Málta utazási iroda

Málta, az Európai Unió legkisebb országa. Alig több, mint két órányi repülőút megtétele után egy különleges környezetben találják magukat. A Földközi-tenger szívében, Szicíliától alig 90 km-re délre található szigetcsoport, Málta és két testvér szigete Gozo és Comino várják ide a kíváncsi látogatóikat. A mintegy 316 km2-en elterülő aprócska miniállam rengeteg történelmi emlékkel és nevezetességgel várja a turistákat. Ezen kívül a tengervíz lenyűgöző tisztasága, a tengerpartok változatosan fehér vagy sárgás színű homokja és a máltai konyhaművészet remekbe szabott ínyencségei is sok utazót csábítanak a szigetekre.

Amennyiben repülőgéppel utaznak, abban az esetben Budapestről egész évben, Debrecenből pedig a nyári időszakban kínálnak utazásokat az irodák. A Wizz Air vagy a Ryan Air gépeivel állnak szerződésben az utazási irodák.

Az utazási irodák rendre különböző ajánlatokkal készülnek azok számára, akik felfedeznék Málta csodálatos és elbűvölő tájait, történelmét, kultúráját. Dönthetnek egy szimpla városlátogatás mellett, vagy egy kellemes körutazásnál, amelyen megismerhetik Málta minden titkát és természeti, történelmi kincseit és kultúráját is, vagy akár csak kipihenhetik fáradalmaikat a homokos tengerpartokon. Nagyszerű hajóutakat is kínálnak már az irodák, amely keretében szintén eljuthatnak Málta szigetére. Árkategória szerint kiválaszthatják, hogy mennyi pénzt szeretnének rászánni egy máltai utazásra, és annak megfelelően fognak ajánlatokat kapni az utazási irodáktól. Utazhatnak repülőgéppel, autóbusszal vagy egyénileg. Azt is megtehetik, ha szállást és ellátást nem az utazási irodán keresztül rendelnének, hogy csak a repülőjegyet veszik meg oda-vissza Máltára az irodától. A szállások közül is több félét kínálnak az irodák, legyen egy panzió, egy apartman, vagy éppen három, négy vagy ötcsillagos hotelek. Választhatnak az ellátások között All Inclusive, félpanziós, teljes panziós, csak reggelis vagy éppen ellátás nélküli lehetőségek közül. Természetesen ugyanúgy, mint minden más országnál, itt is a nyaralás hossza, valamint az elutazás időpontja határozza meg elsősorban az utazás árát. Főszezonban mindig többet kell fizetni az aktuális szállásért, ellátásért, mint a szezonon kívül eső időszakokban. Ki lehet fogni olcsóbban First minute vagy Last minute akciókat is. Egy jól időzített döntéssel előfordulhat, hogy akár 15-50 %-ot is megtakaríthatnak egy utazás árából.

Ma már szinte nincs hazánkban olyan utazási iroda, amelyik ne kínálna valamilyen utazási lehetőséget Málta szigetére, hacsak nem kizárólag mondjuk Ázsiára szakosodott utazásokkal foglalkoznak. Az európai országok kínálatában minden bizonnyal ott szerepel ez a csodás szigetország az ajánlatok között.

Nézzük az árakat. Az alapárak, amelyek fel vannak tüntetve, azok nem minden esetben tartalmazzák a teljes árat, hiszen a véglegesen kiválasztott szolgáltatások utáni kalkuláció további költségeket is tartalmazhat. Minden esetben ajánlott a tájékozódás vagy az utazási iroda kiválasztása után személyesen elmenni és az utazás minden részletét pontosan leegyeztetni. Attól függetlenül, hogy egyénileg vagy csoportban utaznak, érdemes minden időpontot és minden kontaktot pontosan feljegyezni. Az utazási irodákon keresztül lehet kötni baleset- valamint poggyászbiztosítást is, ami jól jöhet, és megnyugtató lehet egy utazás alkalmával.

Íme egy kis ízelítő az egyik utazási iroda ajánlatából, kedvcsinálónak egy máltai utazáshoz:

Ha a szigeten jár, ne hagyja ki Vallettát, a sziget fővárosát. Remek hajókirándulásokat kínálnak, melyek a tenger felől mutatják be Valletta fő látnivalóit, csodálatos képet adva a sziget történelméről és az építészetéről. Ha egy rövid hajókázás után kedvet kapott, akkor vegyen részt a Málta történelmi városait bemutató kirándulások egyikén is. Ezek a városok: Rabat, Mdina és Valletta, így a fővárost a hajózás után most már testközelből is felfedezheti. Lenyűgöző templomok, katakombák, katedrálisok várják, és ott van még a Barakka kert. Feltétlenül nézze meg Gozót és a harmadik, egyben a legkisebb szigetet, Cominót is. Gozóra érdemes szervezett programot keresni, hiszen a sziget rengeteg érdekes látnivalót ígér és egyik legnagyobb látványossága, a “Kék ablak”, ami egyénileg nehezen megközelíthető. Ha nyugalomban, csendes környezetben, homokos tengerparton érzik jól magukat, akkor mindenképpen Málta északi részét válasszák. Jó színvonalú, nagyobb alapterületen fekvő, közvetlen parti szállodák közül tudnak választani, ami jó közlekedéssel rendelkezik, ahonnan könnyen bejuthatnak a nyüzsgő városokba, az izgalmas látnivalókhoz. Azonban amennyiben inkább a pezsgő éjszakai élet, a lüktető város közelsége a lényeges, akkor Sliema vagy St. Julians az Önök üdülőterülete.

Azt hiszem, jó kis kedvcsináló volt.

Minden utazási iroda honlapján érdemes tájékozódni az aktuális akciókról, fontos lehet elolvasni a véleményeket egy-egy utazásról vagy szállodáról és nem utolsó sorban összehasonlítani az árakat, valamint a szolgáltatások közötti különbségeket. A mai technika fejlettsége és az internet segítsége által ma már több száz kiváló ajánlat közül választhatnak, az utazási irodák kínálatából. Sok utazási iroda már saját blogoldallal vagy külön cikkekkel kedveskedik az utazni vágyóknak, ezzel is segítve a tájékozódást és a végleges döntést, hogy hova is utazzanak, például Málta szigetével kapcsolatban is. Ezekből az írásokból sok hasznos információt és fontos dolgot megtudhatnak. A legtöbb esetben térképen is megnézhetik hol is helyezkedik el a kiválasztott szállás, milyen a környezete, és ezt fényképekkel is megszínesítik. Ezek mind fontos szempontok egy utazás kiválasztásánál.

Az utazási irodák sok egyformának tűnő ajánlatokat kínálnak, mégis érdemes körültekintően és alaposan utánajárni, hogy melyik útra esik a végső választásuk.

Málta szigete varázslatos kalandokra hívja az ide látogatókat, ne hagyják ki, egyszer mindenképpen látni kell.