Repülővel utazol Máltára?

Bizony, a máltai repülőjegy sem tartalmazza az utasbiztosítást!

Repülős utaknál célszerű olyan biztosítást kötni, melyben a poggyász elveszése, megsemmisülése, vagy akár a poggyászkésés is biztosítási esemény. Ilyen utasbiztosítás esetén már néhány órányi poggyászkésés esetén is megtéríti a biztosító a meghatározott összeget.

Például 4 órás késés esetén 30 ezer forint összegig vásárolhat a biztosított ruházatot, tisztálkodószert a biztosító költségére. Csak számla kell a vásárlásokról és fel kell hívni a szerződésben megadott assistance telefonszámot. Érdemes itt körülnézni: utasbiztosítás kötés repülős utakra .

Ha a máltai szállásról tűnik el a poggyász

Málta alapvetően biztonságos hely, olyannyira, hogy sokan el is feledkeznek az ajtók-ablakok zárva tartásáról. Ne feledkezzünk meg itt sem az alapvető biztonsági intézkedésekről: ha elhagyjuk a szobát, zárjuk be az ajtókat, ablakokat, ne adjunk esélyt a besurranó tolvajoknak! 

Szállodai lopások, tolvajlások Máltán is előfordulhatnak. Az utasbiztosítás megtéríti a lezárt szobából ellopott holmik árát. Ehhez rendőrségi feljelentés, a lopott holmikról tételes rendőrségi jegyzőkönyv kell. És ne feledjük: nem sok esélyünk van a kár megtérítésére, ha a jegyzőkönyv szerint is felelősek vagyunk a lopásért akár egy nyitva hagyott ajtóval.

Ha az autóból lopják el a holminkat

Máltán kevés az autófeltörés, s lehetőség ne is keltsük fel a tolvajok érdeklődését a kocsiban hagyott értéktárgyakkal. Az autó nem értéktároló! Az autós közlekedésre kötött utazási biztosítás az autó csomagtartó és tetőbox feltörése esetén szintén fizet, de csak akkor, ha van tételes rendőrségi jegyzőkönyv is. Egyes biztosítók csak nappali eseményekre fizetnek, az Allianz például akkor, ha a lopás 06-22:00 között következett be. Aki éjszakéra az autóban hagyja értéktárgyait, saját felelősségére teszi!

Autóbérlés Máltán

Málta tipikusan repülőgépes utazási célpont, de nem lehetetlen autóval sem megközelíteni a szigetet. Szicíliából indulnak autószállító kompok, melyekkel kényelmesen elérhető. Könnyen lehet autót bérelni is, bár azért az autózásnak vannak Máltán buktatói.  

A legfontosabb, amire figyeljünk: Máltán bal oldali közlekedés érvényes! Csak az üljön autóba, aki ebben gyakorlott, hogy elkerüljük a tapasztalatlanságból eredő baleseteket. 

Az autós közlekedés igen nagy figyelmet igényel. Málta kicsi és zsúfolt. A városok egymás hegyén-hátán épültek, hiszen kevés a tér. Autóból viszont sok van, ez állandó dugókat és közép-európai szemmel elég kaotikus közlekedést hoz magával. Nehéz a parkolás is a zsúfoltság miatt.

Autóbérlés esetén a hazai jogosítvány érvényes, a sofőr jogsija nem lehet 5 évesnél fiatalabb. Az autóért kauciót kell letenni, a legolcsóbb bérleti díj pedig napi 10-12 ezer forint környékén érhető el. Az autóbérlés nem egyszerű, főleg, ha valami probléma adódik: a szerződések néha elég zavarosak, baleset esetén az ügyintézés is kaotikus. Az autóval okozott károkat a biztosító megtéríti ugyan a kötelező biztosítás terhére, a saját sérülések, kisebb koccanások költségét viszont önrészként a kaucióból vonja le az autókölcsönző. Sok a kisebb-nagyobb koccanás, ezért a bérelt autót mindig alaposan át kell nézni, akár le is fotózni átvételkor a meglévő, ki nem javított sérülések miatt. Nehogy a gyanútlan magyar turistával akarják kifizettetni a korábban szerzett sérüléseket!

Egy gondosan kiválasztott, alapos fedezetet nyújtó utasbiztosítás Máltára az autóbérlés során szerzett károkra is fedezetet tud nyújtani. A biztosító akár a jogi eljárás költségeit is megtérítheti, ha közlekedés baleset okozása miatt eljárás indul a bérautó vezetője ellen. Sok költség lehet ilyen esetben is, például óvadék, ügyvédi képviselet díja egy szabálysértési vagy büntetőeljárás során. Érdemes éppen ezért indulás előtt mindig alaposan átolvasni a kiválasztott utasbiztosítás feltételeit, hogy tudjuk, milyen védelemben részesülhetünk, ha bajba kerülünk máltai utazásunk során.