Szilveszter Máltán

A szilveszter éjszaka nem szól másról, mint az önfeledt szórakozásról, az éve búcsúztatásáról és az új lehetőségek érkezéséről.

Manapság nincs az az ember, aki nem ünnepelné a szilvesztert és nem bulizna barátaival vagy éppen családjával. Ez az ünnep szinte kiskorunk óta belénk égett, hogy ha jön az új év, jön a szórakozás. Kiskorunkban imádtuk a csodálatos tűzijátékok fényét, a boldog embereket az utcán, a hangos duda szókat, a nagyi lencsefőzelékét és a gyerekpezsgő finom édes ízét.

Ám azonban ahogy felnőtté váltunk, a szórakozási szokásaink megváltoztak. Most már a mi házunkban tartjuk a szilveszteri bulit, igazi pezsgővel, azokkal az emberekkel, akiket a legjobban szeretünk. Vannak, akik házi bulit rendeznek, mások a szórakozóhelyeket látogatják este, hogy így örvendezzenek az új év eljövetele miatt.

Sok emberben viszont az évek múltával kicsit elhalványul a szórakozásra vágyó hajlama, ugyanis sokan gondolják úgy, a szilveszter egy olyan ünnep, amit kötelező megtartani, kötelező bulizni ezen az éjszakán, ezáltal roppant egyhangúvá válik az egész. Ezeknek az embereknek egy kis felfrissülésre van szükségük, valami újra, ami teljesen más fényben festi le a szilveszter estét.

Szilveszter más országban

Sokan döntenek amellett, hogy nem itthon akarják eltölteni a szilveszter estéjüket, hanem elutaznak valahová a párjukkal, vagy esetleg a családjukkal. Ilyenkor jó érzés más kultúrákba belecsöppenni, más nemzetiségek szokásait megfigyelni és velük együtt örülni annak, amit éppen mindenki ünnepel a Földön.

Egyre többen utaznak külföldre az ünnepek alatt és szilveszterkor. Az utazási irodák pedig számos lehetőséget kínálnak erre az időszakra. Vannak, akiket a metropoliszok szilveszteri kavalkádja vonz, mások tengerparti nyaralásra vagy városnéző körutakra vágynak. Az ünnepek alatti utazások azonban általában nagyon drágák, hiszen a legtöbbek ilyenkor töltik szabadságukat. Emellett a jó minőségű, megfizethető szállások is hamar betelnek, éppen ezért érdemes minél előbb lefoglalni az utazást. Ha időben körülnézünk, akkor kedvező ajánlatokat is elcsíphetünk.

A szervezett utaknak sok előnye van, például már önmagában az, hogy nem kell drága időnket pazarolni a programok megtervezésére és a szállás megtalálására. Ezek az utak sok és változatos programlehetőséget kínálnak, így az időnket maximálisan ki tudjuk így használni. Emellett jó ismerkedési lehetőség a csoportos utazás.

Az ár legtöbbször tartalmazza szállást – ha van – a kirándulás költségeit és az idegenevezetést is. Érdemes azonban odafigyelni a leírásra, gyakran bizonyos szolgáltatások „fakultatívak”, ami azt jelenti, külön kell érte fizetni. Az utazások nagy része 4-5 éjszakára szól.

Sokan hátrahagyva a város nyüzsgését és zaját – melegebb éghajlatokat keresve – a tengerparti kikapcsolódást választják. Akár pár óra repülő út, és a mesés Máltán, Cipruson vagy a portugál tengerparton találhatjuk magunkat – ezeken a helyeken gyakorlatilag télen is nyár van.

