Máltai nyaralás – milyen utasbiztosítást kössek?

Málta az Európai Unió része, így akit Máltán baleset ér, ugyanúgy ingyenes ellátást kaphat a kórházban, mint a helyi lakosok. Ám egy máltai nyaralás biztosítása azért nem merülhet ki annyiban, hogy az életmentő beavatkozásokról gondoskodunk. Jó tanács: ne hagyjuk ki az utasbiztosítást máltai utazásunk során sem. 

Európai Egészségbiztosítási Kártya

A nyaralás fontos kelléke az Európai Egészségbiztosítási Kártya, bár ez nem jelent megoldást minden felmerülő problémára. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya annak igazolása, hogy az EU valamelyik tagországában rendelkezünk érvényes társadalombiztosítással. Így, ha valahol sürgős orvosi ellátásra szorulunk, akkor ennek az igazolásnak a felmutatásával ugyanolyan ellátást kaphatunk, mint amilyent a társadalombiztosító nyújt a helyi lakosoknak. Ha az országban fizetni kell a gyógyszerért, az orvosi ellátásért, akkor az európai kártyával is fizetnünk kell ezekért a szolgáltatásokért. 

Fontos arra ügyelni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak a helyi társadalombiztosítóval szerződésben álló egészségügyi intézményekben érvényes. Így, ha kórházi ápolásra szorulunk, akkor előre tisztázni kell, hogy milyen intézményt keresünk fel, vagy a mentők hova szállítanak be. Ha egy magánkórházban kötünk ki, akkor EU kártya ide vagy oda, ki kell fizetni az ellátást. 

Mire való és mire nem jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ugyanarra való, mint az itthoni egészségbiztosítás: ingyen biztosítja a tb alapon igénybe vehető orvosi ellátást. Fizetni kell itthon is a gyógyszerért és vannak pénzért igénybe vehető orvosi szolgáltatások is. ugyanez érvényes más országokra is. Máltán is fizetni kell a gyógyszerekért, kivéve azokért, melyeket a kórházi kezelés során írnak fel és a kórházból távozás után, 3 napon belül váltunk ki. Fizetni kell a fogászati ellátásokért, kivéve a sürgősségi beavatkozásokat. Ha egy baleset során eltörik valakinek a foga, akkor a törött fog eltávolítását fedezheti az uniós tb, a pótlását már nem. 

A legfontosabb különbség az Európai Egészségbiztosítási Kártya és egy utasbiztosítás között, hogy a kártya terhére nem kaphatunk semmilyen kártérítést, bármi is történjék velünk az út során. Nem térítik meg a költségeinket és az orvosi ellátás is csak a sürgősségi beavatkozásokra terjed ki. Egy betegség, külföldi személyi sérüléses baleset akkor is rengeteg költséggel jár, ha az út során rendelkezünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával. 

Máltai nyaralás biztosítása utasbiztosítással 

Máltai nyaralásod előkészítése során ne feledkezz meg a megfelelő utasbiztosításról. Hogy ez miért jobb, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya beszerzése? Csak néhány érv az utazási biztosítás mellett:

  • a sürgősségi orvosi ellátáson túl is fedezi az indokolt orvosi költségeket, akár magánintézményben is
  • fedezi a kezelés egyéb költségeit: orvosi segédeszközöket, gyógyszereket
  • megtéríti az utazási költségeket: például fekvő beteg hazaszállítását, esetleg családtagok utaztatását
  • megtéríti a nem orvosi jellegű költségeket: elvesztett, ellopott iratok pótlásának költségét, elvesztett poggyász költségeit stb.

Mennyibe kerül az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás díját a külföldiön töltött napokra kell fizetni, a tarifája szolgáltatástól függően napi pár száz forinttól indul. Egy egyhetes, repülőgépes máltai út megfelelő biztosítása alig 5 ezer forint, ami töredéke annak, amennyibe baj esetén az elveszett holmik és iratok pótlása kerülhet. Az utazási biztosítások online is megköthetők, érdemes hozzá ezt az utasbiztosítás kalkulátort használni.

Utasbiztosítás szempontjai

Utasbiztosítást lehetőleg ne úgy kössünk, hogy kiválasztjuk az elkérhető legolcsóbb módozatot. Hogy a máltai utazás valóban gondtalan legyen, alaposan nézzük át, hogy mire terjed ki a kiválasztott utasbiztosítás! A megfelelő utasbiztosítás kalkulátor ebben segít, hiszen eleve a kiválasztott célnak és közlekedési módnak megfelelően tárja elénk az elérhető ajánlatokat. 

Egyes biztosítók kizárják a krónikus betegségek okozta károk megtérítését. Ez nem azt jelenti, hogy egy krónikus betegségben szenvedő utazó ne köthetne biztosítást. De ha a biztosítási esemény összefüggésbe hozható a meglévő betegséggel, akkor a biztosító nem fogja megtéríteni a kárt. Ha például egy cukorbeteg rosszul lesz és emiatt szenved balesetet, akkor a meglévő cukorbetegsége miatt a biztosító megtagadhatja a baleset miatti kártérítést. Érdemes ezért olyan biztosítót keresni, amelyik nem alkalmaz ilyen kizárásokat. 

Arra is ügyeljünk, hogy amivel az út során foglalkozni akarunk, az biztosan legyen benne az utasbiztosítás szolgáltatásai között. Több biztosítás is kizárja az extrémsportokat, s még egy ártatlannak tűnő jetskizés, síelés, hegymászás vagy búvárkodás is extrém sportnak minősül! Ezekre lehet kiegészítő biztosítást is kötni, természetesen némi felárért cserébe. Síbalesetre a legtöbb utasbiztosítás nem terjed ki, ahhoz külön kiegészítő biztosítást kell kötni!

Mi számít extrém sportnak?

A biztosítók többsége minden olyan hivatásos vagy amatőr sporttevékenységet extrém sportnak minősít, melyhez különleges körülmények, vagy valamilyen különleges felszerelés, sportruházat szükséges, vagy ami nem a hivatalosan kijelölt sportpályán zajlik. E meghatározás szerint bizony extrém sportot űz az is, aki részt vesz turisták által is nagyon kedvelt tevékenységekben: siklóernyőzés, bungee jamping, ejtőernyőzés, jetskizés, hegyikerékpározás, sárkányrepülőzés, búvárkodás stb. nem csak a verseny vagy edzés számít extrém sportnak, hanem a turistaként végzett tevékenységek is. Ez a szigorúság nagyon sok sérülést zár ki a biztosítási események közül, vagy csak külön díj, kiegészítő biztosítás esetén teszi lehetővé a kártérítést.