Máltai időjárás júniusban

Máltai időjárás júniusban

A Földközi-tenger közepén, Szicília és Afrika között fekvő Málta kis mérete ellenére változatos kulturális és turisztikai élményt nyújt az odalátogatóknak. Régi templomromok, tekintélyt parancsoló erődök, középkori paloták, szűk utcák, hatalmas katedrálisok és a köréjük fonódó legendák tanúskodnak az ország gazdag múltjáról.  A három lakott szigetből (Málta, Gozo, Comino) és sok kopár sziklából álló kis ország nemcsak műemlékeivel, hanem természeti adottságaival is lenyűgözi az utazókat, a Földközi-tenger térségében keresve sem lehet búvárkodásra alkalmasabb öblöket, lagúnákat találni. 

Málta Éghajlata

Az éghajlat mediterrán, enyhe, esős telekkel és forró, száraz nyarakkal. Az év nagy részében kék ég és ragyogó napsütés jellemzi. A nyár forróságát enyhítik a szinte folyamatosan fújó északnyugati szelek. Ezt időnként a Szahara felől érkező forró és rendkívül párás légáramlat szakítja meg, amely nehézzé teszi az emberi szervezet lehűlését. Ezt a szelet Máltán xlokknak nevezik, de meglehetősen ritkán fordul elő szélsőséges mértékben. A nyár általában szeptember végén ér véget, amikor az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok elérik a szigeteket.

Az évi átlaghőmérséklet 18ºC és nincsenek óriási különbségek, nagyon kiegyensúlyozott. A fagy ismeretlen a szigeten. A szelek viszont annál erősebbek és gyakoriak. Különböző szeleket különböztetünk meg Máltán: hűvösebb északnyugati szél (majjistral), száraz északkeleti (grigal vagy gregale) és a forró, párás délkeleti szél (xlokk vagy sirokkó). A páratartalom állandóan magas, gyakran süllyed 40% alá.

Málta időjárás júniusban

A hőmérsékletek július-augusztusban a legmagasabbak, átlagosan 34 fok nappal, a havi átlag éjjel 24 fok, de nem ritkán éjszaka is alig csökken, pl. júliusi látogatásunk egy hetében soha nem volt 30 fok alatt. A leghidegebb január-februárban van, az átlagos napi hőmérséklet ekkor 10-12 fok körül van. A nálunk vénasszonyok nyarának nevezett szeptember-októberi meleg időszak Máltán Szent Márton nyaraként ismert, és novemberben van. Hivatalosan a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 42 fok, ami nem olyan sok, ha összevetjük Magyarország 41,9 fokos rekordjával. A hivatalosan valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet 1 fok.  Természetesen lokálisan, és nem mérési körülmények között ennél több vagy kevesebb is lehet. A hőmérséklet-érzetet nagyban befolyásolja a páratartalom is, nyáron általában jó néhány fokkal melegebbnek, télen pár fokkal hidegebbnek érezzük a levegőt a valós hőmérsékleténél.
A tenger átlaghőmérséklete február-márciusban a legalacsonyabb, 16 fok, innen emelkedik az augusztusi átlag 27 fokig, de lokálisan előfordulnak 30 fok fölötti hőmérsékletek is.

A meleg érzetet fokozza a Nap beesési szöge is: a júniusi napfordulókor a Nap 77°-os szögben delel (Magyarországon ez átlagosan 66°). Emiatt természetesen a nap közbeni UV sugárzás is magasabb, májustól augusztusig átlagban is a veszélyes 8-as szint fölött van, június-júliusban pedig szinte naponta meghaladhatja a Magyarországon valaha mért legmagasabb értéket (9,4).

Ha júniusra esik a választásunk

Általában, ha nyaralásra gondolunk, akkor mindenkinek a június- július-augusztus hónap ugrik be, ami nem csoda, hiszen ilyenkor a legmelegebb szinte mindenhol a levegő. Elsődleges célunk ilyenkor az, hogy tuti biztos legyen a kitűzött nyaralásunkra a jó idő, ne essen az eső, ne legyen hideg stb.

A nyár forró és száraz. Általában áprilisban kezd melegedni a levegő. Áprilistól augusztusig szinte nincs csapadék. Július és augusztus a legmelegebb nyári hónapok, ekkor a nappali hőmérséklet 30ºC felett van, néha 35ºC fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Nyáron a nappali hőmérsékletet szerencsére elviselhetőbbé teszi a kellemes, tenger felől fújó szellő, különösen a partvidéken. A nyári hónapokból azért éri meg a Júniust választani utazás időpontjaként, mert a július és az augusztus a legmelegebb hónap. Ilyenkor a nagy páratartalom miatt és magas hőmérséklet miatt nagyon kevés időt tartózkodhatunk kint a szabad levegőn vagy akár a napon.

Viszont, ha júniusban utazunk, Máltára szem előtt kell tartanunk az öltözködést. A templomokba tilos túl rövidnadrágban, szoknyában, illetve ujjatlan felsőruházatban bemenni, tehát a legnagyobb meleg ellenére is legyen nálunk hosszabb öltözék. Ez azért fontos, mert Málta ugyan közkedvelt nyaraló hely, ám inkább múzeumok és templomok vannak előtérbe helyezve városnézés gyanánt. A legforróbb nyári hónapokban, átlagban 12 óránál is többet süt a nap, A tenger hőmérséklete 20ºC januárban és 26ºC augusztusban, ami azt is jelenti, hogy szinte egész évben lehet úszni.  Júniustól novemberig a tenger átlaghőmérséklete 21ºC.

Ha szeretjük a történelmet, a szép tájakat és a meleget, Málta egy roppant jó választás nyaralás szempontjából. Sok az érdekesség meg a látni való. Nagyokat lehet kirándulni és fürdeni a tengerben. Ha figyelembe vesszük a cikkben leírtakat, éghajlat szempontjából, és felkészülünk, semmilyen meglepetés nem érhet minket így a nyaralásunk szuper kikapcsolódás lesz.