Málta nyaralás repülővel

  Biztosan sokaknak okoz fejtörést, ebben az időszakban pedig pláne, hogy hova is lenne érdemes menni nyaralni, Bemutatom most, az én egyik kedvenc úti célomat Európában, ami nem más, mint Málta.

Málta a Földközi-tenger szívében található, közel Észak-Afrika partjaihoz és mindössze 100 kilométernyire Szicíliától. A szigetcsoport a brit nemzetközösség tagja, így hát érthető, hogy arab, olasz és angol befolyásoló tényezők is érték. Biztosan hallottuk már, hogy a máltai nyelv olyan, mintha egy olasz megpróbálna arabul beszélni pedig csak angolul tud. Az összetettség azonban nem csak a nyelvben jelenik meg, hanem az egész ország mentalitásában.

A déli népekhez hasonlóan, Máltán is nagy hagyománya van az ünneplésnek és természetesen a fiesztáknak.  A fieszták az ország társadalmi életének igencsak fontos részei és mindig találnak rájuk alkalmat. Az egyes rendezvények akár többnaposak is lehetnek. Ilyenkor díszbe öltöztetik az utcákat, az épületeket és felváltva vannak egyházi és kulturális koncertek, előadások, rendezvények. Kihagyhatatlan élmény, hiszen teljesen magával tud ragadni az egész.A legrégebbi fieszta a vittoriosai, amelyet 1090 óta rendeznek meg.Február harmadik hetében Málta-szerte színes, karneváli felvonulások vannak. Húsvét vasárnapi felvonulásokon Asztarteának, a termékenység istennőjének áldoznak, és különleges süteményt sütnek erre az alkalomra.

Július 14-én nemzeti mozi napot tartanak St Julian’s-ban, kísérő rendezvényekkel. Szeptemberben pedig a különlegesen látványos máltai légi parádét rendezik meg. Október első hétvégéjére esik  híres és nagy hagyományú fesztivál Vittoriosában. November harmadik hétvégéjén zajlik az egyik legnagyobb máltai sportesemény, a háromnapos Malta International Challenge Marathon. Húsvéttól szeptember végéig szinte minden héten tartanak valahol fiesztát Máltán, ezért a nyaralás alatt van lehetőség részt venni legalább egyen.

Ami fontos információ lehet a nyaraláshoz, hogy a máltaiak a katolikus egyház jelentős befolyása miatt szigorú, konzervatív erkölcsi szabályok szerint élnek. Az egyházi kegyhelyek csak megfelelő ruházatban látogathatók, ezért így pakoljunk indulás előtt. Nyilvános strandokon nem engedélyezett a topless. Érdekességként megemlíteném, hogy elítélik a házasság előtti együttélést. Tilos a válás. A máltaiak nagyon becsületesek, nem lehet találni túl rámenős boltost, vagy tisztességtelen pincért. Erős viszont a versenyszellem bennük, adott településen belül sem ritkák az egymással rivalizáló intézmények és rendezvények a sport, politika és a kultúra területén.

A Máltára utazóknak a tenger is sok örömet tud adni. A búvárkodni szeretők számára ez az egyik legjobb hely a Földközi-tenger térségében, de mások is elvezhetik szép, apró öbleit és változatos partszakaszait találnak itt. Ne keressünk azonban több kilométer hosszú, finom homokos, pálmafás strandokat, ilyeneket nem találunk Máltán. A strandok és tengerpartok többsége sziklás, hirtelen mélyülő. Ezeken a strandokon, lapos sziklalapokon tudnak napozni és lépcső illetve létra segíti a tengerbe jutást. Málta körül talán a legtisztább a tenger vize, de előfordulhatnak eldobált hulladékok, amelyek apróbb baleseteket okozhatnak. A sziget homokos strandjai általában csendes nem üdülővárosi környezetben találhatók.

Málta egyetlen nemzetközi reptérrel rendelkezik, ami a luqai Malta International Airport, de kisebb repülőtereket találhatunk még Gozón (Mgarr és Xewkija) is, amelyek helikoptereket fogadnak. Helyközi hidroplán járatok üzemelnek Valletta és a gozói Mgarr között. Vallettától 5 kilométerre délnyugatra fekvő máltai nemzetközi repülőtér, az Arjuport Internazzjonali ta` Malta (MLA).  A légikikötő a máltai nemzeti légitársaság, az Air Malta első számú központi reptere, de fontos bázisa a Ryanair-nek is. A repülőtér szinte kizárólag európai városokból érkező, vagy oda tartó járatokat szolgál ki, egy-két egyéb járat, például Dubai, Jereván, Moszkva kivételével. Budapest és Málta között hetente hét közvetlen járat közlekedik, melyet az Air Malta és a Wizz Air üzemeltet, de csatlakozással a Lufthansa, az Aegean és az Alitalia gépeire is foglalhatunk repülőjegyet.

Érdekes információ lehet még, hogy minél előbb foglaljuk le a repülőjegyet, annál olcsóbban és kedvezőbbet juthatunk hozzá. Ez függ több dologtól is, többek között, hogy mikor kívánunk utazni, hiszen értelemszerűen júniustól körülbelül szeptemberig tart a főszezon, ez alatt valamivel drágább, de kifejezetten drágának, még így sem nevezhető. Mindenképp felejthetetlen úti cél, ami rengeteg látnivalót és élményt foglal magába. Legalább egy életben egyszer érdemes meglátogatni ezt a gyöngyszemet, hiszen olyan partokkal rendelkezik, amit máshol nem igazán láthatunk.

Családoknak is tökéletes választás lehet, hiszen nem csak kedvező, de mivel rövid, körülbelül két óra alatt megérkezhetünk Budapestről, így a kicsi és nagy gyerekek is kibírják az utat. Amire megunnák a sok ülést, már oda is érhetünk a fantasztikus szigetre.

  Mindenkinek ajánlom, aki szereti az aktív pihenést, hiszen ez az a hely, ahol unatkozni biztosan nem nagyon lehet. Mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb elfoglaltságot, és mindezek mellett a helyiek is meglepően kedvesek és vendégszeretőek.