Málta utazási információk

Málta egy csodálatos szigetcsoport, egy varázslatos miniállam. Számtalan történelmi látnivalója mellett, kristálytiszta vizű, kék zászlós strandjaival, valamint csodálatos természeti adottságaival, lenyűgöző panorámájával és a helyi emberek szívélyességével érthetően kedvelt turista célpont. Mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő kikapcsolódást. A történelmi városnézésekre és a kultúra megismerésére, az adrenalin hajhászó kalandorok által közkedvelt tevékenységekre, vagy a pusztán csak pihenésre és nyugalomra vágyó, ízletes finomságokra éhező és szomjazó turisták egyaránt jól választanak Málta szigetére utazva.

Máltára Budapestről a Wizz Air vagy a Ryanair közvetlen fapados járattal juthatnak el, de a nyári időszakban még Debrecenből is indít a Wizz Air járatokat Magyarországról. A repülési idő átlagosan 2-2.5 óra között van. A máltai repülőtér körülbelül 7 kilométer távolságra található a fővárostól, Valletta központjától. Több lehetőség is adódik a bejutásra a városba, attól függően, hogy hol választottak szállást.

Az X4 jelzésű buszjárat a Málta, repülőtér – Valletta, városközpont között közlekedik. A repülőtértől 5:55-22:35-ig, a városból pedig 5:30-22:00 között közlekedik 20-30 percenként. A menetideje körülbelül 25 perc, és a jegy ára 2 EURO egy útra, télen csak 1,5 EURO az ára.

Az X2 jelzésű buszjárat Málta, repülőtér – Sliema között szállítja az utasokat. A repülőtértől 6:00-23:00-ig, a városból pedig 6:00-23:00 között közlekedik 60 percenként. A menetideje 30-35 perc és a jegy ára ugyanúgy 2 EURO egy útra, télen pedig 1,5 EURO, mint a másik buszjáratnál. A buszok az Airport 1 megállóban állnak meg, a buszjegyeket megvásárolhatják az autóbuszon vagy a reptéri jegy automatáknál is. Ha nem busszal szeretnének eljutni a szállásig, akkor a terminál elől indulnak taxik, amelyekkel az utazás nagyságrendileg 15 percet vesz igénybe a városközpontba. A taxi viteldíja körülbelül 20-25 euró Vallettába, és 25-30 euró Sliemába távolságtól függően. Érdemes az árat előre tisztázni a sofőrrel, mielőtt elindulnának.

A közlekedés Máltán elég zsúfolt, mivel a sziget területe nem túl nagy, így az autók beszorulnak a városokba, és nincsenek sztrádák, autópályák, és vasúthálózata nincs kiépítve a szigetnek. A közlekedés bal oldali, ezért az autóbérlést csak azoknak javaslom, akik rendelkeznek jobb kormányos autó vezetésében kellő gyakorlattal. Nemzetközi jogosítvány nem szükséges, viszont autóbérlésnél 25 éves kor alatt plusz felárat kell fizetni. A tömegközlekedés ellenben jól működik, a dugók ellenére könnyen eljuthatnak autóbuszokkal minden fontos turista célponthoz. Viszont a távolsági buszokon erősen hűtenek, ezért a hölgyeknek hasznos erre a helyzetre valami sálat vinni. A helyi hölgyek is sálat terítenek a vállukra buszozáskor. Péntek délután kerüljék a közlekedést, mert hatalmas dugók vannak.

Időeltolódás nincs, Magyarországgal megegyező időzónában fekszik Málta. A hivatalos pénznem az Euro, amivel mindenhol tudnak fizetni. Érdemes szem előtt tartani, hogy ATM-ek leginkább a városközpontban találhatók, és bankkártyával nem minden esetben, nem minden üzletben tudnak fizetni. A repülőtéren még tudnak váltani Eurót, de később esetleg okozhat a keresgélés miatt időben, némi kellemetlenséget, ha elfogy az Euro a zsebükből. Mivel Málta nem tartozik a legolcsóbb országok közé, a hazai viszonylathoz képest picit drágábbak az árak, ezért érdemes készpénzzel felkészülni. Viszonyításként egy 6×2 literes ásványvíz csomag 5 Euro is lehet, és ezt azért írom le, mert Máltán a csapvízből nem mindenkinek ajánlott inni. Bár nagyobb bajuk nem lesz tőle, fogmosásra alkalmas, de a magas klór és szódium tartalma miatt nem mindenkinek bírja a gyomra. Egy gombóc fagylalt körülbelül 3 Euro, és egy fél literes sör is legkevesebb 2-2.5 Euro. A nyaralóövezetekben a turisták miatt egy picivel még drágább lehet minden. Az üzletek nyitvatartása változó. A turistacélpontoknál folyamatos a nyitvatartás, de a helyiek által lakott településeken előfordulhat, hogy szieszta idővel szétválasztott nyitvatartással dolgoznak. Az üzletek általánosságban este 7 óráig vannak nyitva.

Nyári utazásnál napolajat és szúnyogírtót javasolt bepakolni a bőröndbe, bár szerencsére túl sok szúnyog azért nincs a szigeteken. Ellenben hasznos vinni csípések elleni gélt, mert előfordulhatnak csípős medúzák a tengerben. Legtöbbször ott helyben lehet tájékozódni arról, hogy mely partszakaszokon van az ott tartózkodásuk ideje alatt sok medúza (jellyfish). A nyári hőségben akár 35-40 fokig is felszökhet a hőmérséklet, így jól jöhet egy széles karimájú szalmakalap a hölgyeknek. Itt is érdemes az UV sugárzásra odafigyelni a hőségben, könnyen leéghetnek, ha nem kenik le a testüket.

Ha kabátot nem is, de pulóvert hasznos lehet vinni, főleg, ha valaki egy lenge szélnél már fázik, mert késő este pár fokot hűl a levegő. Télen Máltán még a béleltebb kabát is szükséges lehet, mert 6-8 fok körüli esti hőmérsékletekre számíthatnak.

Akik a tengerpartok csodálatosan kristálytiszta vízben szeretnének megmártózni, azoknak érdemes készülni fürdőszandállal vagy szikla cipővel a parti kavicsok miatt. A tengerfenék kavicsossága kevésbé okoz problémát, mert a kavicsos strandokon általában létrán keresztül ereszkedhetnek bele az eleve mély vízbe.

Az egészségügyi ellátást igénybe veheti mindenki, aki rendelkezik európai egészségbiztosítási kártyával, ami Magyarországon igényelhető és kiváltható.

Málta a nyári időszakban eléggé nyüzsgő életet kínál, így akik esténként szórakozni vágynak, rengeteg lehetőséget találnak.

Málta biztonságos, és kis területénél fogva nem jellemző a bűnözés sem. Lopások a turisták miatt előfordulhatnak, de leginkább a strandokon, az otthagyott értékekre jelenthet minimális veszélyt.

Máltán nincs hivatalos magyar külképviselet, a római magyar nagykövetség felelős Máltáért és az ott időző magyar állampolgárok vonatkozásában egyaránt. Természetesen mindenben segítőkészek.

Remélem sok hasznos információt és leginkább kedvet kaptak egy máltai utazáshoz.

Jó nyaralást kívánok.