Málta utazás tudnivalók

Málta egy három szigetből (Málta, Gozo, Comino) álló szigetcsoport, egy miniállam, ahol a természet fantasztikus szépsége mellett rengeteg történelmi látnivalót csodálhatnak meg. Málta kivételes abból a szempontból, hogy az emberiség történelmi korszakainak emlékei nagy számban maradtak meg, és fedezhetők fel a szigeten, annak ellenére, hogy milyen kis területen fekszik. Egyedülálló gazdagságot felmutató szigetcsoport, ahol a természeti szépségek, a kristálytiszta tenger vizű strandok és a történelmi emlékek mellett a kulturális értékek kiváló arányban keverednek egymással. A Földközi-tenger központi medencéjében fekvő szigetország területére több hódító nemzet is érkezett, föníciaiak, rómaiak, bizánciak, arabok, spanyolok, franciák és a britek, mind megvetették lábukat ezen a csodás szigeten, és hátrahagyták uralmuk nyomait a mai turisták legnagyobb örömére. Minden idelátogató turistának más jelenti a vonzerőt. Vannak, akik a történelmi korokból megmaradt emlékek, a több ezeréves neolitikus sziklatemplomok és a hírneves lovagrend máig élő legendái miatt érkeznek ide, mások a pihenésre tökéletes helyszínt nyújtó tengerpartokkal és a szemet gyönyörködtető panorámával kiegészülve a jelen színes, lüktető forgatagával, valamint a helyiek rendkívüli szívélyességével, vendégszeretetével csábulnak el. Málta egyaránt kikapcsolódást nyújt azoknak, akik szeretik a mediterrán térség történelmi emlékeit felfedezni és azoknak is, akik aktív nyaralásra, búvárkodásra, vitorlázásra, szórakozásra, vagy éppen nyugodt pihenésre vágynak.

Málta éghajlata mediterrán, enyhe, nem túl hideg, de esős telekkel és forró, száraz nyarakkal, amelyet hűsítő szellő kísérhet a tenger felől érkező északnyugati fuvallatoknak köszönhetően. Az év legnagyobb részében kéken pompázik az ég és ragyogó napsütés jellemzi a nappalokat. A nyár általában májusban kezdődik, és szeptember végén ér véget, amikor az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok elérik a szigeteket. A máltai telet nagyban meghatározza az európai hideg időjárás, a Szahara felől érkező forró levegő, és az atlanti-óceáni hűvös légtömegek folyamatos váltakozása. Nagyon ritka esetben hó is hullhat, ám a fagy fogalma szinte teljesen ismeretlen a szigeteken, hiszen télen sem hűl le a levegő még éjszaka sem, 6-8 C fok alá.

A beutazási szabályokról azt érdemes tudni, hogy a magyar állampolgároknak érvényes útlevéllel vagy új típusú személyi igazolvánnyal kell rendelkezniük, amely a visszaúttól számítva még legalább 1 hónapig érvényesnek kell, hogy legyen. Máltán Európai Uniós tagállam révén már a hivatalos pénznem az Euro. Bankautomaták és bankkártya elfogadó helyek elsősorban a nagyobb városokban, éttermekben vagy bevásárlóközpontokban vannak, és természetesen a repülőtereken is megtalálhatók.

A hivatalos nyelv a máltai, de mivel sokáig Brit fennhatóság alá tartoztak, így az angol nyelvet is sokan beszélik, és természetesen Szicília közelsége miatt olaszul is kommunikálhatnak. Elvétve franciául is beszélnek.

Az egészségügyi szolgáltatásokat a magyar állampolgárok minden másik európai uniós tagállamban hazai társadalombiztosításuk terhére is igénybe vehetik. Nem csak a sürgősségi ellátást, hanem a szükséges egészségügyi ellátásokat egyaránt. Ehhez mindössze rendelkezniük kell a jogosultságukat igazoló Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amelyet néhány hét leforgása alatt megrendelhetnek még az utazás előtt. Erre érdemes odafigyelni, főleg, ha sokat utaznak, mert nem csak itt, Máltán használhatják, hanem minden EU-s tagállamban, ha valami kisebb probléma vagy baleset történik, esetleg orvost kell hívni.

