Málta úti célok

Málta roppant közkedvelt nyaraló hely, akár télen akár nyáron. A mindössze 27 kilométer hosszú és 14 kilométer széles Málta Európa egyik legszebb szigete. A törpeállam mérete ellenére zsúfolásig tele van szebbnél szebb építészeti remekművel, ötezer éves templomokban, bámulatos lagúnákban, csodálatra méltó sziklaképződményekben bővelkedik. 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár igazán csodálatos helyet, amit mindenképpen érdemes megnéznünk, ha esetleg Málta benne van a naptárunkban, mint Málta úti cél.

A főváros, Valletta

Egy máltai látogatás, akárhol is tervezzük tartózkodásunkat és bármennyi napra is, nem lehet teljes egy valletta‐i városnézés nélkül. A nagy sziget mai fővárosa turisztikailag, kereskedelmileg és gazdaságilag is a központ. Pár információt, hasznos tudnivalót összegyűjtöttem ebben a bejegyzésben, mely segítség lehet egy máltai utazás és a kirándulások, városnézések megtervezésénél.

Lehet közhelyesen hangzik, de Valletta tényleg az a történelmi város, ahol csak bolyongani kell az utcákon, arra sétálva, amerre a szívünk és kíváncsiságunk vezet, hiszen olyan gyönyörű jellegzetes máltai erkélyes házakba, történelmi épületekbe botlunk így, amelyek együttesen adják a város szépségét, hangulatát, egészét. Alapterülete kicsi, utcahálózata a négyzetrácsos vonalat követi és szárazföldön a városkapun keresztül lehet megközelíteni, így eltévedni szinte lehetetlen. Amennyiben időtök engedi, válasszátok a felfedezésnek ezt a módját.


Ha a konkrét útvonalakat szeretitek, az időben is jól megtervezhető városnézést, akkor legyen kiindulópontotok a városkapu, amelyen kívül rögtön jobbra található a buszvégállomás. A Republic út innen indulva nyílegyenesen kettészeli a várost egészen a St Elmo Erődig érintve olyan nevezetességeket, mint a Nagy Ostrom teret, a Palota téren a Nagymesterek Palotáját, a Casa Rocca Piccola‐t, de a Szent János Társkatedrális oldalát is. A lovagok aubergjeit már érdemes térképen tájékozódva felkeresni, illetve a St Elmo Erődtől a Nagy Kikötő oldalán a várfalak mentén visszatérni a városkapuhoz, és közben útba ejteni az Alsó‐ majd a Felső Barakka kerteket.
Mutatok egy kis segédletet, amelyre azért mi is vetettünk egy pillantást.

Kék Lagúna

Comino Málta és Gozó szigete között félúton fekszik, a szigetek közül a legkisebb, nagy része természetvédelmi terület, gyakorlatilag lakatlan leszámítva a sziget nyugati oldalán működő két szállodát. Mindössze 10 EUR (retúr) összegért mindkét szigetről átjuthatunk a Kék Lagúnába, ahol egy fantasztikus napot tölthetünk el. A két kisebb homokos strand mellett a sziget többi részét hatalmas sziklák uralják, ahol békésen napozhatunk vagy épp csobbanhatunk a hívogató kékségbe.

A Kék Lagúna paradicsombéli strandja, csillogó, türkiz vize mellet csodálatos vízalatti élővilággal büszkélkedhet, ahol színes halak, tengeri barlangok várják a sznorkelezés és a búvárkodás  kedvelőit. Amennyiben meguntuk a halakkal való úszkálást, a szigeten ellátogathatunk egy nagy erődbe, ahonnan fantasztikus kilátással nyugtázhatjuk, hogy igen, a paradicsomban vagyunk. Semmiképp ne hagyjátok ki!

Három város

Vittoriosa, amely Birguként is ismert, és a helyiek leginkább így nevezik, az egyik legrégebbi máltai település szerintem elengedhetetlen úticél, ha meg akarjuk ismerni Málta történelmét, gyökereit. A Három Város legjelentősebb városa, melyre szánjatok időt, mi is itt töltünk egy délutánt, estét, mely sajnos igen rövidnek bizonyult szezonon kívül.

