Máltai utak specialistája

  Málta egy csodálatos hely, csodálatos képződményekkel és csodálatos emlékekkel. Mindenkinek érdemes legalább egyszer meglátogatni a szigetet, hiszen fantasztikus élményt nyújt.

Vannak azonban emberek akik, kifejezetten ezekre az utakra specializálódtak, így kívülről tudják, hogy érdemes ide látogatni, hol érdemes szállást keresni, enni, inni, szórakozni. Nézzük, mit mondanak ők.

Málta egy csodálatos szigetország.

Elég régóta mondható népszerű nyaralóhelynek a magyarok körében is, aminek oka nem más, mint, hogy a jó idő garantált, a rengeteg látnivaló és a programlehetőség vonzó lehet bárki számára és persze sok fiatal érkezik ide nyelvtanulás céljából is.

Budapestről az Air Malta közvetlen járatával lehet a legegyszerűbben eljutni a szigetre mindössze körülbelül hatvanezer forintért.

Málta fővárosa, Valetta, elképesztően érdekes úti cél lehet, ugyanis egy erődrendszerrel körbevett félszigeten fekszik és az UNESCO világörökség részét képezi. Ez már önmagában is elég arra, hogy az embert kíváncsivá tegye. Elképesztő látványt nyújt a városkapu, a Szent Jakab és Szent Elmoerőd, a Szent János bástya, és természetesen nem utolsó sorban a Szent János Társkatedrális, amely egyébként a sziget egyik legnagyobb reneszánsz katedrálisa, egyben pedig a vallási és kulturális élet központja, díszes barokk berendezéssel és Caravaggio festményekkel. Érdemes azonban még a Auberge de Castille palotát is legalább kívülről megszemlélni, bejutni viszont sajnos nem lehet, ugyanis ez a páratlan épület ma a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionál. Semmiképp se hagyjuk ki a Felső Barcca Kerteket, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a szigetre.

Az éjszakai élet kedvelőinek tökéletes helyszín lehet a sziget, ugyanis méltán híres az éjszakai életéről. A legnépszerűbb helyek Paceville városában találhatóak, ami, ha közelről nézzük, leginkább egy óriási tini diszkóhoz hasonlít. Elképesztő, ahogy itt egymást érik a szórakozóhelyek, és a leggyakoribb életkor körülbelül a tizenhét körül mozog. Aki szereti, az ilyen féle helyeket az garantáltan jól fogja itt érezni magát, aki pedig kevésbe, annak sem kell lemondani a partyról, mert létezik olyan hely is, ahol a kicsit idősebb korosztálynak kínálnak szórakozási lehetőséget. A legjobb koktélok St. Julians-ben a Juuls bárban vannak, a Beduin bárban havonta rendeznek beach partikat, és a Club 22 is kitűnő programnak kínálkozik. Elképesztő emlékeket szerezhetünk a szigeten éjszaka is, hiszen elképzelni sem tudjuk, micsoda pezsgés veszi körbe a helyet. Semmiképp sem érdemes kihagyni az utazásból. 

Málta egyetlen nemzetközi repülőtere a luqai Malta International Airport, de kisebb repülőtereket találhatunk még Gozón (Mgarr és Xewkija) is, amelyek helikoptereket fogadnak.

Helyközi hidroplánjáratok üzemelnek Valletta és a gozói Mgarr között. Vallettától 5 kilométerre délnyugatra fekvő máltai nemzetközi repülőtér, az Arjuport Internazzjonali ta` Malta (MLA) érdekessége, hogy egy korábbi angol katonai légi támaszpont helyén épült. A légikikötő a máltai nemzeti légitársaság, az Air Malta első számú központi reptere, de fontos bázisa a Ryanair-nek is. A repülőtér szinte kizárólag európai városokból érkező, vagy oda tartó járatokat szolgál ki, egy-két egyéb járat, például Dubai, Jereván, Moszkva kivételével. Budapest és Málta között hetente hét közvetlen járat közlekedik, melyet az Air Malta és a Wizz Air üzemeltet, de csatlakozással a Lufthansa, az Aegean és az Alitalia gépeire is foglalhatunk repülőjegyet.

A repülőjegyek ára nagymértékben függ természetesen a foglalás dátumától, hiszen minél előbb lehetővé tesszük ezt, általában annál olcsóbban juthatunk el a szigetre. Számítsunk arra, hogy főszezonban lehet a legdrágább az ideutazás, mint ahogy bármely másik úti cél esetében is. Ez átlagosan olyan júniustól szeptember közepéig tart. Szempont lehet az is, hogy milyen nap lesz az indulás, mert sok légitársaságnál például a kedd vagy szerda a legolcsóbb.  Ahogy az előbb említettem, külön transzferre nem igazán van szükség, de természetesen, aki jobban érzi magát, ha az is fix időpontban várja, viszonylag olcsón lehet ilyen féle szolgáltatást is kérni. 

Nem kevés hollywood‐i film forgatási helyszínéül választották már eddig is Máltát. Többek közt a Trójában vagy a Trónok harcában is feltűnik vagy az 1980‐ban forgatott Popeye film is itt készült, melynek díszletei ma megszemlélhetőek a Popeye Village‐ben, ami jelenleg szórakoztató parkként várja a vendégeket.

Málta városainak különös díszei a beépített erkélyek. Állítólag ezeket azért építették, hogy az asszonyok nézelődhessenek, szemlélhessék az utca forgalmát, mivel egyedül nem mehettek ki a házból csak férjeik társaságában.

A sok pozitívum mellett, Málta rengeteg nagyon jó apartmannal rendelkezik, amik tényleg igényesek, kedvesek a fogadók, és ez mellett, ami nem utolsó szempont, hogy sokkal olcsóbbak, mint Európa más területein. Rendkívül kedvező áron kilehet fogni, főleg, ha ez ember nem pont a főszezonra tervez. Körülbelül ötven ezer forint per hét áron már látogatható a gyönyörű és elképesztően csodálatos sziget.