Málta Popey Village

Egy célra épített filmkészletű falu, amelyet most egy kis vonzerő szórakoztató parkká alakítottak át, amely rusztikus és rozsdamentes faépületek gyűjteményéből áll. Az Anchor-öbölben fekszik, 3 km-re Málta Mellieħa falu központjától.

 A Popeye Village Málta napjaiból az 1980-as „Popeye” zenei produkció filmjeként nőtte ki a máltai szigetek egyik legfontosabb turisztikai látványosságát, tele számos színes és szórakoztató tevékenységgel minden fiatal számára. Sok-sok hátteret, egész kis városokat építenek fel a mai napig filmekhez, de a legtöbbjüket a forgatás után lebontják.

Igazi csoda, és köszönhetően a máltaiaknak egy valódi kuriózum gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

Kilátás nyílik az Anchor öbölre.

Ez egy bemeneti nyílás Málta szigetének északnyugati végén. Noha a sarokpontú 1900-as évekbeli New England-i halászvárosra emlékeztet, valójában a semmiből épült 1979 végén, mint Robert Altman Popeye filmje, Robin Williams főszereplőjével – aki akkoriban a TV-műsor Mork & Mindy sztárja volt. Egész évben nyitva tartva biztosítsák a kellemes látogatást minden oda látogatók számára. A filmkészletet 1979 utolsó 7 hónapjában, az Anchor-öbölben építették. Összesen 165 nemzetközi építőszemélyzetre volt szükség. Legalább 20 faszerkezetet kellett építeni. A filmkészítés 1980. január 23-án kezdődött.

Ha nincs lehetőség autó bérlésére akkor sem kell pánikba esniük az oda érkezőknek hiszen a 101-es busszal tudnak a helyszínre jutni Mellieha vagy a Golden Bay felől. A busz csak óránként jár. Vannak olyanok, akik gyalog vágnak neki az útnak. Melliehától indulva egyenesen kell menni az út gyakorlatilag nyíl egyenes.

A belépő a főszezonban a felnőtteknek körülbelül 15 euró.

Gyerekeknek pedig néhány euróval olcsóbb. A belépő ára tartalmazza a park használatát és egy feledhetetlen csónak túrát. Ezen kívül pedig kisebb emléktárgyakkal is gazdagodhatnak a látogatók. A park igazi látványosság. Gondosan kezelt és virágok színesítik. A gyerekek előszeretettel használják a játszóházat. Lehetőség van arra, hogy találkozzunk Popeye-el, Olive-vel és a többi más szereplőkkel is. Animációs foglalkozásokon (pl. filmforgatás) vehetnek részt. A film történetéről olvashatunk nagyon sok tájékoztatást és érdekességet.

A gyerekeknek tovább kedveznek a szervezők arcfestéssel, lufihajtogatással, logikai játékok kipróbálásával.

A faluban pedig még medence is található, ami felújított állapotban várja az oda érkezőket. Felnőtt és gyerek medence is van.

A faluhoz közel van a part, ami gyalog néhány perc alatt megközelíthető. Napozáshoz, strandoláshoz, csúszdázáshoz kitűnő választás.  A gyerekek és a felnőttek is egyaránt megtalálják a számukra legkellemesebb tevékenységet. Az év minden időszakában várja a vendégeket a létesítmény. Van külön nyári és téli csomag árajánlatuk is. 

Az itt található összes ház színesre van kifestve, ami a tekinteteket akarva akaratlanul oda vonzza.

Az egész fából van, de korszerű. a filmből ismert polgármester hivatalát is meglehet tekinteni és bemenni a házba. Ezen kívül többek között pedig a fogorvosnál és zöldségesnél is lehet bámészkodni. Talán a legnagyobb érdeklődést ezen belül Olívia háza jelentette. Itt szobáról szobára be lehet járni a területet. Akik nem látták a  filmet azok sem maradnak le a történésekről, hiszen ők is megismerkedhetnek a film történetével és a forgatás pillanatairól sok képet is láthatnak, hogy még egyszerűbben megértsék a cselekményt. A betétdalok szerzői is külön kiállítást rendeztek be. A kiállítás színvonalát segíti a sajátos megvilágítás.

A tenger pedig még hangulatosabbá teszi a légkört. Étterem és kocsma várja az éhes és szomjas vendégeket. A téli és nyári időszakokban is minden program elérhető.

A hajózási lehetőség az egyetlen, ami időjárástól függ. Nagy hullámok és szél esetén nincs hajózási lehetőség. Amikor a jegyeket megkapják a turisták egy térképet is kapnak kézhez a könnyebb tájékozódást segíti. A halászfalukról érdemes tudni, hogy a közelükben rengeteg macska népesült be. Összegezve pedig kitűnő helyszín lehet egy kellemes nap eltöltésére. Ha csupán néhány órára is, de mindenképpen érdemes a gyermekekkel is ellátogatni erre a varázslatos helyre. 

További érdekességek a helyszínről:

  • Az alapanyagokat az épületeinek felépítéséhez külföldről importálták, nyolc tonna szeget valamint több mint hétezer liter festéket használtak fel, és közel kétszázan dolgoztak azon, hogy néhány hónap alatt elkészüljön Popeye faluja, Sweethaeven.
  • A Máltán forgatott filmek nagyon népszerűek. A Trónok harca film egyes részletét is itt forgatták. 
  • Tom Hanks főszereplésével is készült film. A címe: Phillips Kapitány 
  • A sziget kapacitása leginkább akkor lett kihasználva, amikor a Monte Cristo grófja filmet forgatták.