Málta nyaralás vélemények

Málta egy csodálatos hely, tele gyönyörű tájakkal és történelmi helyekkel. Szicília és Tunézia között, egy évezredek óta fontos hajózási útvonalon fekszik a Földközi-tenger egyik gyöngyszeme, Málta és testvér szigete, Gozo és Comino. Stratégiai jelentőségű fekvése miatt birtoklása minden korban a hatalom jelképe volt: föníciaiak, karthágóiak, normannok, a johannita lovagrend keresztesei, franciák és végül az angolok is uralták. A szigetről mindenkinek a világhírű prehisztorikus emlékhelyek, a johannita lovagrend szimbólumai és a kristálytiszta víz alatti világ jutnak eszébe. 

Máltára egészen olcsón eljuthatunk kisországunkból, köszönhetően a fapados járatainknak, ezért rengeteg ember előtt nyitva áll a kapuja. Csodálatos múzeumokat tekinthetünk itt meg, élvezhetjük a kilátás szépségét, kirándulhatunk és fürödhetünk a kristálytiszta vízben is.

Nyilván minden ember nyaralás előtt, utána néz a kijelölt úticélnak, legyen szó akár belföldi vagy akár külföldi kiruccanásról. Ha esetleg Máltai utazás előtt állsz, akkor érdemes végig olvasni ezt a cikket, ugyanis kutató munkánkkal összegyűjtöttünk rengeteg véleményt ezzel a nyaralással kapcsolatban, amiből mindenki tanulhat. Lesznek tapasztalatok, figyelemfelkeltők, ajánlások és a többi. Kellemes tájékozódást kívánunk.

Vélemények:

“Málta számomra olyan volt kicsit, mint egy mediterrán Anglia. Angol ex-gyarmat lévén mindenhol érezhető ez a befolyás. Angol feliratok, angol iskolák, sok angol turista. A nyelviskolák szuperek – ha valaki ilyet keres népszerűbb, mint Anglia főleg a tengerrel összekötött tanulás miatt. És biztonságosabb is, mint pl. egy London. Akit ide küldtem eddig nem volt csalódott. Az árak is ehhez szabottak! Málta nem a legolcsóbb helyek egyike de ez igazából a szolgáltatásokban érezhető. beülni egy étterembe, elmenni sörözni nem olcsó mulatság, de ha valaki nyugat-európai utazásokat mondhat a háta mögött, akkor nem több.
Boltban érdemes vásárolni, mert ott az árak hasonlóak, mint nálunk. Lehet a strandon piknikezni.

Gozo kihagyhatatlan, de csak egynapos kirándulás erejéig. Elmentünk jeep safarira, megérte az árát. Olyan helyekre visznek el ahova gyalog nehezebben jutsz el vagy nem is tudod hogy ott van. Comino csak fürdőzés, homokos part, aki arra vágyik hogy semmi nincs körülötte egész nap csak a kék víz (és a sok turista szezonban) annak való. Ami a legjobban tetszett Máltán az Marsaxlokk. A kicsi színes hajók! Nagyon aranyosak és jó fotótéma. Ülj ki a partra, egyél valami finomat és nézd a kék vízen ringó cuki hajókat. Valletta apró fővárosa könnyen bejárható, hangulatos, de akár fél napos program is elég. Nekem Máltán nem Valletta volt a kedvenc helyem.

A kajától nem voltam elájulva, semmi extra. Viszont a kinnie nagyon ízlett! Kár, hogy ritkán beszerezhető itt. Olyanféle ital, amit vagy nagyon szeretsz vagy utálod. Én az elsők közé tartozom. Ha bulizni megy valaki, Bugibba jó hely. Sok a pub, szórakozóhely, imádják a fiatalok. Homokos part kevés, inkább sziklásak. Szállodaválasztásnál figyelni kell, ha ez valakinek lényeges. A máltaiak nem annyira kedvesek, olyan semmilyenek. A sziget körül mennek hajók, erre befizetni jó lehetőség! Málta számomra „az egyszer elmegyek, és nagyon jól érzem magam” kategóriájú desztináció. Abszolút ajánlom, de nem az ahova visszalátogatnék.” 

