Málta tömegközlekedés

A máltai tömegközlekedés a magyarországi BKV-hoz képest jelentősen más. Ha megtapasztaljuk, utána valószínűleg fogjuk értékelni az országunk tömegközlekedését, mivel nálunk szinte mindig pontosan érkezik a tömegközlekedési eszköz, nem maradnak ki buszok, bárhonnan el lehet jutni bárhová, és éjszaka sem hal meg az élet a tömegközlekedés tekintetében. Máltán a tömegközlekedést leginkább a teljes zűrzavar és a káosz uralja, pláne a turisták számára, akik nincsenek hozzászokva a kinti szokásokhoz.

A heti bérletet viszont még így is megéri megvenni a máltai tömegközlekedésre, mivel elég olcsó, és amennyiben kellő időt tudunk szánni az utazásra, akkor a fontosabb, turisták által felkeresett helyekre mind el lehet jutni.

Az autóbérlés jó választás lehet, ha a sziget távolabbi csücskébe is el akarunk jutni, különösen mivel a taxi elég drága Máltán. Azonban minden útjelzés angolul van, a közlekedés pedig baloldalon folyik, tehát jól gondoljuk meg azért, hogy bevállaljuk-e.

Összeszedtük, hogy mire lehet számítani, ha a máltai tömegközlekedést szeretnénk igénybe venni.

  1. Dugók, káosz

Talán az egyik legnagyobb baj a tömegközlekedéssel – persze, ha autót bérlünk, akkor sem járunk sokkal jobban – a főleg nyáron kialakult dugók. Alapvetően nagyon kicsi a sziget, a kanyargós utak és a turisták autóbérlése még tovább lassítja a közlekedést. Próbáljuk a péntek késő délutánokat pláne elkerülni, mert ekkor van a legnagyobb forgalom.
A hatalmas dugók miatt lehetséges, hogy az eredeti utazási idő akár a duplájára növekszik.

Ráadásul az utak többsége nagyon rossz minőségű és szűkek, parkolni is szintén össze-vissza tudnak a sofőrök.  A buszsofőrök némelyike pedig olyan gyorsan jár, mint az őrült.

  1. Buszok

Az Arriva busztársaság járművei modernek és kényelmesek, azonban a légkondi nyáron már annyira hűti a buszt, hogy érdemes magunkkal vinni egy vékony pulcsit vagy kendőt, ha tömegközlekedni készülünk, mert könnyen megfázhatunk.

Máltán és Gozon az autóbusz megfelelő közlekedési eszköz, mivel a buszok kiszolgálják a főbb turista helyeket, gyakorlatilag mindenhova elvisznek, valamint olcsók és hatékonyak.

  1. Késés

A fent említett forgalom és a mediterrán mentalitás miatt szinte biztosak lehetünk a járművek késésében.

Érdemes azonban hamarabb kimenni a buszmegállóba, mert van, hogy néhány perccel korábban ér be a busz és nem várja be a menetrend szerinti időt.

  1. Le kell inteni a buszokat

A buszok általában nem állnak meg automatikusan minden megállónál, jelezni kell nekik, ha fel akarsz rá szállni. Ha senki sem int a sofőrnek, akkor szimplán tovább hajt, azt feltételezve, hogy az emberek nem arra a járatra vártak.

Ha tele van a busz, akkor lehetséges, hogy nem fog megállni egy megállóban, vagy csak egy meghatározott számú embert enged felszállni a sofőr.

  1. Időigényes

A buszozás Máltán egy rettentő időigényes folyamat, és biztosan nem annyi időbe telik az út, mint a menetrend szerint. A buszok jobb esetben 30 percenként, rosszabb esetben óránként járnak. Illetve az is megtörténhet, hogy a buszra egyszerűen nem lehet felszállni, és elhajt előtted, ilyenkor pedig meg kell várnod a következő járatot.

  1. Árak

A tömegközlekedés viszont Máltán olcsó – egy jegy 1,50 €, ezt két órán keresztül lehet használni, és az alatt akárhányszor át lehet szállni bármelyik vonalon. Lehet venni 12 darabos gyűjtőjegyet is 15 euroért, ez egy chip kártya, amit minden felszálláskor hozzá kell tenni a géphez a buszon. Aki több napot van a szigeten annak megéri egy hetes bérletet venni 21 euróért. Ezeket csak a busz terminálokban lehet venni.

  1. Fordított oldali közlekedés

Máltán az Angliában megszokott módon baloldali közlekedés fogad, ami egyben azt is jelenti, hogy az út ellenkező oldalán kell felszállni a buszra. Úgyhogy résen kell lenni, hogy az út melyik oldalán szállunk fel a buszra!
A gyalogátkelőhelyeknél, vagy az úton átkelésnél is vigyázni kell, először jobbra kell nézni, amit néhány helyen ki is írtak az aszfaltra.

  1. Megközelíthetőség

Egész szigeten bárhova el lehet jutni busszal (turista látványosságokhoz, kevésbé ismert helyekre is), buszmegállók szinte mindenhol vannak.

  1. Egy ajtó

Máltán a buszok többségén csak egy ajtó van, így, ha valahol le szeretnél szállni, akkor át kell verekedned magad az utasokon. Szerencsére azért van néhány olyan jármű, ahol középen is van ajtó – ezeket kizárólag a leszállásra használják.

  1. Tengeri tömegközlekedés

A tengeri tömegközlekedés főleg az öblökre, ill. a két sziget között jellemző. A Marsamxett és a Nagy Kikötővárosai között állami és magán vízitaxik is szállítják az utasokat. Állami vízitaxik járnak Valletta és Sliema, valamint Valletta, Bormla és Isla között. 

Figyeljünk azonban, hogyha olcsón szeretnénk megúszni a hajókázást, akkor nehogy véletlenül a magán vízitaxira szálljunk!

>