Tradicionális máltai ételek

Málta egy mediterrán sziget, közel Szicíliához, amely gazdag történelmi múltjával és csodálatos kristálytiszta vizű tengerpartjaival elkápráztatja az idelátogató turistákat. A Földközi-tenger közepén található kis sziget méltán híres a gasztronómiájáról, az egészséges, változatos és ízletes konyhájáról. Mivel Málta szigetei már az ókorban is kereskedelmével az egyik legfontosabb helyszínnek számított ebben a térségben, ezért a kikötőkben gyakran gazdát cserélő árucikkek mellett, messzi tájakról származó finomságok, keleti fűszerek, és természetesen rengeteg hal, tengeri herkentyű is kirakodásra került a hajók mélyéről.  Természetesen ez elég hatást gyakorolt a máltai konyhára. A bevándorlók és a nagy hódítások alatt a szigeteken megforduló nemzetekből érkező kereskedők kulináris hagyománya által alakult ki a mára világhírű máltai konyhaművészet. Az olasz, a francia, az arab, az angol, az észak-afrikai, a spanyol, valamint a görög ízlés egyaránt nyomokat hagyott ezen a kis szigeten az ételek elkészítésében.

Sehol a világon nem rajonganak úgy a kulináris élvezetekért, mint a saját tengerüket körülölelő országokban. Ez a mediterrán térség méltán híres egészséges és ízletes konyhájáról. A máltaiak, mint valódi gourmet-k, különösen a halak és húsok rajongóiként szereztek hírnevet. Minden étkezés alapjául szolgál a rendkívül könnyű, belül fehér, kívül sötét és nagyon friss, ropogós, kemencében sült máltai kenyér, az úgynevezett „Hobz Malti”. Különleges ízvilága mind frissen, mind pirítva, akár előételként vajjal megkenve is fogyasztható. Akik szeretnék ezt fokozni, és még egészségesebb ételre vágynak, akkor nekik mindenképpen ajánlott megkóstolni a „Hobz biz-zejt” nevű helyi tradicionális különlegességet. Valójában ez egy friss kenyérből készült, olívaolajjal megkent, a földközi-tengeri napsütésben érlelt máltai paradicsommal megrakott, sózott, borsozott, kapribogyóval, olajbogyóval, apróra vágott hagymával, fokhagymával és petrezselyemmel ízesített bruschetta. Természetesen ez az olaszos vonal képviseletében jelentkezik a szigeten. Aki evett már bruschettát, az tudja, hogy ez egy olyan élvezet, amelyet szinte mindenki szeret, akár olasz vagy máltai, akár nem. Ma már nem csak a tradicionális formájában készítik, hanem igény szerint akár hallal, rákkal, különböző zöldségkrémekkel is.

A máltai kenyeret sok mindenhez fogyasztják, sőt, van, hogy meg is töltik. Ilyen például a rendkívül finom kecskesajttal, – saját nevén gbejniet – töltött kenyér is. De lehet többféle is, akár friss és krémes, vagy akár egy vastag bors bundában pácolva. Egy hagyományos házi recept szerint a kenyér belsejét kivágják, majd a kenyérbelet paradicsommal, gbejniettel, olajbogyóval, kapribogyóval, hagymával és babbal összekeverve visszatöltik a kenyérbe. Ízletes és rendkívül egészséges ebédet kapnak belőle. Ugyanezt a tölteléket rákenve is fogyasztják a kenyérre, hasonlóan a bruschettához, csak ezt jól fel is halmozzák rá. A helyiek úgy hívják, hogy „ftira”, amely szeletekre vágva kitűnő, friss ínyencségnek számít.

Az egyik nagy kedvence a máltaiaknak a „frejjeg”. Ezt az ételt leginkább a lepényhez vagy egy omletthez hasonlíthatják, amelynek összetevői az alapjául szolgáló tojás mellett ízléstől és a fantáziájuktól függően bármi lehet. Akár zöldségek, például karfiol vagy cukkini, de lehet sózott marhahús vagy valamilyen hal egyaránt. Talán az egyik legfinomabb a pitéhez hasonló módon elkészített „froga tat-tarja”. Ez egy tészta, név szerint a cappellini, amelyet megfőznek, összekeverik felvert tojással és sonkával, sok zöldséggel, paradicsommal, fokhagymával, petrezselyemmel és gombával. Ha ez megvan, akkor megsütik és cheddar sajtra terítik. Ebben az ételben megtalálható az olasz, a máltai és a brit konyha jellege is.

