Málta legjobb strandjai

Málta a Földközi-tenger egyik kincse. Észak-Afrika partjaitól nem messze, több sziget alkotja ezt a kis köztársaságot. Csodálatos és lenyűgöző sziklás ormokkal tarkított partjai mellett, hol hófehér, hol narancssárga vagy vörös homokos tengerpartjai és strandjai, történelmi emlékei, látnivalói méltán tették vonzó turistacélponttá. Mindenki megtalálhatja a számára leginkább vonzó kikapcsolódást. Különleges strandjai kis és nagy-gyermekes családoknak, pihenni vágyóknak ugyanúgy kiváló nyaralást nyújtanak, mint ahogy az adrenalintól felpörgetett élményekre vágyóknak egyaránt.  

Napfényben a nyári hónapokban nincs hiány, az UV sugárzás hasonló értékeket mutat napközben, mint hazánkban, ezért érdemes figyelni a védelemre. A lágyan simogató, kellemes szellő kísérete mellett a kristálytiszta víz hűsítő pihenést kínál a melegben. A barlangok, lagúnák és a természet által kialakult látnivalók kihagyhatatlan élményeket kínálnak a felfedező, bátor kalandoroknak. A „kukucskálós” búvárfelszerelés mindenképpen kerüljön be a bőröndbe, hiszen a lenyűgözően tiszta, kék vízben úszkálva a színes halak és a vízi élővilág fantasztikus látványt nyújtanak. Érdemes kényelmes cipővel is készülni, hiszen a strandokhoz vezető utakon káprázatos panoráma nyílik a szigetek varázslatos világára és egy kellemes séta a partok közelében igazi feltöltődést kínál.

Néhol homokos, máshol sziklás partokon, meredek lankákon vagy lépcsőkön keresztül vezet az út a tengerhez. A kikötők melletti részeken viszont nem érdemes fürdeni, mert a víz egyébként mindenhol kristálytiszta minőségét rontja a hajók erős forgalma. A kényelmi igényekre leginkább a homokos és kisgyermekes családok által kedvelt strandok vannak felkészülve. Itt gondolok a nyilvános mosdókra, napágyak, napernyők bérlésének lehetőségére vagy ételek és frissítők vásárlására. Fontos még megemlíteni, hogy a strandokon mindig figyeljenek a kihelyezett bójákra, melyek a biztonságos fürdő helyeket jelölik. A strandok megközelítését autóval vagy buszokkal könnyen elérhetik, némelyik partszakaszhoz pedig egy kisebb sétával is könnyen bejuthatnak.

Annyi szép strand van Máltán, hogy nincs rossz választás. Tegyünk egy körutazást Málta legkedveltebb strandjain…

A miniállam 3 lakott szigete, Máltán, Gozo és Comino, több varázslatos stranddal várja a pihenni vágyókat. Mindenki megtalálja a számára legideálisabb helyet a napozásra, fürdésre, pihenésre vagy aktív sportolásra, felfedezésre.

Akik nyugalomra, napozásra, lazulásra vágynak látogassanak el „San Blas Bay” -re, Gozo szigetére. Ez a kis meredek partszakasz narancssárgás homokjából és a csodálatos kilátással egész nap kellemes pihenést kínál a szemnek és a léleknek egyaránt. Picit erősebb szélben a hullámok sűrűn egymást követve borzolják a strand színes homokját. Akik a nappali forróságban megmártóznak, a tenger vize tökéletes lehetőséget nyújt a fürdésre és a vízi állatvilág felfedezésére.

„Paradise Bay”, Málta északi partján fekszik. Már a strand elnevezésével is utalnak arra, milyen körülmények között pihenhet az idelátogató turista. A Kilátás és a környezet itt is elkápráztatja az idelátogatót, és a napfény csillogva tükröződik vissza a tengerkék víz felszínéről. A sziklák között fekvő strandra sok kis lépcső vezet le, amely után napágyakon pihenhetnek napernyők alatt, a homokos tengerparton. A vízi sportok és a búvárkodás szerelmesei is megtalálják a kikapcsolódási lehetőségeket. Az öböl széléhez még egy hálót is elhelyeztek, amely megvédi a vízben lubickolókat a kisebb méretű medúzák csípéseitől.

„Mgarr ix-Xini-t”, Gozo sziget kavicsos tengerpartját nagy sziklák veszik körül, amely minden külső zajtól megvédi ezt a pazar látványú strandot. A tenger halk morajlása és a nyugodt hullámok lágy ritmusa tökéletes nyugalmat kínálnak mindenkinek. A bátrabbak mászhatnak sziklát, búvárkodhatnak, akár le is merülhetnek a mélybe és felfedezhetik a barlangok fantasztikus látnivalóját.

„St. Peters pool”, vagyis a medence, ahogy a helyiek nevezik ezt a helyet, Málta délnyugati részén fekszik. Egy egyedülálló természeti sziklás képződmény, amelyet kevés turista, gyönyörű kékeszölden pompázó, de igencsak mély víz jellemez. Leginkább jól úszóknak ajánlott a fürdőzés, bátrabbak ugrálhatnak a sziklákról is, de lépcsőkön is ereszkedhetnek a tengerbe. A különböző sziklák hol kellemes árnyékot nyújtanak a hűsölni vágyók számára, hol pedig fekve, átforrósodott felszínén jóleső érzéssel száríthatják le magukról a tenger vízcseppjeit.

