Málta időjárás október

    Időjárásunk elég csalóka, ezért előfordul, hogy a meteorológusok sem tudják pontosan megmondani, azt, hogy mi várhat ránk egy adott időben. Ettől független azért egy általános időjárást megállapíthatunk.

 Málta Dél-Európában helyezkedik el, ezen belül a Földközi tenger középső részén. Az Európai Unió tagállama. Az ötödik legkisebb nemzetileg elismert független ország Európán belül, ezek mellett a legkisebb tagállam.  

Mediterrán éghajlatú, vagyis enyhe esős telekkel és forró száraz nyarakkal rendelkezik. A nyár itt általában csak szeptember vége felé ér véget, ennek oka pedig nem más, mint, hogy az Atlanti óceán felől érkező szelek elérik a kis szigetet.  Általában a hirtelen időjárás után, az október és november hónapok is naposak és enyhék lehetnek.

Máltától délre, pontosan 93 km-re találhatjuk Szicíliát, északra pedig Afrikát 288 km-re. Ennek a kicsiny szigetnek a lakosságát 400 000 fő alkotja. Teljes területe 316 négyzetkilométer, partvonal hossza pedig 196,8 szintén négyzetkilométer. A szigetvilág három szigetből áll, ezek pedig Málta, Gozo és Comino.  

A Máltára utazóknak a tenger hatalmas örömöt tud adni. A búvárkodni szeretők számára ez az egyik legjobb hely a Földközi-tenger térségében, de mások is elvezhetik szép, apró öbleit es változatos partszakaszait találnak itt. Ne keressünk azonban több kilométer hosszú, finom homokos, pálmafás strandokat, ilyeneket nem találunk Máltán. A strandok es tengerpartok többsége sziklás, hirtelen mélyülő. Ezeken a strandokon, lapos sziklalapokon tudnak napozni es lépcső illetve létra segíti a tengerbe jutást. Málta körül talán a legtisztább a tenger vize, de előfordulhatnak eldobált hulladékok, amelyek apróbb baleseteket okozhatnak. A sziget homokos strandjai általában csendes nem üdülővárosi környezetben találhatók.

Hiba lenne azt hinni, hogy Málta csakis egy nyári nyaralás helyszíne lehet. Ezen a varázslatos helyen ugyanis egészen novemberig jó idő van. Októberben még a 30 fok sem kizárt, az ősz utolsó hónapjában pedig a napsütéses 20–25 fok a jellemző. Vagyis ha elmenekülnél valahová a sokkoló hazai időjárás elől, de azért Európában maradnál, mindezek mellett pedig Budapestről közvetlenül elérhető úti célt keresel, akkor bizony megtaláltad a tökéletes úti célt.

Málta északi részére inkább a homokos, a délire pedig a köves, sziklás partok a jellemzőek. A sziget nyugati oldalán hullámos, fokozatosan mélyülő, csodás öblök várnak, keleten pedig a sekélyebb, visszafogottabb, nyugisabb, családbarát helyek.

Mivel Máltán nagyon népszerűek a tengeri ételek, ezért a hotelek all inclusive ellátásában elég nagy szerepe lehet, ami azért is nagyon jó, mert hihetetlenül friss. Érdemes tudni, hogy a hoteleken jelzett csillagok száma nem minden esetben egyezik meg a Magyarországon lévőkkel, ezért érdemes minél jobb szállást választani a csalódások elkerülése érdekében.

Érdekes információ lehet, hogy Máltának sokkal érdekesebb a parti része, mint a benti, szárazföldi, de ettől függetlenül természetesen érdemes a városokra is időt hagyni. A főváros, Valletta és a csendes város, Mdina kihagyhatatlanok, de ha belefér, Bugibba, Sliema, Qawra, Marsaxlokk, Marsaskala és Birżebbuġa is számtalan csodát rejtenek. Ha pedig bulizni szeretnél, irány a parti főváros, St. Julians, ami minden turista és fiatal felfedező kedvence.

Málta és Gozo egyik legnépszerűbb természeti látványossága az Azúr ablak. A természetes kőhíd majdnem 100 méter magasan ível egy tengerben álló kőoszlopig. A közel 100 méter hosszú sziklalap két 40 méter széles, gigantikus, erózió formálta oszlopon nyugszik. Nevét a körülötte lévő nagyon mély, sötétkék árnyalatú tenger inspirálta, a látvány pedig tényleg csodálatos. Rengeteg a turista, ebből kifolyólag pedig nehéz igazán intim szelfit készíteni magadról, mert mögötted több tucat ember lesz még a képen. De azért persze érdemes megpróbálni, sőt inkább kötelező.

Majdnem egész évben napos időre számíthatunk, ami csodálatos, így egy percig sem érdemes gondolkodni egy októberi kiruccanáson, amikor mindenki kedvére hódolhat a szabadtéri tevékenységeknek, élvezheti az olaszos ízeket, a városok csodás mézszínét, valamint a tenger királykékjét. Földön, vízen, vízben és a levegőben egyaránt.

Plusz információként megjegyezném, hogy Euróval fizetnek, mindenki beszél angolul, az utazókat csodás tájak, paradicsomi partok, mennyi finomságok, varázslatos hajóutak, történelmi helyszínek, sportolási lehetőségek, pezsgő éjszakai élet, elérhető luxus és megfizethető árak várják, vagyis számtalan varázslat lakozik ezen az apró kis szigeten.

Ha Máltát választjuk nyaralásunk helyszíneként, az biztos, hogy nem fogunk csalódni. Ami ez mellett még tuti, hogy felejthetetlen és aktív nyaralásba lesz részünk, ami nem hasonlítható egyik tengerparti üdüléshez sem.

  Málta, mint úti cél véleményem szerint az egyik legjobb hely Európában, a többi hely felé talán a jobb merülési lehetőségek emelik. Ősszel pláne fantasztikusak az esélyei, mert nagyon könnyen elérhető és októberben szervezett görög utakat például már aligha találni, nagyon kedvező árú is lehet, miközben az idő még mindig remek. Főleg egy budapesti októberhez képest. Nagyon jó döntés oda utazni, és átélni a hely igazi varázsát.