Málta, időjárás

Málta időjárása egészen különleges . Bár a „ különleges “ jelző kérdéses. Ez attól függ, hogy kinek a szemszögéből nézzük, ugyanis az ott élő emberek számára bizonyára az a normális időjárás, viszont az itt, Közép- Európában élőknek különleges, mert mi ehhez vagyunk szokva, ami nálunk van. Egyszóval jócskán eltér a mi időjárásunktól. Egyébként Málta növényvilága is elég gyér. Zöld növényzet alig található. Többnyire csak kopár hegységek találhatók a szigetországban. Valószínűleg ez is az ország időjárásnak köszönhető.

Málta éghajlata mediterrán, ami annyit jelent, hogy a tél enyhe, nagy mértékben csapadékos, ami itt sok esőt jelent, ugyanis a havazás egyáltalán nem jellemző, a nyár viszont napsütésben gazdag, száraz, szinte teljesen csapadékmentes. Összességében az éves átlaghőmérséklet csupá 7 fokkal tér el a miénktől, ugyanis Máltán ez 17 fok körül van, míg nálunk 10- 11 fok az éves középhőmérséklet, viszont, ha nyarat és a telet külön hasonlítjuk, akkor jócskán észrevehető a különbség.

Máltán májustól a nappali hőmérséklet már 26 fok körüli, aztán folyamatosan melegszik. Július és augusztus a legmelegebb nyári hónapok. Ilyenkor a nappali hőmérséklet soha nem esik 30 fok alá, sőt, időnként akár a 35 fokot is meghaladja. Lényegében véve ez a hőmérséklet még nem is olyan magas, hiszen nyáron nálunk is hasonlót mérünk. Máltán a páratartalom rendkívül magas, ez miatt érezzük a levegőt sokkal forróbbnak. A nyári hónapokban a levegő páratartalma szinte állandóan 50- 60% felett van, nem beszélve a téli csapadékosabb időszakról, amikor sokszor még a 80-90%- ot is meghaladja. Éppen a magas páratartalom miatt hosszú távon eléggé elviselhetetlenek a nyári hónapok. A forróságot időnként a szinte folyamatosan fújó északi szelek enyhítik. A nyár általában szeptember végéig tart, bár októberben is még mindig 25 fok körüli hőmérsékletet mérnek. Október vége, november eleje Szent Márton nyara. Sokan, akik nem szeretik a nagy forróságot, épp ezt az időszakot választják az utazásra, ugyanis még ilyenkor is napos és meleg az idő.

A tenger hőmérséklete már májustól 20 fok körüli, aztán nyár közepére eléri a 28- 30 fokot is. Október- novemberben még mindíg kellemes fürdőzésben lehet részünk, ugyanis még ilyenkor is 26- 27 fok körüli a víz hőmérséklete.

A máltai tél már jócskán eltér a miénktől. Szinte az egész éves csapadékmennyiség ilyenkor esik le, ami kb. 560 mm, de ez nem pontos adat, mivel Máltán ez évről évre drasztikusan változhat egészen az 1015 mm- től a szinte teljes szárazságot jelentő 255 mm- ig. A sok csapadék viszont nem feltétlenül jelent hideget telet, ugyanis a nappali hőmérséklet télen sem süllyed 16 fok alá. A leghidegebb hónap a január, amikor rendkívül ritkán előfordul, hogy a hőmérséklet megközelíti a 10 fokot, de ez már rekord hidegnek számít. Havazás sose fordul elő, és a fagy Máltán teljesen ismeretlen. A tenger hőmérséklete a téli hónapokban is csak 15- 17 fokig csökken.

Ősszel és tavasszal száraz, forró szél fúj Afrika irányából, ez a sirokkó. A szigetország további jelentősebb szelei a misztrál az Atlanti- óceán felől, trammutana északról és a grigal északkeletről. Ezen szelek hatására vannak néha téli viharok, amik olykor akár három napig is eltarthatnak. Máltán egész évben jellemző a szeles időjárás, télen pedig a sok csapadék, ennek ellenére viszont egész évben sokat süt a nap. A téli hónapok alatt is átlagosan 5- 6 órát süt a nap, viszont nyáron akár 12 óránál is többet. Ez egész évben körülbelül 3000 óra napsütést jelent. Csak összehasonlításképpen mondom, Londonban például csak 1460 órát süt a nap évente.

Összességében véve az időjárás Máltán egész elfogadható, feltéve, ha valaki szereti az állandó szelet. De tekintettel arra, hogy lényegében egész évben jó idő van és szinte mindig süt a nap, így az évnek szinte bármely szakában lehetőség van arra, hogy eltöltsünk itt pár napot. Bár Málta inkább azoknak ajánlott, akik nem a természetben szeretnének gyönyörködni, hanem a nyaralás ideje alatt inkább a tengerben lubickolnának, illetve a történelmi emlékeket és a sziget kultúráját szeretné felfedezni.