“Mindenkinek ajánlom Máltát, aki szereti a történelmet, a tengert, a napsütést, a jó kajákat és az ellazult életritmust. Nagyon ízlettek a friss kardhalak, a polipok és a nyúlsültek. Málta nagyon festői és barátságos hely. Nagyon megnyugtató volt számomra, hogy a közbiztonság kvázi tökéletes.” 

“Nem tetszett, hogy Málta tele van bunkó, ellenszenves, hangoskodó, piás brit turistával. Eleve sok közülük a ronda, agyontetovált pasi. A zsúfolt helyeken nem tarthatja magát eléggé távol az ember tőlük. Mi Bugibba-ból buszoztunk a Golden bay strandra. Hat óra tájban bezárnak a helyi büfék, minden. Naná, hogy a hat óra utáni első buszra rárajtolnak a tömegek. Még egy létfontosságú infó: Máltán a legjobb sütiket, és frissen facsart gyümölcsleveket Mdinában ettük, ittuk, a katedrális mögötti cukrászdában.” 

“Aki Máltára szeretne utazni, annak mindenképpen ajánlott kicsit előre tájékozódni, hogy tulajdonképpen mit is nyújt ez a sziget!? Aki tipikus tengerparti nyaralást szeretne, napokat a szállodában és a strandon tölteni, annak nem biztos, hogy a legjobb választás, csak azért mert még nem jártunk Máltán…”

“Mindenkinek ajánlom Máltát, aki szereti a történelmet, a tengert, a napsütést, a jó kajákat és az ellazult életritmust. Nagyon ízlettek a friss kardhalak, a polipok és a nyúlsültek. Málta nagyon festői és barátságos hely. Nagyon megnyugtató volt számomra, hogy a közbiztonság kvázi tökéletes.”

“Nyáron a sziget tele van nyelvtanfolyamos diákokkal, akik angolt tanulnak a szigeten. Főleg Sliema és Valletta környékén vannak sokan és itt a turistáknak a hotelekben és a környékükön számolni kell a nyüzsgéssel, zajossággal. Szerintem szeptemberben érdemes Máltára utazni.

Strandok: jellemzően apró kavics, de nem sóderes, hanem inkább csiszolt szikla töredékek. Nekem nem volt annyira zavaró, de aki érzékeny erre, az vigyen valami fürdőszandált. A sziget északi részén nyugodt, csendes övezetek, öblök találhatóak, még van, ahol homok is van. Ide inkább idősebbeknek érdemes jönni. Kedvelt strandok: Mellieha bay, Golden bay, St Thomas bay.

Festa: máltai hagyomány- a szentek napjának ünnepe. Minden városka, település tart legalább egy festát a nyáron. Ezt zenés, táncos, tűzijátékos mulatság. Hajnalig ropják a népek. A Tv újságban, vagy bármelyik lapban listát vezetnek arról, mikor melyik városban lesznek a következő festák.” 

“Az ismerősöm megpróbált lebeszélni Máltáról. Azt mondta, hogy túl szikár, kopár, és nincsenek jó strandok. El is hiszem, hogy nyáron baromi nagy, kellemetlen a hőség. Az is igaz, hogy szállodák zsúfoltan tömörülnek egymás mellett. Az is igaz, hogy a part sziklás és a strandok nagy többsége nem tesz lehetővé könnyű strandolást. Szerintem sokan egyszerűen abban hibáznak, hogy a mediterrán térségben máshol megszokott, strandolós nyaralás céljából jönnek ide. Málta meg ennek az elvárásnak csak kis részben képes megfelelni. Én nem ilyen elvárásokkal jöttem Máltára, mert elsősorban az országot és kultúráját akartam felfedezni. Ha valaki ugyanezért akarja Máltát választani, azt én biztos nem beszélem le erről az utazásról. Ellenkezőleg!”

>