A Három Város néven emlegetett történelmi területet Senglea, Cospicua és Vittoriosa (Birgu) alkotja a Valletta‐tól keletre eső félszigeten, a Nagy Kikötő túloldalán. Területe nem nagy, gyalogosan tényleg minden nevezetessége karnyújtásnyira van, viszont ha kíváncsiak vagyunk, milyen belül az Inkvizítorok Palotája vagy a Tengerészeti Múzeum, illetve a St Angelo Erődbe is szeretnénk bejutni, akkor érdemesebb délelőtt érkezni, és egy egész nappal kalkulálni ezt a látogatást. Mi épp az erőd zárásakor érkeztünk, ezt terveztük kívül‐belül megszemlélni, így maradt egy kiadós városnézés és egy finom vacsora egy helyi kis étteremben.

Blue Grotto, a Kék Barlang

Málta déli részén található a Zurrieq közelében Málta egyik legnépszerűbb látványossága, a Blue Grotto. Délelőtt érdemes ide látogatni, amikor a nap fénye a víz tükröződésében a kék számtalan árnyalatát mutatja nekünk.

Egy szűk kis öbölből, a Wied iz-Zurrieqtől indulnak a színes csónakok egyszerre 8-10 kíváncsi turistával a több részből álló barlangba, mely valósággal geológiai kuriózum. A rövid hajókázás végén egy óriás szikla – melynek tetejéről pazar kilátás nyílik – szinte kitárja roppant kapuját, hogy alatta csordogálhassanak be a kis luzzuk a félhomályos térbe.

Maga a környék is csodaszép a sziklás partokkal, kirándulásra, túrázásra kiválóan alkalmas. Az úton, ami tovább vezet Hagar Qim és Dingli felé fel a hegyre, több pihenőhelyet és parkolót is kialakítottak a kikapcsolódásra, nézelődésre vágyó turistáknak és helyieknek. 

Természetesen ezen az apró kis helyen nagy parkoló, több kávézó, étterem, fagyizó és ajándékbolt várja, hogy az idelátogatók még jobban érezzék magukat.

Dingli sziklák

Dingli Málta déli részén fekszik, Rabattól a tengerpart irányában nagyjából egy 15 perces távolságra. Dingli egy kis falu, mely Málta legmagasabb területén fekszik, 253 méteres magaslaton. A Dingi-sziklák egy meredek, teraszosan művelt szirteket takarnak, melyek mentén sétálva pazar kilátásban gyönyörködhetünk. Filfla szigete, amely a partoktól mindössze 5 kilométerre terül el. Ez a legkisebb sziget, mely 280 m hosszú és 50 m széles, illetve 60 m magas szirtjeihez csak a sziklamászók érhetnek fel. A legmagasabb pontnál találjuk a Magdolna‐kápolnát. A kis kápolna nagyjából a semmi közepén, a meredek sziklaszirten áll magányosan, és egykor – a rajta olvasható tábla szerint – bebocsátást nyert minden törvényen kívüli falai közé.

Marsaxlokk

Ennek az apró, festői halászfalvacskának a neve déli kikötőt jelent. Marsaxlokk Málta délkeleti részén, Żejtun, Marsascala és Birżebbuġa városaihoz közel található. A népszerű turista központ, Marsaxlokk leginkább a mindennapos szabadtéri piacáról híres, ahol a sziget legfinomabb halait készítő éttermekben kóstolhatjuk meg az isteni fogásokat.
Sokan látogatnak még el ide a nyugodt tengerparti séták és a félreeső, szennyezetlen, úszásra alkalmas részek miatt is. A helyiek imádják az éjszakai életet, főleg nyáron, amikor végigsétálhatnak a sétálóutcán fagyizgatva, és csak hagyják, hogy a tenger felől érkező szellő lehűtse őket a nyári melegben. Vasárnaponként sok máltai látogat el Marsaxlokkba a halpiac miatt, hogy a friss, reggeli fogásokból válogassanak.

>