Málta szigetek

Málta Dél-Európában helyezkedik el, ezen belül a Földközi tenger középső részén. Az Európai Unió tagállama. Az ötödik legkisebb nemzetileg elismert független ország Európán belül, ezek mellett a legkisebb tagállam.  

Mediterrán éghajlatú, vagyis enyhe esős telekkel és forró száraz nyarakkal rendelkezik. A nyár itt általában csak szeptember vége felé ér véget, ennek oka pedig nem más, mint, hogy az Atlanti óceán felől érkező szelek elérik a kis szigetet.  Általában a hirtelen időjárás után, az október és november hónapok is naposak és enyhék lehetnek. 

Máltától délre, pontosan 93 km-re találhatjuk Szicíliát, északra pedig Afrikát 288 km-re. Ennek a kicsiny szigetnek a lakosságát 400 000 fő alkotja. Teljes területe 316 négyzetkilométer, partvonal hossza pedig 196,8 szintén négyzetkilométer.

A szigetvilág három szigetből áll, ezek pedig Málta, Gozo és Comino.  

Málta természetesen a legnagyobb a három közül. Ez az ország kulturális, kereskedelmi és államigazgatási központja. Rengeteg látnivalóval bővelkedik. Valetta, a főváros, nem hiába ismert az emberek körében ennyire, hiszen festői tájainak köszönhetően egy mesébe is beleillik. Nem hiába része a Világörökségnek. Itt megtalálhatjuk a Szent János katedrálist, a Régészeti Múzeumot, a Mesterek Palotáját és végül de nem utolsó sorban a Parlament csodálatra méltó építményét. Mind-mind bakancslistát érdemlő látnivaló, hiszen ha többször nem is, de egyszer minimum érdemes megtekinteni őket.  A szigeten megtalálható egy úgynevezett Kék Lagúna, aminek már a neve is elég árulkodó arra, hogy egy nem mindennapi helyszínről van szó. A türkiz kék színben pompázó öböl, olyan, akár a mennyországba kerültünk volna hirtelenjében. Kiváló sznorkelező lehetőség nyílik itt, az egyik legkedveltebb hely erre a célra. 

A Vittoriso nevű városban is akad bőven látnivaló, hiszen itt található a Nagy Kikötő, mely Vittoriosa, Senglea és Cospicua városkákat köti össze, melyeket együttesen a Három Városnak is neveznek.
Ezek mellett számtalan helyi étteremnek ad otthon a település ahol megismerkedhetünk a máltai ízek legjobbjaival.

Marsaxlokk egy barátságos kis halászfalu, ahol érdekes és különleges színes halászhajókat találhatunk a kikötőben. Ha pedig szombat, akkor kihagyhatatlan program kilátogatni a helyi piacra, hiszen frissebbnél frissebb rákot, kagylót és halat vásárolhatunk, vagy kóstolhatunk meg elkészítve igényeink szerint. 

Mdina, várfallal körbevett, arab építészeti stílust kölcsönöz, aki rajong az ilyenfajta építészeti csodákért, annak kötelező program. A várfalakon belül különleges éttermeket is találhatunk, szóval a kirándulás után, megtöltött hassal, elégedetten indulhatunk a következő csoda után. 

Az egyik legszebb természeti látványosság Máltán, a Földközi tengerről, hajóval megközelíthető Blue Grotto. Páratlan látványt nyújt, ahogy a tenger ezerféle színével játszadozik a szikláknál. Ha másért nem is, ezért biztosan érdemes idelátogatni.  Nem érdemes megfeledkezni a Dingli sziklákról se, amik 220 méter magasan emelkednek ki a csodálatos tenger vízéből. 

Gozo szigete szintúgy lenyűgöző, mint korábban említett társa. Azoknak akik aktív nyaralásra vágynak tökéletes választás hiszen, csipkézett tájat és felejthetetlen tengerpartokat kínál. Ideális terep túrázásra, biciklizésre, hegymászásra de természetesen pihenésre is. Akad lehetőségünk vitorlázni, szörfözni, búvárpipázni, kajakozni, horgászni és búvárkodni is egyaránt. Gozon találhatunk különféle ókori látnivalókat, de a legvonzóbbak, Ggantija, a világ legrégebbi szabadon álló templomai. Az UNESCO világörökség részét képezik, ezért érdemes legalább egyszer meglátogatni.

Az egyik legszebb sziklaképződményt is itt találhatjuk amitől garantáltan eláll majd nem csak szavunk de a lélegzetünk is. Ez nem más, mint a Dwejra. 

Az előbb említett két sziget között található még egy aprócska csoda, ez pedig Comino szigete. Ez a hely a könnyűbúvárok, búvárok, szörfözők és kirándulók legkedveltebb része.  A pöttöm sziget mindössze 3,5 km2-es, érdekessége pedig, hogy autómentes és egy hotel kivételével teljesen lakatlan. 

Málta egyébként elsősorban a sziklás partjairól nevezetes, viszont aki egy kis kikapcsolódásra, napozásra vagy fürdőzésre vágyik, annak a Gozo szigetén található Ramla-öböl homokos tengerpartja egy tökéletes választás lehet. A környéken kijelölt turistaútvonalakkal is találkozhatunk, így a pihenés után egy kis kirándulással, mozgással zárhatjuk a napot. A naplementét mindenképp érdemes megvárni, hiszen elképesztő látványt nyújt. A Ramla-öbölnél a tenger hőmérséklete júliustól szeptemberig 24 fok fölötti, de napozásra március elejétől egészen novemberig van lehetőség, ezért a nyaralás nem kifejezetten a főszezonhoz kötött.

Akármelyik rész mellett döntünk, biztosan nem okoz csalódást ez a kis sziget. Ha Máltát választjuk nyaralásunk helyszíneként, az biztos, hogy nem fogunk csalódni. Ami ez mellett még tuti, hogy felejthetetlen és aktív nyaralásba lesz részünk, ami nem hasonlítható egyik tengerparti üdüléshez sem. Málta egy kincs.