Máltai időjárás decemberben

A Földközi-tenger egyik gyöngyszeme Málta. Szicíliától enyhén délre fekszik, Magyarországtól 1350 kilométer távolságra található sziget, egy varázslatos miniállam. Területe nem sokkal nagyobb, mint Budapest fele, mégis annyi csodát láthatnak az ide látogatók. Klímája leginkább Görögország déli részének az időjárásához hasonlítható. Mediterrán éghajlat jellemzi és a négy évszak nem tér el akkora különbséggel egymástól, mint itthon, és nincsenek túl nagy hőmérséklet ingadozások sem. A téli időszakban sincsen fagy, hiszen 8-10 fok alá nem igazán esik ebben az évszakban sem a hőmérséklet, így kifejezetten enyhének számít a tél Máltán. Nyáron rengeteg napsütéssel pedig 30 fok körülire melegszik fel az időjárás a legnagyobb hőségben. Ilyenkor az Uv sugárzásra fontos odafigyelni, főleg a napközbeni, dél körüli időszakban. Az év túlnyomó részében süt a nap, csodálatosan tiszta kék az ég és nyáron a nagy melegben jól esik az északnyugat irányából érkező kellemes széláramlat. A nyár május végétől általában szeptember végéig tart. A máltai telet az európai időjárás is jelentősen befolyásolja, ehhez még hozzájön az atlanti-óceáni hűvös idő és a szaharai forró levegő váltakozása is. Málta időjárása éppen ezért nagyon szeszélyes is tud lenni. Ezen a szigeten télen sok csapadék esik, de inkább eső formájában, és nagyon ritka esetben hullhat a hó is. A csapadék leginkább a téli időszakban hullik, és kisebb vagy nagyobb esőzések alkalmával tapasztalható. A legcsapadékosabb időszakok a november és február közötti hónapok. A leghidegebb hónap általában a január, de ilyenkor sem csökken a nappali levegő 14-15 fok alá, ha szépen süt a nap. Éjjelente is leginkább megmarad tíz fok körül a hőmérséklet, december végéhez közeledve viszont előfordulhat, hogy ez néhány fokkal csökken, mivel ilyenkor kicsit jobban lehűl a levegő.

Az év utolsó hónapjában kifejezetten jellemzőek a csapadékos napok. December eleje még picit enyhébb, de a vége felé már érezhető, hogy közeleg a január, vagyis a „leghidegebb” hónap minden évben. A nappali és az éjszakai hőmérséklet között épphogy csak néhány fok a különbség, de a napsütés hiánya miatt a hőérzet picit hidegebb lehet. Jórészt a könnyű esőfelhők mögé bújik el a nap, és sűrűn előfordulhat köd is. A hidegebb napokon, amikor Európa felől is kifejezetten hűvös levegő érkezik, és a Szaharában sincs égető forróság, előfordulhat, hogy jégeső hullik Málta területére, sűrű, de gyors zápor formájában. A nappali hőmérséklet ezeknek a messziről érkező hideg és meleg légnyomások hatásainak köszönhetően igen változékony, de 13 és maximum 20 fok közötti értékekről nem mozdul el. A decemberi levegő ellenben nagyon friss és kellemes, lágy, néha hűsebb, de jóleső szellő borzolhatja össze a hajukat egy-egy kirándulás alkalmával. A tenger vize csak a kifejezetten bátraknak ajánlott fürdésre, hiszen 16-18 fokos hőmérsékletű víznél senki se számítson melegebbre ebben az időszakban. Ha süt a nap, kellemesen felmelegítii a hőérzetünket, és előfordulhat, hogy a bátrabbak, akik nem annyira fázósak, még akár csak egy pólóban is tehetnek egy kellemes sétát. A páratartalom ebben az eléggé csapadékos időszakban meghaladhatja a 70-80 %-ot is, amely nem mindig a legkényelmesebb és legkomfortosabb érzést biztosítja, bár a magas páratartalom leginkább a nagy melegben érződik kellemetlennek, az izzadás által. Az esőfelhők miatt létrejövő borús idő ellenére is igen tiszta és friss marad a levegő Máltán. Ez jó hír az év végén is idelátogató turisták számára, hiszen a kilátást és a panorámát ilyenkor is lehet élvezni, mert akár 8-9 kilométeres távolságba is teljesen tisztán el lehet látni. Szélviharoktól csak nagyon ritkán kell tartani, decemberben ez nem annyira jellemző a szigeteken. Inkább kellemesen fújdogáló szellőre lehet számítani, ami maximum 20 kilométeres sebességgel cikázik a szigeten.

Decemberben átlagosan 10 órát van fent a nap, ebből legjobb esetben 6-7 órás szikrázó napsütéssel melegíti az időt, ha nincs túl sok felhő az égen. A leghosszabb nap decemberben mindig a hónap elejére esik, a legrövidebb nap pedig karácsony közelében van. Hasonlóképpen hazánkhoz is, itt, Máltán is arra kell számítani, hogy délután öt óra környékén már lemegy a nap, és ilyenkor a levegő is lehűl pár fokot. Reggel már 7 órakor csodálhatják a varázslatos napfelkeltét és szerencsésebb esetben a felhők nem takarják el a napot, és kiváló kiránduló időt biztosítanak az idelátogatóknak. Sok turista a picit ősziesebb időt szereti a legjobban a városnézésre, vagy éppen egy jó túrára, természetesen akkor, ha nem esik az eső. Málta erre kitűnő lehetőséget biztosít decemberben is, bár arra nincs garancia, hogy nem ered el az eső valamelyik pillanatban, ha felhős az ég.

Ha decemberben ellátogatnak Málta szigetére, bizonyosan nem a tenger meleg vizét szeretnék élvezni és nem a homokos parton szeretnének napozni. Ebben a hónapban szentelhetnek időt Málta kultúrájának a megismerésére. Mindenképpen látogassanak el Mdinába, ahol a Trónok harca néhány epizódját forgatták. Ez igen sok turistát vonz ide. A Rabatban található katakombák is vonzó turistalátványosság, főleg miután szépen felújították őket. Vallettát, a fővárost is érdemes bejárni, és akkor ott van még Marsaxlokk, a kikötőváros, a Hagar Qim szentély, a híres „három város” vagy éppen Gozo szigete. Málta történelme nemcsak egy nyári tengerparti nyaralás alkalmával kínál felejthetetlen élményt, hanem a decemberi őszies időjárásban is kellemes pihenést és történelmi kikapcsolódást nyújt.

Kellemes pihenést és jó szórakozást decemberben is Málta szigetén.