Málta nyaralás IBUSZ

  Rengeteg külső hatás ér minket napjainkban, miszerint, hogy hol foglaljunk nyaralást, és természetesen a legfontosabb, hogy egyáltalán hova foglaljunk nyaralást.

Miért érdemes Máltára menni? Málta kellemes klímájú, mediterrán sziget színvonalas szállodákkal, ízletes étel specialitásokkal, különleges, köves tengerparttal, számtalan történelmi emlékkel. Az egyik legjobb helyszíne mindenképp Valletta, a főváros, ahol a városnézés során megelevenedik a középkori történelem! Máltán mindig fiesta van! Azaz nincs olyan hét, hogy a sziget valamely településén ne tartanának tradicionális ünnepi felvonulást, melyet egyszerűen nem érdemes kihagyni.  A szigetet a kultúra iránt érdeklődőknek, a nyelvtanulóknak, a vízi sportok szerelmeseinek illetve a pihenni és napozni vágyóknak is egyaránt ajánlja mindenki, akinek már volt szerencséje meglátogatni a szigetet.

Mivel Olaszország rendkívül közel helyezkedik el, ezért nagy hatással van a máltai konyhára, ám felfedezhetjük benne arab fűszerek használatát is. Helyi különlegesség a fenek, ami nyúlhúsból készült étel, az aljotta ami, halleves, a ricotta, sajttal készült tészta és a lampuka, ami pedig halhúsból készült tészta. Ezenkívül rengeteg a mediterrán gyümölcs, a citrusfélék és a zöldség is megtalálható a szigeten. Nemzeti alkoholmenetes italuk a kinnie, ami egy különleges ízű gyógyfüvekkel ízesített narancslé. Boraik ízletesek ám roppant erősek. Gozo híres mézkészítésről illetve a nagy számban élő kaktusz fügének köszönhetően a kisebbik szigeten ízletes lekvárokat és különleges röviditalokat vásárolhatunk. Mindenkinek ajánlatos, aki kedveli az ínyencségeket.

Kis méretéhez képest Máltán rendkívül sok a látnivaló. Helyi buszjáratokkal ugyanúgy meg tudunk nézni mindent, biztonságos, költséghatékony és a sziget minden részére eljutunk vele.  A májustól szeptemberig tartó időszakban nyilván a programok is sokkal élményszerűbbek, a könnyű

10b0e4nhm búvárkodástól kezdve a hajóutakon át egészen a quados- és evezős túrákig terjed a lehetőség. Meg kell nézni a Szent János Katedrálist, ami Málta egyik legnagyobb katedrálisa, a sziget vallási életének központja, díszes, elképesztő barokk berendezéssel és Caravaggio festményekkel ellátva. Az Auberge de Castille palota ma a miniszterelnök rezidenciája, nem látogatható, de kívülről szép látványt nyújt.

Málta  egyébként három apró szigetből áll, ezek pedig Málta, Gozo és Comino. Gozo szigete igazi kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyóknak. Nyugodt, családias hangulata miatt remek hely arra, hogy elbújjunk a világ elől. A legtöbb látnivaló a sziget fővárosában Victoriában található. Érdemes megnézni a Citadellát, a katedrálist és a városi piacot is. Gozo nagyon kedvelt hely a búvárkodást kedvelők körében. A sziget nyugati részén található egy belső kis tó, mely víz alatti összeköttetésben áll a tengerrel, a búvároknak ez igazi paradicsom.

Máltát nem mondhatjuk az úgynevezett szokványos tengerparti üdülőhelyekhez, de ettől még kikapcsolódni, lazulni itt is remekül lehet. A homokos part kedvelőinek nem annyira kedvez a sziget, ugyanis főként sziklás szakaszokat találhatunk. Ennek előnye viszont, hogy kristálytiszta a víz és hangulatos kis öblök várják a strandolókat. Málta igazi búvárparadicsom, elég egy búvárszemüveg és egy pipa, és máris elmerülhetünk a tengeri élővilág csodáiban.

Ha olcsón szeretnénk megúszni a nyaralást, bérelhetünk 2-3 fős apartmant egy hétre már akár 60 ezer forinttól is, persze ellátás nélkül. Az Ibusznál azonban rengeteg ajánlatot találhatunk, ami közül egészen könnyedén és gond nélkül megtalálhatjuk a számunkra megkedvezőbbet. Az Ibusz által foglalt nyaralások előnye, hogy telepített idegenvezetők állnak rendelkezésünkre abban, hogy a lehető legjobban érezhessük magunkat a nyaralás ideje alatt. Véleményem szerint az egyik legmegbízhatóbb utazási iroda, ami bármilyen kérdésünk és kérésünk is van, örömmel áll rendelkezésünkre. Aki nem szeret magának foglalni, esetleg nem bízik a nyaralásokban, szállásokban, azoknak mindenképp ajánlanám az irodák felkeresését.

Málta szigete egyébként repülővel érhető el, nemzetközi repülőtere Valletta városában található. A nyári időszakban több társaságnak van charter járata. Átszállás nélkül AirMalta-val vagy a Wizz Air-rel  is utazhatunk Budapestről. A repülőút alig több mint 2 óra.

Taxizni egyébként nem nagyon ajánlott, mert aránytalanul drága, nincsenek fix tarifák. A buszközlekedés jól szervezett és viszonylag olcsó. A jegyet a sofőrtől vehetjük meg. Málta és Gozo között menetrendszerű komp közlekedik.

A sziget éghajlata szubtrópusi, a nyár május közepétől októberig tart. A levegő páratartalma nagyon magas. A legmelegebb a főszezonban, júliusban és augusztusban van. Az esték általában enyhébbek a tengeri szellők miatt. Télen hűvösebb az idő, novembertől márciusig az átlaghőmérséklet 10 és 20 fok között ingadozik, ezért ilyenkor is tökéletes akár túrázásra.

  Mindenképp érdekes és felfedezni való kis sziget, ami ajánlott mindenkinek, aki ésszerű keretek között szép helyen szeretne nyaralni. Rengeteg programlehetőség, és kikapcsolódási lehetőség akad, amik között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

>