Sliema, látnivalók

Málta nem éppen a modern stílusú városairól, vagy a puccos, parádés homokos strandjairól híres. Na nem mondom, azért akad egy- két homokos partszakasz, vannak helyek, ahol találkozhatunk a mai stílusnak megfelelő épületekkel, éttermekkel, de valójában Málta inkább megmaradt a 16- 17. századbeli hangulatban, városai az ebben a korban épült műemlékeiben, templomaiban, lakóházaiban az akkori barokk stílust és az azzal járó hangulatot a mai napig őrzi. Akik ide látogatnak, túlnyomó részt a szigetország nyugodtságát, történelmét és kultúráját kívánják felfedezni. Persze akadnak kivételek és ha az egész szigetet nézve ezt a néhány várost kiemeljük, akkor messzemenően eltérnek a máltai korabeli hangulattól.

Ilyen pl. Sliema, mely eredetileg egy aprócska halászfalu volt. Neve máltaiul Tas- Sliema, melynek jelentése „béke“. Akkoriban még ezt a jelentését hűen tükrözte a település hangulata. A tehetősebb valettaiak ide építették előkelő nyaralóikat és ide jártak pihenni.

A 19- 20. században britt lakosok otthonává vált. Ide jöttek lakni azok, akik közel akartak lenni a kereskedelmi központhoz, de mégis egy nyugodt városban szerettek volna élni. A főváros, Valetta csupán 10 percnyire van innen hajóval. Sliema az elmúlt 50 évben hatalmas kereskedelmi fejlődésen ment keresztül. A régi házakat felváltották a modernebb épületek és hatalmas apartmanok, modern irodák épültek a városban. Ma már a régi békés hangulatnak szinte nyoma sincs. Valóságos nyüzsgő, rohanó várossá alakult az évek során, sőt a pár fős lakosság helyett mára már közel 17000 főt számlálnak a városban.

Sliemában több utca nevét britt kormányzókról, vagy helyekről nevezték el, pl. Norfolk Street, Milner Street, Fort Cabridge, Windsor Terrace, Graham Sreet.

Ma Málta egyik legmodernebb városa Sliema lett. Az éttermek, a kávéházak és a vásárlási élet idegenforgalmi központja. Rengeteg nemzetiségi éttermet találunk itt, pl. francia, olasz, japán, amerikai, német, török, stb. A kávéházak közül a Giorgio’s kávézó az, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni, ugyanis itt kapni Málta legfinomabb kávéját, mellé pedig kihagyhatatlan a szintén itt kapható a pastizzi, egy helyi finomság, ami túróval töltött leveles tészta. A városban nagyon sok üzletközpont található, így itt sokkal nagyobb a vásárlási lehetőség, mint máshol. Sliemában keveredik a nagyvárosi nyüzsgés, a finom ételek, a szórakozás, a brit hangulat és a nyugodt életstílus. Fiatalok kedvelt nyaralóhelyévé vált a város a változatos hotelei, a vásárlási lehetőségei, a bárok, a bulik és a pubok miatt. A városban éjszaka sem szűnik meg a nyüzsgés, akkor is számos szórakozó és bulizó lehetőség van.

A tengerpart melletti sétányon éjszaka és nappal is nagy az élet. Ez a sétány a turisták és a helybeliek egyaránt kedvelt helyszíne. A város egyik oldalán Ta‘ Xbiex és Gzira városáig, észak felé pedig St. Julian’s-ig terjed. A helyiek többségének sportolási lehetőséget jelent, mások kikapcsolódás céljából járnak ide, a nyaralókat pedig a kilátás vonzza ide,  mely a szemben levő Valettára és a tengerre nyílik, ami egyébként is szép, de főleg naplementekor a látvány magáért beszél.

A városban rengeteg hotel és étterem épült. Az ország néhány legdrágább házát is itt találhatjuk. Érdekesen keverednek a városban a régi és az új dolgok. A kikötőkben ugyanúgy megtalálhatók a luxus jachtok, mint az egyszerű, tarka, kis fa halászbárkák. A igazi nagyvárosi csillogás egyszerre található meg a csendes, hangulatos kis utcákkal. Sokan jönnek ide vásárolni, bulizni, enni. Itt lehet megkóstolni Málta legfinomabb pizzáját. Az utcákon mindig több autó jelenik meg, ez végett a város egyre jobban veszít a barátságos karakteréből, de azért néhány építmény, templom még mindíg őrzi ennek a helynek a régi, nyugodt hangulatát, mint pl. a Tenger Csillaga- plébániatemplom, amely még 1855- ben épült. A régi időkre emlékeztet az 1792- ben épült Tigné- erőd, melynek nagy része a 21. század elejére elpusztult, viszont a felújítása már elkezdődött. A Függetlenség park is egy nagyon szép helyszín, ahol nyugodt környezetben, szép látvánnyal körülvéve lehet pihenni a fák árnyékában.

Sliemának nincs homokos strandja, viszont a tenger több vízisportra is ad lehetőséget, lehet búvárkodni is és persze családosok számára kihagyhatatlan program a Mediterrano Marine Park. Ez Málta egyetlen tengeri parkja. Állandó programokkal várja az idelátogatókat, melyek minden nap megtekinthetők, ez a delfin bemutató, az oroszlánfóka bemutatók és a papagáj bemutatók. Nagyon népszerű a delfinekkel való úszás. A parknak saját madárgyűjteménye is van, melynek nagy része arapapagájokból és venezuelai amazonokból áll. A madarakon kívül még teknősök, békák, pókok és skorpiók is megtekinthetőek.

Tehát Sliema egy valóban érdekes város, ahol az idelátogatók igazán változatos hangulatú utcákban találhatják magukat. Véleményem szerint Sliema még mindig hűen tükrözi a nevének jelentését, a békét, hiszen érződik, hogy a régi kor nyugodtsága és a modern kori nyüzsgés békésen megférnek egymás mellett.