Málta időjárás november

   Ha úti célt választunk, általában utána nézünk annak is, hogy milyen időjárásra lehet számítani az ott eltöltött időpontokon. Málta éppen ezért csodálatos választás, hiszen az év legnagyobb részében napsütés várható.

Málta egy csodálatos szigetország. Elég régóta mondható népszerű nyaralóhelynek a magyarok körében is, aminek oka nem más, mint, hogy a jó idő garantált, a rengeteg látnivaló és a programlehetőség vonzó lehet bárki számára és persze sok fiatal érkezik ide nyelvtanulás céljából is. Budapestről az Air Malta közvetlen járatával lehet a legegyszerűbben eljutni a szigetre mindössze körülbelül hatvanezer forintért. Málta fővárosa, Valetta, elképesztően érdekes úti cél lehet, ugyanis egy erőrendszerrel körbevett félszigeten fekszik és az UNESCO világörökség részét képezi. Ez már önmagában is elég arra, hogy az embert kíváncsivá tegye.

Elképesztő látványt nyújt a városkapu, a Szent Jakab és Szent Elmo Erőd, a Szent János bástya, és természetesen nem utolsó sorban a Szent János Társkatedrális, amely egyébként a sziget egyik legnagyobb reneszánsz katedrálisa, egyben pedig a vallási és kulturális élet központja, díszes barokk berendezéssel és Caravaggio festményekkel. Érdemes azonban még a Auberge de Castille palotát is legalább kívülről megszemlélni, bejutni viszont sajnos nem lehet, ugyanis ez a páratlan épület ma a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionál. Semmiképp se hagyjuk ki a Felső Barcca Kerteket, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a szigetre.

Az éjszakai élet kedvelőinek tökéletes helyszín lehet a sziget, ugyanis méltán híres az éjszakai életéről. A legnépszerűbb helyek Paceville városában találhatóak, ami, ha közelről nézzük, leginkább egy óriási tini diszkóhoz hasonlít. Elképesztő, ahogy itt egymást érik a szórakozóhelyek, és a leggyakoribb életkor körülbelül a tizenhét körül mozog. Aki szereti, az ilyen féle helyeket az garantáltan jól fogja itt érezni magát, aki pedig kevésbe, annak sem kell lemondani a partyról, mert létezik olyan hely is, ahol a kicsit idősebb korosztálynak kínálnak szórakozási lehetőséget. A legjobb koktélok St. Julians-ben a Juuls bárban vannak, a Beduin bárban havonta rendeznek beach partikat, és a Club 22 is kitűnő programnak kínálkozik. Elképesztő emlékeket szerezhetünk a szigeten éjszaka is, hiszen elképzelni sem tudjuk, micsoda pezsgés veszi körbe a helyet. Semmiképp sem érdemes kihagyni az utazásból.

Azért is érdekes és egyben csalogató a sziget, mert ugyanolyan érdekes tud lenni kora tavasszal, mint mondjuk november közepén. Véleményem szerint ezer arccal rendelkezik, és az emberben egy olyan megmagyarázhatatlanul jó érzést kelt, ha minél több arcát megismerheti. Ahány napot töltök el, annyi ujjal gazdagodom, akármikor Máltára érkezem. Szerintem kétféle embertípus létezik, aki szerelembe esik ezzel a településsel, és mindenképp vissza szeretne látogatni, és akinek akkora csalódást okozott, hogyha ingyen tehetné, akkor sem menne. Ez természetesen mindenkinek a saját véleménye, gondolata, ezt befolyásolni nem lehet és nem is érdemes.

Máltának egyébként elég különleges időjárása van, az átlag hőmérséklet nyár közepén, vagyis júliusban és augusztusban elérheti a 34° C-t, amikor a meleg afrikai Sirokkó szelek uralják a térséget. A legalacsonyabb átlaghőmérséklet általában januárban mutatkozik meg, de ez is csak 15° C. A legtöbb csapadék november és február között hullik, ugyanakkor tavasszal és nyáron nagyon ritkán esik.

A fürdőszezon májustól októberig tart, ám novemberben is előfordul, hogy strandolós időre ébredünk.

Naponta átlagosan 5-6 órát süt a nap télen, míg a legforróbb nyári hónapokban 12 óránál is többet. Ez körülbelül annyit jelent, hogy egy évben körülbelül 3000 óra napsütésre számíthatnunk. Csak összehasonlításképpen, Londonban csak 1461 órát süt a nap évente. A tenger hőmérséklete 20ºC januárban és 26ºC augusztusban, ami azt is jelenti, hogy szinte egész évben lehet úszni. Júniustól novemberig a tenger átlaghőmérséklete 21ºC, ami valljuk, be egyáltalán nem rossz.

A fagy ismeretlen a szigeten. A szelek viszont annál erősebbek és gyakoriak. Különböző szeleket különböztetünk meg Máltán: hűvösebb északnyugati szél (majjistral), száraz északkeleti (grigal vagy gregale) és a forró, párás délkeleti szél (xlokk vagy sirokkó). A páratartalom állandóan magas, gyakran süllyed 40% alá.

A szigetet gyakran emlegetik szabadtéri múzeumnak is, mert tele van különleges történelmi emlékekkel és felfedezetlen kincsekkel. Rengeteg a látnivaló ez által mindenki megválogathatja azt, ami neki érdekes lehet. Málta 1459 kilométerre helyezkedik el Budapesttől, ezért mindössze két óra alatt odaérhetünk a csodálatos szigetre repülőgéppel. Érdemes a légitársaságoknál utána nézni mikor a legkedvezőbb a meglátogatása, hiszen elképesztően olcsón kivitelezhető, hogy az ember eljusson.

  Mindenképp ajánlanám minden aktív felfedezőnek ezt az apró csodát, hiszen nem hallottam még arról, hogy valaki csalódottan érkezett volna haza onnan. Megfelelő kirándulási lehetőséget nyújt mindenkinek, aki vevő rá.