Málta Repülőjegy Wizzair

 Ahogy közeledik a nyár, mindenki elkezdi keresgetni a számára legjobb ajánlatokat a nyaralással kapcsolatban. Szerencsére már rengeteg lehetőségünk van kiválasztani a legjobbat, hiszen tömérdek utazási iroda és légitársaság áll rendelkezésünkre.

Az én egyik kedvenc úti célom, az mindenképp Málta. Elképesztően tiszta tengervíz, ez az ami igazán lenyűgözött.  Ami hatalmas nagy előnye az országnak, az az talán, hogy nagyon pici, ez pedig azért jó nekünk tursitáknak, mert egy hét ténylegesen elég arra, hogy megismerhessük, körbejárhassuk minden apró kis zegét-zugát. Nem kell egyébként hinni az idegenvezetőknek és a helyi utazási irodáknak, nem kell felülni a méregdrága hop on/hop off turistabuszokra, ha szeretnénk bejárni a szigetet. A helyi buszközlekedés épp olyan megfelelő erre a célra, és elképesztően olcsó, lehetővé teszi szinte mindenhová könnyedén el tudjunk így jutni, kivétel persze a szomszédos kis szigetek Gozo és Comino, ez egy kicsit bonyolultabb de korántsem lehetetlen.

Ami számomra még abszolút pozitívum, hogy mivel Olaszország roppant közel van, így az olasz konyha hatása igen jelentős. Tésztaételben, egy-két helyet leszámítva, a máltai éttermek nem tudnak hibázni, ahogy halakban, tengeri herkentyűkben és nyúlban is nagyon erősek. Egy üveg bor társaságában tökéletesként jellemezhetjük az egészet.  

Úgy gondolom meg kell említenem a negatív dolgokat is a szigettel kapcsolatban, és számomra az egyik a brit turisták, akik sajnálatos módon Máltán igazán otthon érzik magukat, hiszen a sziget 150 évig brit gyarmat volt, és gyakorlatilag mindenki beszél angolul. És ami még plusz érdekesség lehet az a  bal oldali közlekedés. Ha már a közlekedésnél tartunk, a tömegközlekedés tényleg jó, de ez sajnos az utakról nem mondható el. Bár erősen dolgoznak rajtuk, a sok zsúfolt, szűk és kacskaringós út miatt többnyire lassan lehet csak haladni, és rengeteg a dugó, így relatíve kis távolságokat is csak órák alatt tudunk olykor megtenni.

Máltára egyébként a Wizz Air közvetlen járatokat indít, elég sűrűn, nagyjából heti három alkalommal. Ezeknek a jegyeknek az ára nagyban függ attól, hogy mennyire foglaltuk előre, és, hogy melyik napra, melyik órára szólnak. Elég olcsón, akár tízezrekért is tudunk kifogni jegyeket, ha megfelelő időpontot tűzünk ki magunk elé. Ha olcsón szeretnénk meglátogatni a szigetet, akkor, ahogy a többi tengerparti városnál, itt sem ajánlatos a főszezont kitűzni célnak. Ez körülbelül olyan júniustól szeptemberig tart, ilyenkor a sziget tömve van.

Málta amennyire pici, annyira sok látnivalóval büszkélkedhet. Az egy hét alatt, amit ott eltölthet az ember, beutazható az egész sziget. Nem igazán emelhető ki olyan, ami nem tetszett volna. Véleményem szerint leginkább: Valletta, Marsaxlokk – a kis halászfalu, Popeye Village, Marine park, a Kék lagúna és Gozo szigete a legérdekesebb, az Azúr ablakkal, Citadella, világörökség részét képező megalitikus templomokkal. A tömegközlekedésben a heti jegy körülbelül 6 euró és mindenhova el lehet jutni. Számolni kell azonban azzal, hogy néha kiszámíthatatlan mikor jön busz és mikor nem. A közbiztonság miatt sem kell aggódni, és ez megnyugtató.

Ami még fontos lehet, hogy nem mindenhol egyformán alkalmas a part és a víz a fürdésre. Málta strandjai közül viszonylag kevés a homokos, csak az északi öblökben és Gozo partjain találni ilyesmit  például, Mellieħa Bay, Mixquqa/Golden Bay, Ġnejna Bay, Ramla Bay, Ħondoq ir-Rummien, San Blas. Egyébként sziklákon, létrákon, jobb esetben kavicsos lankán keresztül lehet a tengert megközelíteni. Itt is érdemes végiggondolni a preferenciákat. És nem csak a strand felszíne miatt, hanem mert vízi-sportokra, kényelmi igényekre csak a turisták által is kedvelt homokos strandok vannak felkészülve.

A sziklás partok mellett kristálytiszta és gyönyörű színekben pompázik a tenger. A szigeten gyér a növényzet, sok a pálma és a kaktusz, és a leander, de azok nem adnak árnyékot. Máltán és Gozó szigetén is sok parti sziklás érdekes képződmény található, amiket érdemes felkeresni. Ezzel szemben rengeteg a természeti és történelmi látnivaló. Itt már 6000 évvel ezelőtti kultúra (Stonehenge-nél is jóval idősebb) templom maradványai is megtalálhatók, de a görög, római és középkori építészet széles kavalkádját vonultatja fel a sziget. Aki a templomokat látogatja szívesen, itt nagyon sok érdekes és szép célpontot talál.

  Málta nem a klasszikus értelembe vett mediterrán fürdőzős nyaralásra való hely, de minden tekintetben bakancslistára való. Közel van, mindenhol beszélik az angolt és az egész sziget hamar bejárható – tökéletes helyszín egy hosszú hétvégére! A fapadosok egész évben nagyon kedvező áron visznek a szigetre, ezért tényleg kár lenne kihagyni egy olyan ország meglátogatását, amit egy hét alatt bőven felfedezhető. Akár baráti társasággal, akár családdal kitűnő választás, és mivel körülbelül két óra az út, a kicsik is kibírják ezt az időtartamot. Mindenkinek nagyon jó szívvel ajánlom, egy szóval az egész lélegzetelállító.