Málta télen

Máltán januárban 15-20 fok körüli hőmérsékletre és napi 7-8 óra napsütésre lehet számítani. Mindenképp sokkal melegebb, kora tavaszias idő fogad minket, nem utolsó sorban egy kis D-vitamin pótlásról is gondoskodunk. Málta szűk utcácskáin az év minden napján találunk hangulatos kávézókat, éttermeket. A máltai konyha leginkább az arab és az olasz konyhához van közel, de érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat is, például a nyúlhúst. Jellegzetes italuk a kaktuszlikőr. A mediterrán hangulat télen sem hagyja el a várost, a fák ilyenkor ugyan úgy zöldek, a növények virágzanak, és sok gyümölcs is ekkor érik. Fürdésre alkalmatlan a tenger, de a kristálytiszta vizet és a sziklás partszakaszokat ilyenkor is megcsodálhatjuk.

Szilveszter Máltán

Máltára télen a repülőjegyek jóval olcsóbbak, mint nyári időszakban. Ezért ha ki szeretnénk ruccanni, érdemes akár szilveszterre beprogramozni egy utazást.  Az oda-vissza utat igazából megúszhatjuk körülbelül 20.000 Ft-ból/ fő. Ami valljuk be roppant jó ár érte.

Ám azonban lehetőségünk adódik akár több napra is kiutazni és tervezett programokon részt venni, így biztosan élménydús szilveszterben lehet részünk.

Az utazom.com szervezett szilveszteri programjai:

Egész napos kirándulás hajóval Gozo-ra


A legenda szerint az a hely, ahol Calypso elbűvölte Odüsszeuszt és hét évig révületben tartotta. Az út során ellátogatunk Xahra-ba, ahol a megalitikus Ggantija templomot tekintjük meg. A szigeteken ez a legősibb templom több mint hétezer éves múltra tekint vissza (régebbi mint a piramisok). Tovább haladva Gozó délnyugati része felé Dwejrat nézzük meg, majd továbbutazás Xlendi halászfaluba. A kirándulás Gozo fővárosában ér véget, Victoria-ban a Katedrális megtekintésével. Itt szabadidőt biztosítunk vásárlásra is, végül Mgarr-on keresztül érkezünk vissza a szállodába.

Egész napos ismerkedés Málta szépségeivel


kézművesiparáról híres Ta’ Qali az első állomásunk ahol eredeti máltai kézműves termékek vásárlására nyílik alkalom. Tovább utazva látogatást teszünk Málta legősibb városába Mdina-ba melyet a helyiek csak a “Csendes városként” neveznek. Megtekintjük a Szent Pál katedrálist majd kiérve a várfalhoz lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Mdina után Rabatban keressük fel a Szent Pál katakombákat. Ebédünk elfogyasztása után Mostába utazunk ahol megtekintjük a híres Dómot. A program végén Málta történelmi fővárosát, Valettát tekintjük meg. Először a felső Barakka kertből gyönyörködünk a csodás kilátásban a Grand Harbour-ra, majd kellemes sétát teszünk a Szent János-Társ katedrálishoz, ahol a katedrálist és annak legdrágább kincsét, Caravaggio festményét tekintjük meg. Végezetül a Nagymesterek palotájába pillantunk be, mely ma Elnöki rezidencia és egyben Valetta legnagyobb becsben tartott palotája. A késő délutáni órákban érkezünk vissza a szállodába. 

Fél napos Blue Grotto & Marsaxlokk


Wied iz-Zurrieq városka érintésével érkezünk meg a festői szépségű Blue Grotto-hoz (Kék barlang) ahol hajóra szállva megcsodáljuk az izgalmas és színes barlanghasadékokat. Ezután elutazunk a sziget legdélebbi pontján fekvő halászfaluba Marsaxlokk-ba ahol a szabadidő alatt lehetőségünk nyílik vásárlásra. Ennek a városkának az öblében találjuk a legtöbb, élénk színekkel tarkított halászcsónakokat a Luzzukat. A program végén transzfer vissza a szállodába.

További program lehetőségek: Comino sziget, Popeye falu, Hypogenium, búvárkodás, melyekre a helyszínen egyeztetve lehet jelentkezni.

Tehát ha kicsit ki szeretnénk szakadni a hétköznapi ünneplésről, és valami újra vágyunk, Málta tökéletes választás azoknak, akik imádják a napsütést és szeretnek programokat szervezni a szabadban.