Máltai munka magyaroknak

Manapság egyre vonzóbbá válik leginkább a fiatalok körében, hogy a nagyobb fizetés és egy magasabb életszínvonal megalapozása, elérése érdekében utaznak külföldre munkát vállalni. Több nagy kedvenc célpontja van a magyaroknak, Ausztriát, Angliát és Írországot ide kell említeni, de Svédországba is egyre többen távoznak a jó munka reményében. Málta is egyre inkább vonzó célpont a külföldön munkát vállalók körében. Mivel európai uniós tagállamról van szó, ezért minden más uniós állampolgár szabadon választhat munkát Máltán. De azért ez nem minden esetben ilyen egyszerű. Kell hozzá egy legalább alapfokon beszélt angol nyelvtudás, de bizonyos munkákhoz még ez sem elég, valamint elegendő mennyiségű alap- vagy indulási tőke, önbizalom, kellő elszántság, kitartás, pontos célok és hit. Természetesen a kapcsolati rendszer sem árt, bár hallani olyan sikersztorikat is, amikor valaki teljesen ismeretlenül vágott neki a nagyvilágnak, és sikereket ért el külföldön. A tapasztalat is elég fontos szempont azon a területen, ahol munkát szeretnének vállalni, de bátraké a szerencse.

Málta fenntartja magának a jogot, hogy korlátozza a szabad munkavállalást, amennyiben a máltai munkaerőpiacon olyan zavaró tendenciákat tapasztalhat, amelyek súlyosan befolyásolhatják az ott élők életkörülményeit, valamint, ha negatívan befolyásolja a foglalkoztatottság szintjét egy adott régióban vagy szakmában. A munkaerőpiacának vizsgálata céljából tehát megtartotta a munkavállalási engedély eljárási rendszerét, de ettől függetlenül a munkavállalási engedélyeket mégis mérlegelés nélkül, automatikusan kiállítják. A munkavállaláshoz Máltán munkavállalási engedélyt kell kérni, ezt a kérelmet a munkáltatónak kell benyújtania az illetékes hatósághoz, amit a hatóságok automatikusan megadnak az uniós állampolgároknak. Ellenben az illegális munkavállalást Máltán nagyon szigorúan büntetik, úgyhogy ezt semmiképpen sem érdemes kockáztatni.

A három hónapot meghaladó tartózkodás esetén már regisztrálni kell a máltai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalnál (Department of Citizenship and Expatriate Affairs), amely öt évig érvényes regisztrációs igazolást állít ki. Amennyiben a munkavállaló viszont csak egy évnél rövidebb ideig dolgozik Máltán, akkor ezt az igazolást csak a munkavállalás időtartamára állítják ki.

Az igényléséhez természetesen szükség van az érvényes úti okmányokra vagy azok teljesen hiteles másolatára, és az igénylési díj befizetésére is. Az új munkavállalási engedély kérelme körülbelül 60 euróba kerül, viszont ennek a meglévő engedélynek a további meghosszabbítása már alkalmanként csak 35 euróba kerül. Ezeket az igényléseket a Munkaügyi Hivatalnak kell benyújtani (Employment and Training Corporation – Il-Korporazzjoni tax-Xogħol u Tahrig).

Amíg a végleges engedély el nem készül, addig annak érdekében, hogy a munkavégzés lehetőség szerint akár azonnal is megkezdődjön, a Munkaügyi Hivatal igazolást állít ki arról, hogy a munkavállalási engedélyt megkérték. Ezzel az engedéllyel már vállalhatnak munkát, és a munkaadó is biztonságban érezheti magát. Egy külföldi állampolgár, jelen esetben egy magyar állampolgár, kizárólag a Máltán szerzett jövedelme után kell adót fizetnie. A munkaidő általában 40 óra egy héten, az állam bizonyos esetekben ezt 48 órában maximalizálja, de természetesen van lehetőség a túlórázásra is, ha valaki több pénzt szeretne keresni. A munkaidőn belül biztosítania kell a munkaadónak a munkavállalók számára a munka alatti pihenését. Fizetést a munkavállalók minden hónap végén kapnak. Máltán a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat a fizetésből vonják le. A külföldi munkavállaló a munka megkezdésekor egy úgynevezett adó kártyát kap. Érdekesség, hogy a munkavállalónak annyi adókártyára van szüksége, amennyi munkahelyen dolgozik. A munkáltató által a fizetésből levont személyi jövedelemadó összege a munkavállaló személyi jövedelemadójának előlegét képezi.

Máltára elsősorban a vendéglátás területére, takarításra vagy az egészségügy területére távoznak a magyarok. Felszolgáló, szakács, mixer, báros vagy akár kisegítő állásokkal kezdenek, de az ápolónő vagy a takarító személyzet is gyakori. Szállást nagyon kevés esetben biztosít a munkaadó a külföldi munkavállalóknak, de segítenek egy normális szállás megtalálásában. Ilyenkor jöhet jókor a már az elején említett kapcsolati rendszer. Ha valamilyen ismerős már kint dolgozik, akkor lényegesen könnyebb, mint a beilleszkedés, mind a szállás, mint a kellő papírok és dolgok intézése. Általában angol nyelvű önéletrajzzal lehet bárhova jelentkezni. Ha valaki nem egymaga vág neki a dolgoknak, akkor munkaközvetítő által közvetítik ki a leendő munkahelyére. Íme egy itthoni hirdetés, amely Máltára invitál dolgozni:

Hosszú távú munkalehetőségek Málta Szigetén:

Elképzelted már magad, hogy egy gyönyörű mediterrán üdülőhelyen, népszerű éjszakai klubban vagy minőségi étteremben dolgozol?  Keresünk angolul jól beszélő, tapasztalattal rendelkező jelentkezőket az alábbi pozíciókra: szakács, felszolgáló, bartender, takarító személyzet. Ha te vagy az ideális jelentkező, akkor legyél: energikus, motivált, pozitív és vevőorientált hozzáállású, legyen érvényes EU útleveled, vállald a rugalmas munkaidő beosztást, amely vagy 5+2 nap vagy 6+1 nap, plusz túlóra, függően az esti munkavégzéstől stb. Jelen szolgáltatás nem jár semmilyen díjfizetési kötelezettséggel a számodra, a munkaszerződések kizárólag a munkáltató és munkavállaló között köttetnek. Amennyiben szeretnéd megpályázni a munkalehetőséget, küldj angol nyelvű fényképes önéletrajzot, és a tárgyban pedig jelöld meg, hogy a Máltai munkákra jelentkezel!

Tehát így is lehet, közvetítő cégen keresztül. A végére hagytam a bérezést, ami szakmától, beosztástól, pozíciótól függően nagyon változó lehet. A kezdő időszakban is kevesebb 4-5 euro az órabér, de ez leginkább a legalja a béreknek, ettől csak magasabb lehet. Egy átlagos keresetet nagyságrendileg 1200-2000 euro közé kell belőni, de ez sok mindentől függhet. Ebből persze mindig le kell számolni a megélhetés költségeit is. Egy kalandot mindenképpen megér egy ilyen csodálatos helyen dolgozni, mint Málta varázslatos szigetei. Természetesen mindenki saját maga dönti el, hogy mennyit mer kockáztatni.

Ahogy már mondtam, bátraké a szerencse.

Jó utat, jó munkát és sok sikert kívánok.