Málta egy mediterrán szigetország, de a gasztronómiája igen változatos. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a történelmi múltjában résztvevő hódító nemzetek mind itt hagyták „ízvilágukat” a kulináris élvezetekkel átitatva. Legyen szó akár olasz, francia, régebbi néven mondva brit konyháról, az észak-afrikai, a spanyol vagy éppen a görög ízek kavalkádjáról, mind megtalálható ezen a kis szigeten. Akik idelátogatnak, bizonyosan megtalálják a számukra leginkább közkedvelt ízeket, és minden bizonnyal, új kulináris kalandokban vehetnek részt.
Nem mindenhol rajonganak a különleges ételekért, ízekért, de Málta kivétel ez alól. Itt, a szigeten meghatározó szerepe van a gasztronómiának. Mint egy a tengerét körülölelő országban annyi lehetőséget kínál az éghajlat, valamint a friss tengervíz. A mediterrán térség méltán híres egészséges és ízletes konyhájáról. A máltai szigetek történelme mesél arról, hogy kikötőiben hatalmas mennyiségben fordultak meg egzotikus finomságok az illatos keleti fűszerektől az érlelt húsokon és sajtokon keresztül a finom borokig. A máltai konyhára rendkívüli módon hatottak az évszázadok során bekövetkezett folyamatos hódítások, amely által kialakult a máltai konyhaművészet. A máltaiak, mint valódi gourmet-k élvezik nap, mint nap a friss és zamatos ízvilágot, amely körbe öleli az egész szigetet.
Nézzük meg mit érdemes enni, ha ellátogatnak erre a csodálatos szigetre. Természetesen a tengerből kifogott friss halak és a tenger gyümölcsei számtalan lehetőséget kínálnak. Bármilyen halat ehetnek, például a „mahi mahi” fehér húsa nagyon ízletes egy kis citrommal, vagy a „dorado”, amelyet általában egyben sütnek meg és úgy szervírozzák, de a „lampuki” is abszolút kedvencnek számít. Ezeket a halakat készíthetik liszttel és tojással, vagy hagyományosan „al cartocchio”, vagyis fóliába csomagolva, saját levében is megsütve. Mindig friss és zamatos élmény a tengerhez közel egy jól elkészített tengeri hal elfogyasztása. Ha már halakról beszélek, akkor az „aljotta” egy citromos, fűszeres halleves, amely egy könnyű, friss és ízletes élményt kínál. Nagyon karakteressé teszik a benne főtt citrusfélék, a fűszerek, a fokhagyma és természetesen a napi friss halak összhangja. Előfordulhat, hogy a friss halak mellett friss tenger gyümölcseit is feltálalnak ebben a helyi specialitásban.
Levesek közül kötelező megkóstolni még a Minestra-t, amely egy sűrű zöldségleves répából, karfiolból, sütőtökből, zellerszárból, rizzsel tálalva. Az özvegyek levese szintén egy friss, szezonális zöldségekből készített leves, tojással és sajttal.
A nyúlpörkölt, vagyis a Stuffat Tal-Fenek, Málta nemzeti étele, hasonló, mint hazánkban a gulyásleves. A nyulat nagyon lassan főzik, legalább két órán keresztül, hogy minél omlósabb legyen a húsa. A pörkölt Máltán is egy nagyon gazdag és sűrű ragu vagy szósz, aminek az alapját a friss paradicsom, a hagyma, a fokhagyma és természetesen rengeteg zöldség, legtöbbször répa, illetve burgonya adja. Általában spagettivel fogyasztják, egy jó pohár vörösborral. Ez a fogás szinte minden máltai étterem étlapján megtalálható, így kár lenne lefelejteni a kostolási listáról. Aki nem szereti a nyulat, de húsevő, neki a „Bragoli” néven ismert specialitást ajánlom, amely különböző fűszerekkel töltött, lassú tűzön puhára sütött borjúhús. Ezt az ételt általában töltött cukkínivel, „bringiel” -lel, vagyis padlizsánnal, és paradicsommal, illetve édesköménnyel ízesített steak burgonyával szolgálják fel, de választhatnak hozzá libazsírban kisütött burgonyát is. Mindkettővel kitűnő választás.
