Málta szállás apartman

    Ha valaki szép helyre kívánkozik eljutni, Európán belül, akkor mindenképp érdemes számításba vennie, az egyik legkisebb, ám de gyönyörű Máltát, ami lehengerlő szépsége mellett, rendkívül olcsón látogatható, ha az ember időben eldönti, hogy érdekli.

Annak ellenére, hogy Málta egy pici sziget, tényleg nem mondható unalmasnak. Mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást. Legyen szó múzeumokról, Málta gazdag történelméről, lüktető éjszakai életéről vagy éppen a szebbnél szebb strandjairól. Számtalan látnivaló van Máltán. Nehéz eldönteni, hogy mit is nézzünk meg.

A Földközi‐tenger közepén, Budapest területén körülbelül egyharmaddal kisebb sziget, Málta egyaránt lehet a pihenni vágyók, aktív programokat és kultúrát, történelmet keresők legjobb úti célja. Budapestről közvetlen járattal kicsit több mint két óra alatt elérhető repülővel és a szezon április‐májustól egészen októberig tart.

Akik a felfedezés öröme mellett teszik le a voksukat és a szigetet szeretnék a lehető legbehatóbban megismerni – mint mi is – azoknak az őszi időszak a legideálisabb. Ilyenkor már nincs tikkasztó hőség, de egy hűsítő csobbanáshoz még a tenger vize elég meleg. A napsütéses órák száma pedig kifejezetten magas.

Sokan úgy tartják, az egyik legérdekesebb és legegyedibb úti cél, valamint igazi csemege a történelem rajongóinak. Ezt igazolhatja az stratégiailag fontos elhelyezkedése miatti hatalmi harcok a múltban, és függetlenségét is csak pár évtizede kapta vissza, hiszen a törpeállam brit gyarmatbirodalom volt. Ne felejtsük el, hogy ennek köszönhetően a közlekedés jobb oldali, illetve ami nekünk turistáknak kifejezetten segítség, hogy a második hivatalos nyelvük az angol.

Számtalan nyelviskola ajánlata közül lehet választani és Málta a legkeresettebb a külföldi nyelvtanulásra vágyók között. Itt egyszerre nyaral, tanul és gyakorol közben az ember. Minden adott egy helyen és az árak is sokkal barátságosabbak, mint Nyugat‐Európa egyes helyein.

Málta három lakott szigetből áll, így a fősziget mellett Gozo és Comino alkotja a látnivalók körét. A fővárosa Valletta, melyik az UNESCO Világörökségek listájára is felkerült, különleges hangulatot árasztó város. A meredek utcáit több úti leírásban is San Francisco‐hoz hasonlítják, én inkább Porto‐t mondanám. Sétáljatok, tévedjetek el a városban és miután magatokba szívtátok a múlt szellemét, pihenjetek meg a Barrakka‐kertben, illetve sétáljatok le a kikötőhöz.

Nem kevés hollywood‐i film forgatási helyszínéül választották már eddig is Máltát. Többek közt a Trójában vagy a Trónok harcában is feltűnik vagy az 1980‐ban forgatott Popeye film is itt készült, melynek díszletei ma megszemlélhetőek a Popeye Village‐ben, ami jelenleg szórakoztató parkként várja a vendégeket.

Málta városainak különös díszei a beépített erkélyek. Állítólag ezeket azért építették, hogy az asszonyok nézelődhessenek, szemlélhessék az utca forgalmát, mivel egyedül nem mehettek ki a házból csak férjeik társaságában.

Érdekesség még Máltán, hogy a homokos tengerpartokra Jordániából szállítják a homokot, mivel a természetes partjai sziklásak. Ja, és még miért Málta? Azért, mert aki nem beszél nyelveket vagy éppen egyedül kel útra, annak is bátran ajánlható hely, hiszen a kis területéből fakadóan is sok szépet lehet látni szinte egy helyen, illetve könnyen kiigazodik az ember a helyi közlekedésen, ha buszra szállna.

A sok pozitívum mellett, Málta rengeteg nagyon jó apartmannal rendelkezik, amik tényleg igényesek, kedvesek a fogadók, és ez mellett, ami nem utolsó szempont, hogy sokkal olcsóbbak, mint Európa más területein. Rendkívül kedvező áron ki lehet fogni, főleg, ha az ember nem pont a főszezonra tervez. Körülbelül ötven ezer forint per hét áron már látogatható a gyönyörű és elképesztően csodálatos sziget.

Málta egyébként híres a sok búvárcentrumáról, a jobbnál jobb olasz éttermeiről, Valletta dimbes-dombos utcáiról, de a természetjárók is találnak maguknak látnivalót: igaz, ahhoz lehet, hogy kompra/hajóra kell szállni. Az én kedvencem egyébként a cominói Kék Lagúna volt, ami egyszerűen mesés! Egy kis hajóval lehet átmenni a szigetre – ételt-italt, napkrémet valamint napernyőt viszont vigyél magaddal, mert az egész „strand” egy hatalmas, kopár sziklás rész, ahol pillanatok alatt le lehet barnulni, még ősszel is.

A fővároshoz, Valettához közeli strandok nem valami élvezetesek, ezért bátran szállj buszra, és látogasd meg a Nyugat-Máltai Golden Bay strandot! Az „arany öböl” maga a finom homokos tökély és messze a sziget legjobb strandja. Fontos tudni, hogy Málta nem a megszokott strandolós, tengeri nyaralásos úticél. Aki tengerparton akar naphosszat heverni, fürdeni, passzívan pihenni, annak nem igazán érdemes Máltát választani. Nagyon kevés homokos strandja van és azok is elég zsúfoltak.

   Mindenesetre mindenkinek ajánlom legalább egy útra Máltát, hiszen tökéletes a maga kis sajátosságaiban. Olcsón tudunk repülőjegyet és apartmant is foglalni, ezért tényleg nem pénztárca terhelő utazás, de többet tud nyújtani, mint azt az ember valaha is gondolná.