Málta időjárás Március

   Málta Európa egyik kis gyöngyszeme. Érdemes ellátogatni a kicsiny kis szigetre, hiszen mindenkinek rengeteg élményt és érdekességet rejt.

 A Lovagok szigeteként emlegetett Málta, a Földközi-tenger egyik csodálatos gyöngyszeme, igazi mediterrán hangulatú szigetcsoport Európa és Afrika között. A három szigetből álló ország Málta, Gozo, Comino, magán viseli több ezer év történelmét és hátrahagyott emlékeit. Az ókori templomromokat, a hangulatos szűk sikátoros óvárosokat, hatalmas palotákat és katedrálisokat látva elmerülhetünk a történelem csodáiba. Málta elképesztő földrajzi adottságainak köszönhetően igen kedvelt turista célpont. A kristálytiszta tenger, a hangulatos sziklás és homokos partok, és öblök szépsége csalogatják évről évre az oda utazókat. A sziget egyaránt kikapcsolódást nyújt azoknak, akik szeretik felfedezni a történelmi emlékeket, és azoknak is, akik aktív nyaralásra, búvárkodásra, vitorlázásra, szórakozásra vágynak. Ez a 7000 éves történelemmel rendelkező szigetcsoport biztosan nem okoz csalódást, hiszen minden megtalálható, ami a felejthetetlen üdüléshez hozzátartozik.

Valletta Málta fővárosa, múzeumaival, történelmi emlékeivel, gyönyörű barokk épületeivel és színházaival kápráztatja el a látogatókat. A 0,84 km2-en fekvő várost hozzávetőlegesen 6600 fő lakja, ezzel a világ egyik legkisebb fővárosának nevezhető, de ennek ellenére az egyik legérdekesebbnek is. Az UNESCO úgy vette fel a várost a világörökségi listára, hogy Vallettát a világ egyik legkoncentráltabb történelmi területének nevezte, ezért mindenképp bakancslistán a helye.

A Blue Grotto, avagy a kék barlang egy lélegzetelállító természeti képződmény Dél-Máltán. A barlangokat csak csónakos kirándulás keretében lehet közelíteni, amire a délelőtti órák a legideálisabbak, hiszen ekkor a napfény tükröződésének köszönhetően a kék szinte minden árnyalatát felfedezni vélhetjük majd a vízen. A barlangokat nem csak lentről, hanem fentről, egy kilátóról is érdemes tanulmányozni. Fantasztikus élmény egy kicsit leülni, megpihenni és élvezni a fantasztikus panorámát.

Marsaxlokk egy szuper hangulatos máltai halászfalu a sziget délkeleti részén. Az ország szinte teljes hal ellátmányát a város kikötőjéből induló halászok szolgáltatják. A kifogott halak hét közben a vallettai halpiacra kerülnek, vasárnaponként viszont Marsaxlokkban rendezik Málta legnagyobb halpiacát, ahol a bébi cápától kezdve a kardhalon és a tonhalon át az osztrigáig szinte mindent megcsodálhatunk.

Ami mindenképp említésre méltó, az Comino aprócska szigete, ahova a legtöbben a gyönyörű színekben megcsodálható kék lagúna miatt érkeznek, viszont az aktív pihenés kedvelőinek is érdemes megjegyezni a sziget nevét. Egy könnyű, 7 km-es túrával körbe lehet járni a környéket és felfedezni azokat a rejtett természeti szépségeket, melyet a legtöbb látogató szinte teljesen kihagy. Véleményem szerint a legszebb rész Máltán.

Télen alacsony szezon van, és némi álmosság honol a szigeten. Nyáron nagy a hőség (30 fölött, akár 40 fok is hetekig tartósan) és a tömeg, sok a bulizós fiatal. A főszezon júniustól szeptember közepéig tart. A tengeri fürdőzés áprilistól októberig képzelhető el. Talán tavasszal március, április, május és szeptemberben a legjobb Máltára utazni. Ilyenkor olcsóbbak a hotelszobák is. Több utazó szerint az ideális utazási hónapok az a március április és a május, bár zöldellő tájra nem érdemes számítani.

Márciusban kellemes idő ígérkezik, ezért sokan választják ezt a hónapot, főleg azok, akik magára a kultúrára kíváncsiak. Kellemes napsütés, sós tengervíz illata, ennél több talán nem is szükséges a boldogsághoz. Igencsak jó áron tudunk ilyenkor utazni, ami persze attól is függ, mennyire előre foglaljuk le az utat.

Málta bármely korosztálynak jó lehet. A 18 és kb. 35 év közöttieknek rengeteg szórakozási lehetőség kínálkozik. Nyáron viszont rengeteg az angol nyelvtanfolyamos fiatal. A középkorúak, idősebbek jellemzően jobban bevetik magukat a kulturális turizmusba. Kisgyermekes családoknak azért Málta nem egy ideális utazási cél, amennyiben a szülők nem tudnak ügyesen kitalálni valamit a kicsiknek a homokos strandok pótlására. A hotel választás is fokozottan fontos azoknak, akik kisgyerekkel utaznak, egy rosszul megválasztott hotel itt tönkreteheti az egész nyaralást.

Málta egyébként elsősorban a sziklás partjairól nevezetes, viszont aki egy kis kikapcsolódásra, napozásra vagy fürdőzésre vágyik, annak a Gozo szigetén található Ramla-öböl homokos tengerpartja egy tökéletes választás lehet. A környéken kijelölt turista útvonalakkal is találkozhatunk, így a pihenés után egy kis kirándulással, mozgással zárhatjuk a napot. A naplementét mindenképp érdemes megvárni, hiszen elképesztő látványt nyújt. A Ramla-öbölnél a tenger hőmérséklete júliustól szeptemberig 24 fok feletti, de napozásra március elejétől egészen novemberig van lehetőség, ezért a nyaralás nem kifejezetten a főszezonhoz kötött.

  Mindenkinek tiszta szívből ajánlanám a szigetet, és nem feltétlen strandolásra, ezért irány foglalni márciusra.