Akik szeretik a sajtot, jó helyen járnak Máltán. A „gbejnet” -et, ami juh- vagy kecsketejből készül sóval és oltóenzimmel. Általában három formában készítik, friss, szárított vagy érlelt sajtként, de ezen kívül borsos-fűszeresen is kapható. Legtöbbször előételként eszik, de rántva is kifejezetten jóízűen fogyasztható. Egy hamisítatlan és hagyományos helyi recept szerint a máltai kenyér belsejét kivágják, majd a kenyérbelet paradicsommal, gbejniettel, olajbogyóval, kapribogyóval, hagymával és babbal összekeverve visszatöltik a kenyérbe. Ez egy olyan élmény, amelyet kár kihagyni. Előfordulhat, hogy ilyen sajtot töltenek a házi készítésű tésztába, vagy leveles tésztába töltve pitaként is pikáns ízvilágot adhat.
Máltán nagyon szeretik a ricottát. Ezt itthon, leginkább „olasz túró” elnevezéssel ismerhetik. Máltán kifejezetten sós és rendkívül intenzív íze van. A ricottás pite azoknak ajánlott, akik szerelmesei a sós ízvilágnak. A „pastizzi” egy pikáns, laktató sajtos tészta. A formája az itthoni szerelmeslevélkékre emlékeztet, de a tésztája sós, és túróval vagy a szigeten termő, különlegesen nagy szemű, zöld, főtt babbal töltik meg. Úton-útfélen melegen kínálják. Legjobb, ha forrón fogyasztják, így különösen aromás. Létezik ricottás, spenótos, törött borsós, húsos és tonhalas változata is. Akik jártak Olaszországban, tudják, hogy egy igazi élmény egy ilyen frissen sütött, forrón, helyben készített tésztát az utcán vagy egy padon elfogyasztani. A „Timpana” egy húsos makarónival töltött lepény, sajttal és tojással. Tésztaétel, fűszeres húsos szósszal, amit a sütőben pirítanak meg. Egyszóval egy sült makaróni. Olyasmi, mint egy felfújt makaróniból, darált húsból, csirkemájból és szalonnából, leveles tésztával és parmezánnal borítva. Ízlés szerint kérhető bele töltelék. Hihetetlen változatos és zamatos ízvilágú különlegesség. Ne felejtsék el felvenni a listára.
Ha olyan ételeket szeretnének megízlelni, amelyeket a máltaiak nagyon szeretnek, akkor a „frejjeg” mindenképpen legyen a listájukon. Ez egyfajta lepény vagy még inkább omlett, amelynek összetevői a tojás mellett ízléstől függően igen változatosak lehetnek. Lehet karfiol, cukkini, hús és hal, de akár sózott marhahús is megadhatja az ízek kavalkádját. Az úgynevezett rakott padlizsán minden tradicionális máltai vendéglő étlapján ott van. A padlizsánokat félbevágják, és mindkét felét mindenféle hozzávalóval megtöltik. A darált hús, az olíva, a karamellizált hagyma, a fokhagyma, a padlizsánpép, a crouton és a paradicsom olyan összhangot teremt a parmezán sajttal a tetején, amely a grill alatt teljesen egybeolvad. Hogyan is lehetne ezt kihagyni…
Desszertek közül az „Imqaret” egy gyémánt formájú, olajban sült máltai édes vallomás, amelyet kis bárokban, vásárokon vagy a piacon is megtalálhatnak, de az éttermek választékából sem maradhat ki. A süteményt datolyával töltik, és forró olajban sütik ki, miután még egy kis porcukorba is meghempergetik. Sok helyen még melegen, fagylalt mellé is szervírozzák. Frissen forró, úgy az igazi. A „Kannoli”, ami eredetileg egy szicíliai édesség, de nagyon elterjedt Máltán. Ellenállhatatlan kisértést jelent a megkóstolása. Ropogós, édes henger édes ricotta krémmel töltve. Sima, csokoládés, kókuszos, mogyorós vagy akár kandírozott gyümölcs ízesítéssel is kapható.
Minden országnak megvan a saját snackje, és ebben Málta sem kivétel. A „Galletti”, egy vékony, kemény, törékeny ropogtatni valót főként mártogatósok vagy krémek mellé adják előételként, de néha még akár helyett is kérhetik. Önmagában nem olyan markáns, nem túl jellegzetes íze, de mártogatósok mellé kifejezetten finom és már ízesített változatokban is kaphatók.
Csak egy kis kitérő egy sör erejéig. A „Cisk” egy hagyományos máltai lager típusú, édeskés sör. Hidegen jól esik a finomságok mellé egy kóstolás erejéig.
Akik Máltán járnak, nem kerülhetik el a helyi specialitásokat és a máltai tradicionális ételkülönlegességeket, de ezek nélkül sem nagyon tudnak mellélőni az ételekkel. Bátran kóstoljanak, mert olyan változatos ízvilág tárul önök elé, amelyet kevés ország gasztronómiájában tapasztalhatnak meg.
Jó pihenést és mellé jó étvágyat kívánok.