A helyi ricotta sós és nagyon intenzív ízével, sok különleges fogásnak vagy kisebb falatkának fontos alapja. Tradicionálisan örökzöld étel a ricottás pite és a bhal fil-Forn, kemencében sült cukkiniből, paradicsomból, és egy nagy szelet krémes ricottából és tojásból álló étel. Az „imqaret” nevű ínyencség, amely egy datolyával töltött, olajban sütött tészta, szintén ínycsiklandozó kalandra invitálja a finomságra éhezőket. Ha már tésztákról van szó, akkor nem mehetnek el szó nélkül a „timpana” mellett, ami egy makaróni tészta bolognai mártással megsütve, különleges ízvilággal rendelkezik a „pastizzi” is, amely ricottával vagy borsóval töltött tésztabatyu, és a „qassatat”, ami pedig ricottával vagy spenóttal töltött mini pite.

Napjainkban Máltán az egyik legkülönlegesebb tradicionális étel, ami egyben az egyik legdrágább, de talán a legegészségesebb fogásnak is számít, az a „soppa ta’ l-armla”, vagyis az özvegy leves. Ez az ételkülönlegesség onnan kapta a nevét, hogy alapanyagai könnyen elérhetőek voltak a férjük elvesztését követően rendszeres bevétellel nem rendelkező, szegénységben élő özvegyek számára is. Ezt az ételt elsősorban friss, és szezonális zöldségekből készítik el.  A csiga is népszerű étel a szigeten, és aioli mártogatóssal igazi ínyencségnek számító máltai falatkák. Ezt a finomságot akár egy bárban, egy jó pohár bor mellett is kipróbálhatják, egy kis kellemes zene kíséretében.

Mivel Máltát körbeveszi a tenger, így az étlapon gyakran szerepelnek frissen lehalászott tengeri ételek. Ezek közé tartozik a töltött tintahal, amelyet gyakran citrusos fehérborral készítenek. Megkóstolhatnak olyan különlegességeket is, mint a „lampuki”, a dorádó vagy a mahi-mahi, amelyet készíthetnek liszttel és tojással, vagy hagyományosan „al cartocchio”, vagyis fóliába csomagolva, saját levében sütve és természetesen citromlével és friss salátával tálalva. Tésztában sütve a dorádó egészen pikáns ízeket kínál spenóttal, olajbogyóval és kapribogyóval. Ha polipra vágynak, egy kis olíva olajjal, fokhagymával és petrezselyemmel együtt fűszerezve, ugyanúgy kapri és olajbogyóval tálalhatják fel önöknek.

Nem beszéltem még a vadhúsokról, pedig igen közkedvelt étel a hagyományos máltai gasztronómiában. Bár például a nyúl a nem hivatalos máltai nemzeti étel, de spagettivel és pikáns ízesítésű szósszal tradicionálisan nagy kedvence Máltán minden korosztálynak egyaránt. Népszerű még a vörösborral omlósra párolt és aszalt szilvával töltött fürj. A borjú ételek közül a „braġoli” mindenképpen kihagyhatatlan. Ez egy különböző fűszerekkel töltött, lassú tűzön puhára sütött borjúhús. A vadételek mellé legtöbbször töltött cukkinivel, „bringiel” -lel, vagyis padlizsánnal és paradicsommal, illetve édesköménnyel ízesített steak burgonyát tálalnak, de a libazsírban sütött krumpli is igen csábító köretként.

Mált az édességekben sem szenved hiányt. A mediterrán éghajlatnak köszönhetően a friss gyümölcssaláta mindig igazán ízletes és frissen zamatos felüdülést jelent. A szicíliai sütemények, az olasz fagylaltok, valamint a brit torták és krémek mind a tradicionális desszertekhez tartoznak. A hagyományos kedvenceik, mint a „qaghaq ta’ l-ghasel”, amely egy mézzel és melasszal készült mézgyűrű, vagy a „pastini és a torti tal-lewz”, mandulás sütemények és torták mind kihagyhatatlan desszertek. Különleges desszert-leves az ízletes karácsonyi „imbuljuta”, egy forró csokoládés és konyakos koktélba áztatott, szerecsendióval és szegfűszeggel ízesített sült gesztenye, valamint a „helwa tat-tork”, amit tahiniből, azaz szezámmag pasztából, cukorból és általában mogyoróvajból készült, egész mandulákkal tarkított omlós halva. Ha igazi kulináris élményre vágynak, ezeket a desszerteket ne hagyják ki, kóstolják meg Málta legfinomabb ízeit!

Máltán igen közkedvelt és bevett szokás, hogy a legkedveltebb, tradicionális máltai ételek elkészítése és elfogyasztása után következik a jól megérdemelt pihenés, egy kis szunyókálás.

Málta tradicionálisan kihagyhatatlan gasztronómiával rendelkezik, ahogy a különböző nemzetek ízvilága találkozik egymással. Látogassanak el erre a csodálatos szigetre és vigyenek haza magukkal ebből a hagyományosan lenyűgöző kulináris élvezetből.