A hálózati feszültség Máltán egyfázisú váltóáram, ami 240 Volt. A hárompólusú konnektorokhoz mindenképpen adapter szükséges. A közbiztonság jó, Málta alapjában véve biztonságos országnak minősül, viszont a turisták által gyakran látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak. De ez szinte minden országban így van, ahol sok a turista egyszerre, ott ez benne van a pakliban. Ha esetleg egy magyar állampolgár, aki ott tartózkodása alatt elveszíti vagy netán rosszabb esetben ellopják tőle okmányait, akkor ideiglenes úti okmányt, úgynevezett Emergency Travel Document-et igényelhet a máltai útlevélhatóságtól, amivel hazatérhet.

A helyi közlekedési úthálózat elég sűrű, viszont az utak minősége nem mindenhol üti meg a kiváló minőségű jelzőt. Autópályát nem építettek a sziget kis méretére való tekintettel, és a vasúthálózat ugyanígy a kis területe miatt nem épült meg. Az útjelzések angolul vannak feltüntetve, és a kötelező haladási irány a baloldalon van. Lakott területen belül, ugyanúgy, mint hazánkban 50 km/h-val, lakott területen kívül pedig 80 km/h-val lehet közlekedni. Ellenben Máltán a vezetésnél van megengedett maximális véralkohol szint, ami 0,8 mg/ml, de ettől függetlenül senkit sem bíztatok arra, hogy ha autót vezet, igyon egy-két italt. Ha mégis úgy döntenek, hogy egy-két italt ledöntenek, akkor válasszák a tömegközlekedést. Málta és Gozo szigetén minden nagyobb turistaközpont könnyen megközelíthető ily módon, hiszen a buszközlekedés rendkívül fejlett és hatékony a szigeteken, éppen a turisták miatt is. Egy buszjegy ára körülbelül 0,35-1 euró között mozog.

Az üzletek általában hétfőtől-szombatig minden nap nyitva vannak, két ütemben, reggel 9.00-13.00 között és 16.00-19.00 között várják a vásárlókat. Az üdülőterületeken ez annyiban változik, hogy általában nincs szieszta idő, és teli nyitvatartással dolgoznak reggel 9.00-19.00 óráig. Az éttermek természetesen tovább vannak nyitva. Ha szeretnének valami kis ajándékot vásárolni vagy kedveskedni valakinek, akkor a különleges motívumokkal díszített, helyben készített kézműves üveg tárgyak, vagy a csodálatosan szép csipke terítők kitűnő választást kínálnak.

Málta gasztronómiáját ugyanúgy erősen meghatározták a hódító nemzetek. Éppen ezért nagyon változatos és ízletes a máltai konyhaművészet. Rengeteg helyi specialitást kóstolhatnak meg. Természetesen a máltai konyhára erős olasz hatás jellemző. Tradicionális helyi specialitásnak számítanak a különböző halételek, a nyúlpaprikás, a tengerparton sütött barbecue vagy egy-két borjúból készült finomság is. A négy és öt csillagos szállodák svédasztalai „roskadoznak” a finomabbnál finomabb salátáktól, a friss tenger gyümölcseitől és a szezonális zöldség specialitásoktól is. Kihagyhatatlan megkóstolni a saját kenyerüket, a Gozo szigetén készített mézet, illetve az itt nagy számban élő kaktuszfügéből készült finom lekvárt, de a fügepálinka is méltán híres. Ezekből bármelyiket jó szívvel ajándékba is vihetik. A máltai borok is jó minőséget képviselnek, főleg egy finom vacsora mellett elfogyasztva, amelyek készítéséhez Olaszországból szállítják ide a szőlőt. Helyi különleges ital a kinnie néven ismert szénsavas üdítőital, amely érdekes módon gyógynövényekből és keserűnarancsból készül, és rendkívül fanyar, de igen frissítő íze még a toniknál is erősebb. Málta helyi, finom lager típusú söre a Cisk, amelyet szintén érdemes kipróbálni, hidegen a nagy melegben.

Az időeltolódás megegyezik a magyarországival. A repülési idő egy közvetlen járattal nagyságrendileg 2-2.5 óra, de ez légitársaságtól is függhet.

A máltai tiszteletbeli konzuli hivatal elérhetősége a következő:

Cím: Flat 54 Regent House Bisazza Street Sliema.

Jó nyaralást és jó pihenést kívánok Máltán.