Málta nyaralás vélemény

 Általában elfogultak vagyunk a nyaralással kapcsolatban, de kijelenthető szerintem, hogy rossz úti cél nem igazán létezik. Mindennek van előnye és hátránya, de ha valahova pihenni megyünk, és megismerni a hely kultúráját, ott nem érdemes a negatív dolgokat figyelembe venni.

Említenék egy gyönyörű kis szigetet.  A Lovagok szigeteként emlegetett Málta, a Földközi-tenger egyik csodálatos gyöngyszeme, igazi mediterrán hangulatú szigetcsoport Európa és Afrika között. A három szigetből álló ország Málta, Gozo, Comino, magán viseli több ezer év történelmét és hátrahagyott emlékeit. Az ókori templomromokat, a hangulatos szűk sikátoros óvárosokat, hatalmas palotákat és katedrálisokat látva elmerülhetünk a történelem csodáiba. Málta elképesztő földrajzi adottságainak köszönhetően igen kedvelt turista célpont. A kristálytiszta tenger, a hangulatos sziklás és homokos partok, és öblök szépsége csalogatják évről évre az odautazókat. A sziget egyaránt kikapcsolódást nyújt azoknak, akik szeretik felfedezni a történelmi emlékeket, és azoknak is, akik aktív nyaralásra, búvárkodásra, vitorlázásra, szórakozásra vágynak. Ez a 7000 éves történelemmel rendelkező szigetcsoport biztosan nem okoz csalódást, hiszen minden megtalálható, ami a felejthetetlen üdüléshez hozzátartozik.

Az ország lakossága: 404 039 fő, a népsűrűség tekintetében Málta a világ egyik legsűrűbben lakott országa, négyzetkilométerenként körülbelül 1 250 lakossal. A legjobb helyek pedig a következőek lehetnek. Mellieha a leginkább közkedvelt üdülőhely a turisták és a helyiek számára egyaránt. A város egyébként a Grand Festa nevű máltai fesztiváljáról is nevezetes. Itt található a sziget legszebb és legbiztonságosabbnak tartott partszakasza, nagyon lassan mélyülő homokos part. Transzfer a repülőtérről körülbelül 45 perc. Marfa, rgy gyönyörű öbölben található kis kikötő Gozo és Comino szigettel szemben, ahonnan naponta többször adódik lehetőségünk eljutni a Blue Lagoon-hoz, hiszen innen indul oda hajó.  Az előbb említettem Marfától körülbelül tizenöt percre található Paradise Bay, egy nagyobb kikötő, természetesen gyönyörű stranddal. Innen lehetőségünk akad esetleg átmenni Gozo szigetére, hiszen innen indul a komp. Qawra a sziget északi részén, Buggiba város mellett található, ez inkább kavicsos, tengerpart bárokkal, éttermekkel és üzletekkel tarkítva. St. Julians egy helyes kis halászfalu, mely a turizmus által vált egyre felkapottabb hellyé. Itt találhatjuk meg a legszínvonalasabb szállodákat, valamint Pacevile városrészt is, amely az aktív éjszakai életéről híres. Azoknak a legajánlottabb, akik a partikat nagy előnyben részesítik a nyaralás alatt.

Valletta Málta fővárosa, múzeumaival, történelmi emlékeivel, gyönyörű barokk épületeivel és színházaival kápráztatja el a látogatókat. A 0,84 km2-en fekvő várost hozzávetőlegesen 6600 fő lakja, ezzel a világ egyik legkisebb fővárosának nevezhető, de ennek ellenére az egyik legérdekesebbnek is. Az UNESCO úgy vette fel a várost a világörökségi listára, hogy Vallettát a világ egyik legkoncentráltabb történelmi területének nevezte, ezért mindenképp bakancslistán a helye.

A Blue Grotto, avagy a kék barlang egy lélegzetelállító természeti képződmény Dél-Máltán. A barlangokat csak csónakos kirándulás keretében lehet közelíteni, amire a délelőtti órák a legideálisabbak, hiszen ekkor a napfény tükröződésének köszönhetően a kék szinte minden árnyalatát felfedezni vélhetjük majd a vízen. A barlangokat nem csak lentről, hanem fentről, egy kilátóról is érdemes tanulmányozni. Fantasztikus élmény egy kicsit leülni, megpihenni és élvezni a fantasztikus panorámát.

Marsaxlokk egy szuper hangulatos máltai halászfalu a sziget dél-keleti részén. Az ország szinte teljes halellátmányát a város kikötőjéből induló halászok szolgáltatják. A kifogott halak hét közben a vallettai halpiacra kerülnek, vasárnaponként viszont Marsaxlokkban rendezik Málta legnagyobb halpiacát, ahol a bébi cápától kezdve a kardhalon és a tonhalon át az osztrigáig szinte mindent megcsodálhatunk.

Málta egyébként elsősorban a sziklás partjairól nevezetes, viszont aki egy kis kikapcsolódásra, napozásra vagy fürdőzésre vágyik, annak a Gozo szigetén található Ramla-öböl homokos tengerpartja egy tökéletes választás lehet. A környéken kijelölt turistaútvonalakkal is találkozhatunk, így a pihenés után egy kis kirándulással, mozgással zárhatjuk a napot. A naplementét mindenképp érdemes megvárni, hiszen elképesztő látványt nyújt. A Ramla-öbölnél a tenger hőmérséklete júliustól szeptemberig 24 fok fölötti, de napozásra március elejétől egészen novemberig van lehetőség, ezért a nyaralás nem kifejezetten a főszezonhoz kötött.

Ami mindenképp említésre méltó, az Comino aprócska szigete, ahova a legtöbben a gyönyörű színekben megcsodálható kék lagúna miatt érkeznek, viszont az aktív pihenés kedvelőinek is érdemes megjegyezni a sziget nevét. Egy könnyű, 7 km-es túrával körbe lehet járni a környéket és felfedezni azokat a rejtett természeti szépségeket, melyet a legtöbb látogató szinte teljesen kihagy. Véleményem szerint a legszebb rész Máltán.

   Ha Máltát választjuk nyaralásunk helyszíneként, az biztos, hogy nem fogunk csalódni. Ami ez mellett még tuti, hogy felejthetetlen és aktív nyaralásba lesz részünk, ami nem hasonlítható egyik tengerparti üdüléshez sem.