Gozo sziget legegzotikusabb strandja a „Hondoq ir-Rummien”, amely igazi azúrkék színű vizével teljesen lenyűgözi az idelátogatókat. Málta legtisztább vízű strandján több méter mélységig lelátni a tenger aljára. Sziklás részein létrán lehet bejutni a vízbe, a fehér és narancsos homok váltakozása pedig kellemes látvány nyújt. A kilátás innen is szemet gyönyörködtető, egy kellemes sétával felfedezhetik a természet még érintetlen csodáit.

A kisebb gyermekekkel érkező családok számára a Málta északi részén fekvő „Ghadira bay” hosszan elnyúló strandja kínál igazi kényelmet, élményeket és kikapcsolódást. Bátran besétálhatnak a vízbe, hiszen a partszakasz nagyon lassan mélyül, sokáig épp csak térdig ér a víz. A tengerpart nemcsak gyönyörű, de hatalmas méreténél fogva mindenki kényelmesen érezheti magát. Az adrenalin szerelmeseinek mindenféle vízisportokkal kedveskednek. Igazi családi strand, ahol minden korosztály megtalálhatja a saját számítását és komfortjának megfelelő pihenést és kikapcsolódást.

Comino sziget képeslapokat felidéző varázslatos strandja a „The Blue Lagoon”. Egy kék lagúna nevű partszakasz mindig felkelti a turisták figyelmét. Kristálytiszta, sekély víz, hófehér homok, és jelen esetben benyúló pálmafák helyett, szépen megformált sziklák övezik, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a nyugodt pihenésre, napozásra, és a tengerbe ugrálni vágyók számára egyaránt. Pipás búvárfelszereléssel felfedezhetik a vízi élővilág fantasztikus látnivalóit. Az igazán bátrak pedig beúszhatnak az itt megtalálható barlangokba.  Fontos tudnivaló, hogy a szigetet komppal, kishajóval vagy vízitaxival lehet megközelíteni.

A „Golden-bay” Málta nyugati részének legkedveltebb, legnépszerűbb homokos strandja. Gyermekes családok kedvenc célpontja, minden adott a kellemes kikapcsolódáshoz. Egy hosszú és összefüggő partszakasz, amelyhez hozzátartozik még a Riviérának is nevezett „Ghajn-Tuffieha” is. Mindkét strand megőrizte csodálatos természeti adottságait, szinte érintetlen maradt emberi beavatkozástól. Éppen ezért lenyűgöző látványt nyújtanak. A tenger vize itt is kristálytiszta, a fürdőzők legnagyobb örömére. Ha felerősödik a szél, előfordulhatnak nagyobb hullámok, ilyenkor felhúzzák a piros zászlót, és érdemes a békés partról csodálni a tenger hullámainak varázslatos játékát. Esténként érdemes visszatérni és gyönyörködni a naplemente káprázatos színvilágában.

A vörös strand, vagyis „Ramla i-Hamra”, Gozo szigetének vöröses színű homokkal borított, sziklákkal körbeölelt tengerpartja. Igen kedvelt kisgyermekes családok körében, de sziklacipő legyen kéznél a kis apró kavicsok miatt a vízben. Hosszú elhelyezkedése kényelmet biztosít, és egy kellemes vízi sétára is alkalmas a nyári melegben. A felhőtlen fürdőzést és a felszíni búvárkodást kedvelőknek kitűnő kikapcsolódást kínál ez a strand. Különlegességét a homok egyedi vörös színe, a strand közepén álló Szűz-Mária szobor, és a sziklák tetején lévő Calypso-barlang adja, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a szigetekre.

„Armier-bay” Málta északi részén található. Leginkább autóval érdemes megközelíteni, mert a buszmegálló a nagy melegben kihívást jelentő távolságra van. A homokos strand, tiszta, családbarát és gyermekek számára is biztonságos fürdőzési élményt kínál. A panoráma innen is csodálatos látványt nyújt.

Meg kell említeni Gozo nyugati partján fekvő „Dwejra” fürdőhelyét is, amely nincs nyitott kapcsolatban a tengerrel, egy barlangon keresztül, csónakokkal lehet kijutni a nyílt vízre. Itt található Málta legkedveltebb búvárcélpontja, a „Blue-Hole”, amely egy 26 méter mély, tengervízzel töltött függőleges kürtő. Biztonságos fürdőhely, de leginkább felnőtteknek és az extrém fürdőhelyek kedvelőinek ajánlott.

Ezen kívül több helyen lehetőség nyílik még a sziklás partok között elbújva fürdőhelyekre találni, amelyek magukban foglalják az érintetlen természet és a felfedezés nyújtotta izgalom érzését. Ugyanakkor a veszélyt is magukban hordozzák, kiszámíthatatlanságukkal, érintetlenségükkel egyaránt. A fent felsorolt, biztonságos, fürdőzésre kialakított partszakaszok, csodálatos fürdőhelyek, tökéletes választási lehetőségeket kínálnak, ahol mindenki megtalálja a saját ízlésvilágának, kényelmének, komfortjának, megfelelő strandot, fürdésre, aktív vagy passzív pihenésre egyaránt.

Mielőtt strandolni indulnak, mindig nézzék meg az időjárást. Napszemüveget, naptejet vagy napolajat, hölgyeknek szalmakalapot, kellő mennyiségű folyadékot mindig vigyenek magukkal. Tájékozódjanak, hogyan jutnak el legegyszerűbben és legbiztonságosabban a kiválasztott part szakaszokra. Élvezzék az azúrkék, kristálytiszta víz hűsítő ringatását, a napfény csillogó ragyogását és a természeti csodák lenyűgöző látnivalóit. Éljék át és fedezzék fel Málta legszebb strandjainak varázslatos világát.