Málta utazás személyi igazolvánnyal

Málta Európai Uniós tagállam, ezért a beutazáshoz nem feltétlenül kell külön útlevél. Ettől függetlenül egy magyar állampolgár érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal beléphet Málta területére. A személyi igazolvány elvárt minimális érvényessége három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén, minimum a visszautazás utolsó napja, de azt gondolom senki sem szeretne egy ilyen helyzetből esetlegesen félreértéseket vagy problémákat, ezért mindig ellenőrizzék le már az utazás megtervezésének a pillanatában, hogy hivatalos okmányaik mennyi ideig érvényesek még. Létezik egy olyan kiskapu, ha mégis elmulasztanák ezt a rendkívül fontos ellenőrzést elvégezni, hogy amennyiben egy magyar állampolgár 3 hónapot meg nem haladó tervezett tartózkodással és nem munkavállalás céljából érkezik Máltára, akkor, ha 1 éven belül járt le az okmány, még alkalmas az utazásra, de ezt nem tanácsolják senkinek, mert bizonyos helyzetekben alkalmatlan a dokumentum az intézkedésre, és abból problémák merülhetnek fel.

Ideiglenes személyi igazolvánnyal beléphetnek az országba, de itt kiemelten fontos figyelni arra, hogy meddig szól az okmányt helyettesítő papír érvényessége. Régi típusú, vagyis még a könyvformátumú személyi igazolvánnyal nem lehet beutazni Máltára, csak kizárólag az újfajta, műanyag lapos, európai szabványos igazolvánnyal. A vezetői engedély, valamint az anyakönyvi kivonat nem számítanak úti okmányoknak, ezért ezekkel sem lehet beutazni.

A három hónapot meghaladó tartózkodás, vagy folyamatos munkavállalás esetében csak érvényes útlevéllel lehet beutazni az országba, és az útlevélnek legalább az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. A külföldre utazás egyéni döntés, de ugyanakkor egy komoly egyéni felelősség is egyben. A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen, és egyben megnyugtató érzést is biztosít.

Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak, ezért kiemelten fontos, hogy vigyázzanak értékeikre, okmányaikra. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle, egy ideiglenes úti okmányt, úgynevezett Emergency Travel Document-et igényelhet a máltai útlevélhatóságtól. Ehhez először a máltai magyar Tiszteletbeli Konzult kell felkeresnie.

A Konzulátus pontos címe: Flat 54, Regent House, Bisazza Street, Sliema, Malta.

A telefonos elérhetőség: +356 21320 963.

A Konzul kiállít a számára egy igazolást, amivel már a máltai rendőrséghez lehet fordulni, ahol felveszik a jegyzőkönyvet. Ezzel a kitöltött és a tiszteletbeli konzul által aláírt, valamint lebélyegzett igénylőlappal lehet a máltai útlevélhatósághoz fordulni.

Az útlevélhatóság pontos címe. Passport Office, Evans Building Merchants Street, Valletta.

A telefonos elérhetőség: +356 222 09100.

Fontos, hogy az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Amennyiben valaki 90 napnál hosszabb tartózkodásra érkezik az országba, munkavállalás vagy tanulás esetében az illetékes idegenrendészeti hatóságnál kérvényeznie kell az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát. A munkavállaláshoz Máltán munkavállalási engedélyt kell kérnie, amelyet a munkáltatónak kérelem formájában kell benyújtania az illetékes hatósághoz. Ezt az engedélyt a hatóságok automatikusan megadják az uniós, érvényes személyes okmányokkal rendelkező állampolgároknak. Az illegális munkavállalást Máltán szigorúan büntetik.

Kiskorúak beutazása Málta területére csak felnőtt felügyeletében lehetséges, de szintén csak a gyermek érvényes személyi okmányaival együtt. Amennyiben a gyermek szülő nélkül utazik, az őt kísérő felnőttnek rendelkeznie kell a szülők által együttesen aláírt nyilatkozatával, amelynek tartalmaznia kell mind a kiutazás célját, mind pedig az időtartamát. Ha a gyermeket csak egy szülő neveli, akkor csatolni kell a válási, és gyermek elhelyezési okiratot is. Amennyiben a házastárs elhunyt, abban az esetben pedig a halotti anyakönyvi kivonatot. Ezeket a dokumentumot célszerű már angol nyelven kiállítani és közjegyző előtt hitelesíteni még az utazás megkezdése előtt.

Vízum beszerzése nem szükséges az országban, ha 3 hónapnál rövidebb a tervezett tartózkodás ideje. Máltába nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, hepatitis A és B.

Érdekességképpen még felsorolnék néhány máltai nemzeti ünnepet. Március 31-e a nemzeti nap Máltán, ekkor ünneplik az utolsó brit katona távozását, amely 1979-ben történt meg. Szeptember 8-a a győzelem napja 1565-ből, a török megszállás alól. Szeptember 21-én kiáltották ki Máltán a függetlenség napját, 1964-ben. December 13-a a köztársaság napja 1974-ből ered.

Remélem fontos információkat találnak a máltai utazás feltáteleivel kapcsolatban. Jó utazást kívánok.

>