Málta, tenger, hőmérséklet

Málta a Földközi- tenger szívében található, közel Észak- Afrika partjaihoz és Szicíliától mindössze 100 kilométernyire. Három lakott szigetből áll, amely Málta, Comino és Gozo. A szigetcsoport nem a szokványos tengerparti, strandolós úticélok közé tartozik. Homokos tengerpartokban egyik szigete sem bővelkedik, de azért néhány helyen találni ilyen partszakaszt is. Málta főleg azok számára jelenthet tökéletes választást, akik szívesen töltik a nyaralást aktív pihenéssel, miközben felfedezik a sziget városainak kulturális örökségeit, a helyi történelmet és a városok zegzugos utcácskáiban rejlő barokk hangulatot idétő épületeit.

A sziget a 16- 17. században kezdett kiépülni. Ekkor építették első templomaikat, katedrálisaikat, palotáikat. Néhány épületet kivéve, az összes a mai napig megőrizte akkori formáját. Az utcákat végig járva, olyan érzést nyújtanak a korhű épületek, mintha egy időutazáson vennénk részt, ahol a 17. századba utazunk vissza. A városokban mindenképpen ajánlott gyalog közlekedni, hogy véletlenül sem maradjon ki semmi a látnivalók közül. Bár egy- két városkában másképpen nem is lehet közlekedni, mint például a sziget egykori fővárosában, Mdinában. A város fallal körülvett kis helyiségben egyáltalán nincs gépkocsiforgalom. Ezt az aprócska kis helyet a föníciaiak alapították, a rómaiak bővítették, az arabok pedig város fallal vették körül. A bűbájos kis városkában is akadnak történelmi épületek, múzeumok, templomok. Ebbe a mára már csupán 300 lakosból álló településbe a turisták hoznak egy kis életet. A városkapu folytatásában az utca mindkét oldalán gyönyörű paloták, igazi építészeti ritkaságok láthatók. Többek között itt található a Szent Pál katedrális, ahol a máltai érsek székel. Ezzel a templommal egyenértékű a mai fővárosban, Valettában épült Szent János- társkatedrális, amely 1816- os pápai rendelet alapján lett a Szent Pál katedrális társkatedrálisa.

Valetta is a 16- 17. század barokk és reneszánsz stílusában pompázik a mai napig. A történelmi épületek, templomok és múzeumok megmaradtak az eredeti formájukban. A kis utcák látványát feldobja a lakóházak egyedi zárt erkélyei, melyek mind más színben pompáznak. A városban nagymértékben kitűnik egy- két épület, melyek már a 20. században épültek és a barokk stílushoz távolról sem hasonlító külalakja már a mai modern kort képviselik. Ezek a Városkapu, a Parlament épülete és az Operaház.

Ha már a modern kornál tartunk, mindenképpen meg kell említenünk Sliemát, ami Málta egyik legmodernebb és legdivatosabb üdülőhelye. A város magasan kiemelkedik a sziget többi települései közül a maga modern lakóházaival, luxus apartmanjaival és szállodáival, üzletközpontjaival és divatos éttermeivel. Az egész szigeten itt a legnagyobb az éjszakai élet. A fiatalok legkedveltebb helye.

A Máltától távolabb eső Gozóra komppal, vagy menetrendszerinti hajóval lehet eljutni. Az egész sziget zöldebb és nyugodtabb, mivel ritkábban lakott, mint Málta és jóval kisebb is. Hosszúsága 14 km, legnagyobb szélessége pedig mindössze 7 km. Gozo partjainak nagy része meredek sziklafal. Itt található a képeslapok és utazási magazinok kedvelt témája, mely Gozo legismertebb nevezetessége és sok turistát is ide vonz, az Azúr- ablak. Csodálatos látványt nyújt. Olyan, mintha egy híd lenne, amelynek a lába a gyönyörű azúr színű tengerbe nyúlna. Csónakkal biztonságosan  meg lehet közelíteni.

Málta fő szigete és Gozo között fekvő Comino szigetén található a Kék Lagúna- öböl, mely a kristálytiszta, türkizkék tenger és a fehér homoknak köszönhetően egy csodálatos hely arra, hogy kipihenjük a városnézés fáradalmait, búvárkodjunk, ússzunk, esetleg napozzunk.

Mivel Málta a Földközi- tengerben fekszik, így adja magát, hogy számtalan lehetőség van a hajós kirándulásra a sziget több pontjáról is. Csónakokkal lehetőség van a sziget sziklás barlangjainak a felfedezésére. Motorcsónakokkal a sziklatömböket mutatják meg, sőt, van olyan lehetőség, hogy komppal az egész szigetet meg lehet kerülni, így a tenger felől csodálhatjuk meg Málta szépségét minden oldaláról. Gyönyörködhetünk a hangulatos kikötőkben, a lenyűgöző barlangokban és az égbeszökő sziklafalakban.

Mivel Málta éghajlata mediterrán, így az év nagy részében lehetőség van a nyaralásra. A szigeten csak a téli hónapokban esik az eső, viszont itt még ebben az időszakban sincs példa a havazásra és a fagyra. Tavasztól őszig a hőmérséklet tökéletesen alkalmas a kirándulásra. Akik nincsenek hozzászokva a forrósáhgoz, azoknak a máltai nyaralás inkább a tavaszi, illetve az őszi hónapokban ajánlott, amikor a hőmérséklet 25 fok körüli. Nyáron a nappali hőmérséklet már 30- 35 fok körül van, ami még forróbbnak érződik a rendkívül magas páratartalom miatt, viszont a 26 fokos tengervízben hűthetjük magunkat a nagy forróságban.

Máltára főleg a sziget nyugodtsága, a természet szépsége, a tenger tisztasága vonzza a turistákat. Ahogy végig sétálunk a szűk utcákon, az épületek falai szinte mesélnek a bennük őrzött emlékekről a gazdag múltból, a régi idők hangulatáról, melyek megrekedtek ezen a kis szigeten a mai modern világnak.