. a sziklás strandoknál kialakult barlangokban lehetőség van búvárkodásra, vagy csónakázásra. Ilyen partszakaszok közé tartozik a Hondoq ir- Rummien, ami szintén egy kedvelt partszakasz főleg a csodálatos azúr színű tenger vize miatt. Egyébként egész Máltán ez a legtisztább vizű strand.

Gyönyörű látványban lehet részünk, ha hajókázással töltjük az időnket és úgy csodáljuk meg a sok helyen a tenger által formázott sziklákat és barlangokat. Ilyenek pl. az Azure Window, a St. Peter´s Pool, vagy a Blue Grotto.

Amennyiben a nyaralás során nem csak a tengerparton szeretnénk tölteni az időt, lehetőség van a sziget településeit, történelmi látványosságait is megcsodálni. Máltán nincs autópálya és vasút hálózatot sem alakítottak ki, de busszal bárhova el lehet jutni a szigeten belül. A buszjegy olcsó, viszont az utak zsúfoltak, ezért elég lassú a közlekedés. A szigetek között az elég sűrűn közlekedő kompokkal és a menetrend szerinti kishajókkal lehet átkelni.

Ha városnézésre indulunk, akkor Valettát, a fővárost semmiképpen sem hadjuk ki. Igaz, hogy toronyházakat és plázákat itt nem fogunk találni, de megcsodálhatjuk a régi építésű házakat, épületeket, melyeket számtalan formában dekoráltak és kisebb butikokban vásárolhatunk suveníreket. A város legnépszerű utcája a Republic Street, amely tele van templomokkal, műemlékekkel, múzeumokkal. A városnézés közben a csodálatos látványt nyújtó Barakka- kertben lehet megpihenni, amely a szökőkúttal és virágos kertjeivel egy romantikus regénybe illik, nem beszélve az elénk táruló kilátásról

Málta a természeti viszonyok miatt eléggé kopár, sziklás sziget, a növényvilága meglehetősen gyér. A nagy szárazságban csak az igénytelenebb növények maradnak meg, ezekkel is inkább a szigetország nyugati részén találkozhatunk, Gozo- n. Szép látványt nyújtanak a hegyoldalakon az olajfa-, narancs-, citromligetek és szőlőskertek. Helyenként a kerítések helyett fügekaktuszokkal is találkozhatunk.

Máltának is, ugyan úgy, mint más országoknak, megvan a maga szépsége. Kellő utána járással, felkészüléssel az itt eltöltött pár nap igazi feltöltődést nyújthat. Amennyiben a nyaralás során a tengerben való lubickolás és napozás mellett az országok történelmét, jellegzetességeit és kultúráit is meg kívánják ismerni, akkor mindenképpen javaslom fontolóra venni  Máltát, ugyanis ez a kis szigetország tele van a fordulatos történelmének és vegyes kultúrájának emlékeivel.